2. Castle Kolpa Music festival se kopa v soncu, obiskovalci pa v Kolpi!

1. 8. 2019
Deli

Letošnji, 2. Castle Kolpa Music Festival, ki bo potekal do 4. avgusta v Fari v Kostelu, se je pričel. Včerajšnji dan je minil brez kaplje dežja, saj se je fronta ognila Fari, danes pa se celotno prizorišče kopa v soncu.

Napovedi so več kot dobre! Po ležernem prihodu prvih udeležencev na festival, se danes obeta večji naval, kar tudi ne čudi glede na program. Medtem, ko so nas sinoči ogrevale vrhunske slovenske skupine (v različici brez elektrike) Tabu, Društvo mrtvih pesnikov, MRFY in Fed Horses so se pozitivne emocije množično prebujale in lahko rečemo, da je bila odločitev organizatorja Intralite d.o.o., da priredi kot predvečer festivala Akustični večer pod zvezdami, več kot pravilna! Pred nami je danes tako obilica dnevnih aktivnosti, kopanja v prelepi Kolpi, stand up predstav in drugega, zvečer pa se na vseh odrih obeta prvi veliki festivalski večer! Na Dragon Stageu boste videli in slišali vrhunskega avstralskega DUB FX, slovito britansko heavy metal skupino Skindread, izjemni slovenski skupini Elvis Jackson in Noctiferia, hrvaške legendarne rokerje Goran Bare & Majke in pa Irdorath. Na Arena Experience odru bo ta večer kraljeval razvpiti nizozemski didžej Sander Van Doorn, nastopili pa bodo tudi Jimmy Clash, Petar Dundov, Sasha Mikac, Arsello in drugi.

Že jutrišnji, petkov večer, 2. avgusta, bodo Dragon Stageu zaznamovali nastopi domačih rock velikanov Siddharta, jamajške reggae skupine Inner Circle, slovito hrvaške Psihomodo Pop, vsem znane domače punk rock legende Pankrti, nato Multiball in Back Ivy, na elektronskem odru Arena Experience pa bo nastopil sloviti Jay Hardway, ob njem pa Galoski, Avadox, Saberz, Sid Cisse in drugi.  

Sobotni (3. avgust) veliki finale festivalskega programa bo na glavnem odru, Dragon Stageu, pripadel sloviti hrvaški skupini Parni Valjak, ameriški metal skupini Soulfly z razvpitim Maxom Cavalero (znanim tudi iz skupine Sepultura), sloviti angleški rapcore, dub, dancehall in ragga skupini Asian Dub Foundation, nato La Fanfarria Del Capitan (Argentina), Captain Morgan's Revenge in Jaja Bojz. Arena Experience pa bo gostila slovitega domačega, svetovno znanega didžeja Umeka, ob njem pa bodo nastopili še Sylvain, Veztax, Wattex, TGW, Busta Row in drugi.   

Še vedno so na voljo festivalske vstopnice, kot tudi enodnevne, tako da – več kot vabljeni na letošnji, že 2. Castle Kolpa Music Festival v Faro v Kostelu! Vstopnice so na voljo na povezavi www.eventim.si, na pooblaščenih prodajnih mestih Eventima in na bencinskih servisih Petrola!

Za Gorana Bareta pravijo, da je legenda, karizmatik, največji rock glasbenik na Balkanu, veliki umetnik. Za seboj ima dolgo in turbulentno kariero, ki je prežeta z vzponi in padci, odvisnostjo od drog, smrtjo, …  In tudi mnoge hite kot so Nesretnik, Fantastična vatra, Mene ne zanima, Vrijeme, da se krene, Odvedi me, Ništa važno, Da te vidim, Ti još plačeš, Ja sam bodučnost, Teške boje, Mršav pas, Budi ponosan, Baretov blues ... Majke je ustanovil konec leta 1984, ko se je odločil, da je njegovo življenjsko poslanstvo glasba. Prvi album Razum i bezumlje so Majke posnele leta 1990. Bil je razglašen za rock album leta. Leta 1992 so izdali drugi album, Razdor. Leto kasneje je sledil album Milost, 1996. Album Vrijeme je da se krene in Put do srca sunca leta 1998. Leta 1999 je Bare razpustil Majke in začel samostojno kariero s spremljajočo skupino Plaćenici.

