17. Otroški festival gledaliških sanj navdušil obiskovalce!

17. Otroški festival gledaliških sanj navdušil obiskovalce! (foto: Mediaspeed) Mediaspeed
15. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

17. Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih in je potekal od 1. do 13. aprila 2019 v Festivalni dvorani, je v devetih festivalskih dneh predstavil 56 otroških gledaliških skupin, svoje odrske umetnije pa je prikazalo kar 840 mladih igralcev, ki si jih je ogledalo čez 10.000 gledalcev.

Festivalna dvorana se je spremenila v prostor ustvarjalnih idej, pravljičnih junakov, številnih aktualnih tematik, dramaturških zapletov in glasnih aplavzov navdušenega občinstva. Novost letošnjega festivala je bila izvedba dramskega natečaja Dramo zganjat', v organizaciji Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih, ki je bil namenjen mladim osnovnošolskim avtorjem lastnih avtorskih dramskih besedil. Po zaključku natečaja je strokovna komisija, sestavljena iz režiserke Eve Nine Lampič, gledališke pedagoginje Urše Strehar Benčina, literarne kritičarke Maše Pfeifer in dramaturginje Staša Prah, izbrala najboljša dramska besedila.

Najbolj celostno besedilo enodejanke Polž, avtorja Jerneja Škufce iz osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, je Pionirski dom – Zavod za kulturo mladih natisnil in izpostavil v knjižni obliki »Gledališke sanje«, kar je tudi glavna nagrada natečaja.

Kot je izpostavila direktorica zavoda Viktorija Potočnik Pionirski dom – Center za kulturo mladih že 17 let organizira Otroški festival gledaliških sanj, kot priložnost in spodbudo mladim za kulturno in umetniško ustvarjanje, izpopolnjevanje in povezovanje. »V tem času je festival postal prepoznaven po vsej Sloveniji in v zamejstvu, saj je resnična pridobitev za mlade ljubitelje gledališkega udejstvovanja, na kar kaže že velik interes za udeležbo in pozitivni odzivi mladih ter njihovih mentorjev. Pionirski dom – Center za kulturo mladih je tako prepoznaven in uveljavljen center kulturno-umetniške vzgoje v slovenskem prostoru«.

Žirija 17. Otroškega festivala gledaliških sanj, v sestavi predsednice žirije dramaturginje Staše Prah, plesalke in koreografinje Nine Pertot Weis, igralca Klemna Janežiča in gledališke pedagoginje in antropologinje Urše Strehar Benčina, je po strokovnem analiziranju predstav in dela mentoric, v soboto, 13. aprila 2019, na slavnostni sklepni razglasitvi najboljših v Festivalni dvorani, ki sta jo vodila igralca Teja Bitenc in Srđan Milovanović, podelila priznanja, nagrade in Sanjki najboljšim predstavam in posameznikom.

Nagrade, ki sta jih, poleg članov žirije, podeljevala priznana gledališka in kulturna ustvarjalca Nina Ivanišin Janežič ter Vito Weis, so prejeli posamezniki in skupinske uprizoritve.

Najbolj obetavni igralci letošnjega festivala so:

 • Tara Djordjević, iz predstave Alica v čudežni deželi, KUD Franc Kotar Trzin,
 • Ronja Usenik, iz predstave Vzorni soprog, OŠ Riharda Jakopiča,
 • Neja Sajovic, iz predstave Skrivnosti iz šolskega WC, OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem,
 • Anej Okorn, iz predstave Karlina pajčevina, OŠ Škofljica,
 • Jaka Mezek, iz predstave Čarobnost Blejskega jezera, KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora,
 • Maša Kovač, iz predstave Koko Dajsa, OŠ Venclja Perka,
 • Nadja Medić, iz predstave Boj na zelenjavnem vrtu, OŠ Tončke Čeč,
 • Ambrož Grum, iz predstave Tajno društvo PGC, OŠ Hinka Smrekarja,
 • Jure Štefane, iz predstave Temne sile najstništva, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik,
 • Lili Stare Luskovec, iz predstave Resnično dobri prijatelji, Kulturno umetniško in izobraževalno društvo APéL,
 • Oskar Hudolin, iz predstave Pravljični direndaj, OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki,
 • Anej Jug, iz predstave Rešitev išči v sebi, OŠ Tabor Logatec,
 • Miha Škrlep, iz predstave Najemnina, OŠ Mengeš,
 • Natalija Kusič, iz predstave Zvezda Z, OŠ Martina Krpana,
 • Manca Sušec, iz predstave Nisem smrklja, OŠ Martina Krpana.

Posebno nagrado žirije za najboljše mentorsko delo so letos prejeli naslednji mentorji in mentorice:

 • Melita Bračko Hakl in Luka Ščavničar, za predstavo Maček Muri, OŠ Gornji Petrovci,
  - Talija Kaličanin, za predstavo Resnično dobri prijatelji, Kulturno umetniško in izobraževalno društvo APéL,
 • Anja Zajamšek, Sandra Omladič, Blanka Rotovnik, Judita Kolenc, za predstavo Pravljični direndaj, OŠ Bratov Letonja Šmartno ob Paki.

