20.000 policistov zagotavlja varnost tekmovanja za pesem Evrovizije

20.000 policistov zagotavlja varnost tekmovanja za pesem Evrovizije (foto: profimedia) profimedia
14. 5. 2019

Ob začetku tekmovanja za pesem Evrovizije v Izraelu, državi, ki je že desetletja zavita v bližnjevzhodni konflikt, glede na poročanje portalov med udeleženci ni čutiti bojazni pred kakšnim izbruhom nasilja. Izrael varnost udeležencev in obiskovalcev med drugim zagotavlja z 20.000 policisti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že kmalu po razglasitvi lanskoletne zmagovalke Eurosonga, izraelske pevke Nette Barzilai in s tem napovedi, da bo 64. tekmovanje potekalo v Izraelu, so se pojavili dvomi o uspešnosti organizacije. Številni so zaradi kršenja človekovih pravic Palestincev pozivali k bojkotu tekmovanja, opozarjali pa so tudi na trajajoči konflikt in izbruhe nasilja med palestinskimi območji in izraelskimi oblastmi.

A v Izraelu so zagotavljali, da bo za varnost v Tel Avivu dobro poskrbljeno. Lokalni soorganizatorji Eurosonga, izraelska radiotelevizija Kan, pa so se tudi odločili, da bo vsaki od 41 delegacij dodelili varnostnega svetovalca, ki jim bo pojasnil razmere v državi.

Nasveti svetovalcev so verjetno prišli prav, ko je prejšnji konec tedna med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas, ki vlada na območju Gaze, izbruhnil eden hujših spopadov od vojne v Gazi leta 2014.

Do nasilja je prišlo ravno v času, ko so udeleženci tekmovanja začeli z vajami na osrednjem odru v Tel Avivu. Nekatere skrajne palestinske skupine so celo zagrozile, da bi lahko napadi dosegli obmorsko metropolo, a je stranema uspelo doseči neuradno krhko premirje. To ostaja v veljavi tudi danes, ko se bo na odru v dvorani Expo zvrstilo prvih 17 predstavnikov držav, ki si bodo skušali pridobiti vstopnico za prvih deset mest v sobotnem finalu.

Nekateri izraelski politiki so javno priznali, da je mir v času Eurosonga ena od prioritet. "Hamas mora iti," je tvitnil namestnik ministra za javno diplomacijo Mihael Oren, a dodal, da po izraelskih praznikih in Evroviziji.

Drugi izraelski ministri niso želeli priznati, da je mednarodno tekmovanje prioriteta sredi izraelskega boja proti palestinskemu gibanju Hamas, poroča britanski Guardian. A glasbeno tekmovanje, ki ga po svetu spremlja več milijonov gledalcev, gotovo predstavlja dodaten pritisk na Izrael, da čim prej konča spopade s palestinskim gibanjem.

Izraelski in arabski mediji so poročali, da je Izrael prekinil spopade in ponudil več ukrepov, med drugim olajšanje 12-letne kopenske, zračne in morske blokade Gaze. Rok za implementacijo obljub pa je bil teden dni, ki se bo iztekel ravno pred začetkom Eurosonga.

Ameriško veleposlaništvo je sicer v ponedeljek na svoji spletni strani objavilo varnostno opozorilo, da bi lahko teroristične skupine za nasilne proteste in napade izbrale obletnico preselitve veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Ta pa sovpada s tekmovanjem za pesem Evrovizije in dnevom katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael leta 1948 in potem izgona in bega okoli 750.000 Palestincev.

Za dan katastrofe, ki ga obeležujejo 15. maja, so že napovedani shodi v Ramali in Gazi. Na protestih neredko izbruhne nasilje in na lanskoletnih so izraelske sile ubile 60 Palestincev, večinoma pripadnikov Hamasa, poroča dpa.

Kljub nekaterim varnostnim pomislekom in pozivom k bojkotu tekmovanje v Tel Avivu zaenkrat poteka po načrtih. Po uvodnih vajah prejšnje dni, se bo drevi odvil prvi predizbor, na katerem bosta nastopala tudi slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi. Drugi predizbor bo sledil v četrtek, v velikem sobotnem finalu pa bo nastopilo 26 držav.

Priporočamo