Po osmih letih počitka je ponovno zbobnal Majke - Kilmistera, Zokija, Kruna in Alena Tibljaša. Leta 2008 so izdali live album Unplugged. Leta 2011 so Majke  izdale album Heavyweights. Goran Bare je veliki rocknrol pesnik z neuničljivo karizmo. Zadnji samostojni album Nuspojave, ki je izšel lani, je Goran Bare snemal v Sloveniji, v novomeškem studiu RSL.

Skindred je edinstvena britanska heavy metal skupina iz welškega Newporta v Walesu. Britanska zasedba je edina, ki je uspešno združila punk, rock, ska, hip hop, metal, dancehall, reggae in elektronsko glasbo. Znani so po svojih energičnih nastopih, prejeli so tudi številne nagrade, vključno z nagrado Best Live Band britanske revije UK Metal Hammer in nagrado Devotion revije Kerrang! Skindred so nastopil na več velikih evropskih festivalih, vključno s Download festivalom, Boardmasters, Wacken Open Air, Przystanek Woodstock in Sonisphere. Na prvencu Babylon so bili uspešni singli Nobody, Pressure in Selector. V Združenih državah Amerike se je Babylon uvrstil na prvo mesto na lestvici Billboard Top Reggae Albums. Leta 2005 so izdali drugi album z naslovom Roots Rock Riot, leta pa 2009 mini-album Shark Bites And Dog Fights. Od takrat naprej so redni gostje evropskih in svetovnih odrov. Konec januraja 2014 so izdali peti album Kill The Power. Leto kasneje je sledil album Volume, njihov sedmi album, Big Tings, pa je izšel lani. 

Dub FX je pravi predstavnik neodvisne glasbene scene. Leta 2006 se je Benjamin Stanford iz Melbourna odločil, da bo živel v svojem kombiju in z njim potoval po svetu, preživljal pa se z uličnim nastopanjem … Do zdaj je Dub FX prodal stotine tisočev albumov, nastopal na največjih festivalih, na Youtubeu pa ga je videlo več kot 150 milijonov gledalcev. Ravno posnetki uličnih nastopov so ga katapultirali med zvezde socialnih omrežij, kar se je zgodilo nenačrtovano. Kombinira različne zvrsti kot so jazz, reggae, hip hop, samba, drum n bass, dubstep, povsem po trenutnem občutku.  Leta 2016 je izdal svoj tretji neodvisni album Thinking Clear, leta 2017 pa je lansiral single Listening, s katerim se je vrnil k trdemu dubu in reggaeju. Dub FX se je letos podal na dolgo festivalsko turnejo po Evropi, s svojim specifičnim zvokom in nastopi, snema pa tudi nov album, ki bo ugledal luč sveta relativno kmalu tudi po nastopu na Castle Kolpa Music Festivalu v Kostelu!

Elvis Jackson je slovenska glasbena skupina, ki je svoj lasten izraz skozi desetletje razvijala ob spremljavi ska, punk, hard core, reggae in metal vplivov. Združili so se konec leta 1997 in svoj prvi nastop izvedli na pustno soboto 1998, od prvega dne dalje pa veljajo za bend, ki slovi po nepozabnih, s pozitivno energijo nabitih nastopih. In prav zato so bili s strani novinarjev večkrat proglašeni kot najboljši koncertni rock bend v Sloveniji! Leta 1999 so izdali svoj prvi album Move Your feet it’s one O’clock. Temu sta sledila še albuma Go Home and Practice (2000) ter Summer Edition (2003), ki je izšel tako rekoč v vseh evropskih državah in celo na Japonskem, skupina pa je ob izidu uspešno nastopila na največjih festivalih in številnih klubih po Evropi. 6 let kasneje je nastal Against The Gravity (2009). Četrti album zasedbe je izjemen izkupiček sodelovanja s producentom Billom Gouldom (ex-Faith No More), mastering pa je delo priznanega Johna Cunibertija iz ZDA. Elvis Jackson so v svoji bogati karieri nastopili s številnimi tujimi priznani skupinami med katerimi je potrebno omeniti Faith No More, Sepultura, Anthrax, Fishbone, Toasters, Looking Up, Burning Heads, Murphy's Law, The Offspring, Asian Dub Foundation … in se predstavili na največjih festivalih kot so Exit, Sziget, Rototom sunsplash, Devilside, Serengeti, Burgas, Rock for people, T-mobile ... Spomladi leta 2014 so izdali poseben EP album Window in peti album Radio Unfriendly.          