Sanjko za najboljšo sceno, kostum in glasbo:

 • OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja, skupina Ustvarjalci, s predstavo Ribek, pod mentorstvom Sare Ančnik Jemec.

Sanjko za najbolj izvirno predstavo:

 • DOŠ I Lendava, skupina Teater.smo, s predstavo Tik tak, pod mentorstvom Doroteje Kukovec.

Sanjko za najboljšo  predstavo I. in II. triade:

 • OŠ Martina Krpana, skupina Krpanovo gledališče, s predstavo Nisem smrklja, pod mentorstvom Mojce Pfeifer.

Sanjko za najboljšo predstavo III. triade:

 • Slovensko prosvetno društvo »Dobrač« na Brnci, s predstavo Nabriti mulc v akciji, pod mentorstvom Saše Hudnik in Brigitte Mikl.

Deseti dan festivala, petek, 12. aprila 2019, je bil improvizacijsko obarvan, saj smo slavili 1. Impro dan na katerem se je predstavilo 20 improvizacijskih skupin, 186 nastopajočih mladih improvizatorjev, katerih mentorji so bili del izobraževalnega procesa, ki je potekal v sklopu mednarodnega projekta Mlado gledališče / Young Theatre, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih.

V skupini Improvigralci so se nam predstavili izkušeni dramski igralci Klemen Janežič, Voranc Boh, Vanja Korenč in Toni Cahunek, 1. Impro dan, pa sta vodili dramaturginja Staša Prah in gledališka pedagoginja Urša Strehar Benčina, ki sta tudi impro trenerki v okviru Young theatre projekta.

Kot je ob uvodu 1. Impro dneva izpostavlja vodja projekta Mlado gledališče / Young Theatre Bjanka Kršmanc je nezanemarljiv pogum mentorjev, pedagogov, gledaliških profesionalcev in mladih ustvarjalcev, da so se skupaj s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih podali na pot improvizacije. »S tem ste storili skok v neznano in nam omogočili, da skupaj iščemo in odkrivamo še ne ustvarjeno. Improvizacija je vedno enkratna kreacija, torej neponovljiva odrska uprizoritev. Zgodbo in odnose rišemo tekom improvizacije sodelujoči igralci skupaj, podpiramo in nadgrajujemo ideje drug drugega ter se hkrati prepustimo in pustimo, da nas kdaj popeljejo v smer, v katero nikakor nismo želeli iti. Zato je potreben pogum in tega nam ne manjka«.

V nedeljo, 14. aprila smo z delovnim zaključnim srečanjem partnerjev projekta, s ponosom zaključili izjemno uspešen in s strani Evropske komisije podprt projekt Mlado gledališče / Young Theatre, ki je za seboj pustil trajne sledi v evropskem prostoru. Z njim smo gledališko improvizacijo kot metodo gledališke vzgoje, ki jo v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih razvijamo že več kot dvajset let, od 1. septembra 2017 dalje, širili in nadgrajevali skupaj s partnerji iz Srbije, Poljske in Romunije.

Projekt Young Theatre / Mlado gledališče, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih, je namenjen izobraževanju profesionalnih gledaliških ustvarjalcev in pedagogov na področju gledališče umetnosti. Cilj projekta je povezovanje profesionalnih in neprofesionalnih gledaliških ustvarjalcev, pridobivanju novih gledaliških znanj in povečanju interesa mladih za obiskovanje in udeležbo pri gledaliških projektih in vzgajanju občinstva za trajen odnos ljubezni do kulture. Prepričani smo, da je projekt le začetek naše skupne poti k odpiranju številnih novih vrat improvizacijskim vsebinam. Projekt je navdušil in aktivno vključil vse partnerske države, povezal gledališke ustvarjalce in pedagoge. Mlade je popeljal v svet umetniškega ustvarjanja, kjer so pridobili pomembne izkušnje skupinskega ustvarjanja ter spodbudil vse vključene k prepletanju kulturne vzgoje in umetniških vsebin z vsakdanom

Izjemni mednarodni rezultati projekta Mlado gledališče / Young Theatre so nas prepričali, da dosedanji projekt nadgradimo in gledališka impro znanja obogatimo z ustvarjalnim gibom. Pionirski dom – Center za kulturo mladih je na razpis Ustvarjalna Evropa, kot nosilec projekta, tako ponovno prijavil nov mednarodni projekt sodelovanja Young theatre on the move, naši partnerji bodo tudi tokrat iz Srbije, Poljske in Romunije, priključili pa so se nam tudi partnerji iz Francije. Rezultati Evropske komisije bodo znani koncem junija 2019.

Foto: Mediaspeed