220 telefonov bo na Slovenski cesti pričalo o stiski mnogih med nami!

220 telefonov bo na Slovenski cesti pričalo o stiski mnogih med nami! (foto: profimedia) profimedia
31. 8. 2016

Tik pred svetovnim dnevom preprečevanja samomorov želijo pri Zaupnem telefonu Samarijan, spregovoriti o stiski. O tem, da je pomoč na dlani, o tem, da pri stiski nismo sami.

Zaupni telefon Samarijan 116 123 je od leta 1996 na voljo vsem, ki se spoprijemajo s stisko in se želijo razbremeniti s pogovorom. 24 ur na dan, vse dni v letu.

V 20. letih delovanja so usposobljeni prostovoljci Zaupnega telefona Samarijan opravili pol milijona pogovorov s posamezniki v stiski. Trenutno je aktivnih 220 usposobljenih prostovoljcev. Vsi poznamo stisko. Vsi vemo, kako zelo lahko stiska okoli srca. Kako opredeli misli in telo. Kako boli. In vemo tudi, kako se iz male stiske lahko razvije velika, če je ne razrešimo. Velika stiska lahko vodi h krutim življenjskim odločitvam. Tudi k samomoru.

Na brezplačni telefonski številki 116 123 sta posameznikom v stiski 24 ur na dan na voljo dve telefonski liniji, kjer na klicatelje čakajo usposobljeni prostovoljci, ki so del svojega življenja namenili pomoči drugim. To so tisti ljudje, ki so naše zavetje, ko je res hudo.

220 telefonov na Slovenski cesti!

V petek 9. septembra bo na Slovenski cesti postavljena posebna inštalacija: na 70 m dolgo mizo, bomo postavili 220 telefonov. Ko boste dvignili slušalko kateregakoli telefona boste slišali igrane posnetke stisk, ki so odraz resničnih stisk posameznikov, s katerimi se lahko sooča vsak izmed nas in ki jih usposobljeni prostovoljci slišijo na Zaupnem telefonu Samarijan. Pretresljivo, boleče, a za mnoge Slovence edina resničnost, ki jo poznajo.

Na stisko bo opozarjala tudi zastava, ki bo visela od vrha Nebotičnika od petka do ponedeljka, ki bo opominjala na aktivno reševanje stiske. (od 9.9. do 12.9.)

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora želijo sporočiti vsem, ki so v stiski, kako pomembno je, da z njo ne ostajajo sami.