Med obilico izjemnih glasbenih skupin in didžejev pa se boste lahko zaposlili tudi z akro jogo, lahko si boste ogledali dokumentarne glasbene filme slovenskih skupin v Kinu na prostem, se pomerili v nogometu in odbojki, se v sproščenem vzdušju naučili česa novega na kreativnih delavnicah in se seveda kopali v prekrasni reki Kolpi ali pa le poležavali in se družili na plaži, v kampu in na prizorišču. Za dodatno dobro voljo in smeh bodo poskrbeli znani stand up komiki Admir Baltić – Žuti (Slaba družba), Klemen Bečan (18+), Jan Kreuzer (Pušenje v dolini šentflorjanski), ogledali pa si boste lahko tudi Impro show: Improleptika. Seveda pa bo na izjemno lepo urejenem prizorišču na voljo bogata ponudba hrane in pijače, različne igre in še in še!

Castle Kolpa Music Festival je enkratno doživetje, ki ga ne smete zamuditi! Na njem se boste lahko zabavali in uživali ob kar 30 glasbenih skupinah in 20 didžejih, ki prihajajo iz številnih držav, seveda pa ne bodo manjkali tudi domači, dobro znani izvajalci. V naravnih danostih prekrasne kostelske občine bodo v organizaciji Intalite d.o.o, ki je znan po vrhunski koncertni in festivalski tehniki, tako tudi letos ponudili vrhunski festivalski spektakel za mlade in mlade po srcu na kar treh odrih: Dragon Stageu, Arena Experience in Odru na plaži, glasbeni program pa bo potekal še na dveh manjših. Tako bo na voljo kar 5 prizorišč, največji, glavni oder Dragon Stage pa bo velik kar 35 x 16 metrov (560 kvadratnih metrov!), vseh odrskih led ekranov bo za kar 130 kvadratnih metrov (na kar treh odrih), kar okoli 300 odrskih luči (od tega 150 moving headov), na festivalu pa bo za vaše ugodje, varnost in udobje skrbelo kar okoli 250 ljudi!

Več kot dobrodošlo bo hlajenje v Kolpi, kot tudi plavanje in poležavanje ob njej na res dolgi plaži, ki je neposredno ob kampu in prizorišču, poleg odra na plaži pa je na voljo tudi drugi oder z glasbo. V Standard kampu je še vedno zadosti prostora, v okolici pa je na voljo kar nekaj prekrasnih izletniških točk, med njimi tudi znani Kostelski grad. Parkirišča za kamp so povečini blizu prizorišču, za pot z bolj oddaljenih parkirišč bo za vas poskrbel festivalski avtobus.

Letos je novost tudi posebna aplikacija, ki jo festival ponuja v sodelovanju s podjetjem Viberate, ki je na voljo na: https://festivals.viberate.com/castle-kolpa. Z njeno pomočjo imajo obiskovalci pregled nad celotnim programom, lahko pa klepetajo z drugimi obiskovalci, všečkajo priljubljene skupine in so obveščeni o njihovih nastopih, poleg tega so na voljo vse druge pomembne informacije o spremljevalnem programu in drugem.

Plačilno sredstvo je festivalska kartica, na katero se nalaga denar, zaradi manjših gneč. Točka prve pomoči je odprta 24 ur na dan, tam pa vam lahko shranijo tudi shranili zdravila, ki potrebujejo nižjo temperaturo. Na festivalu je več različnih društev, ki ponujajo zanimive izdelke, oblačila, usluge in podobno, festivalska tržnica, v kampu pa trgovina z nujnimi potrebščinami za higieno, artikli povezanimi z kampiranjem, pijača in hrana. Na velikem številu stojnic so na voljo različne vrste hrane in pijače, kot tudi vegetarijanske jedi, na voljo je tudi brezplačna voda.  Polnjenje telefonov je možno prek najema polnih power bank polnilcev, ki jih boste ob plačilu kavcije lahko prevzeli v festivalski trgovini.