23. dobrodelni bazar SILA letos s številnimi novostmi!

23. dobrodelni bazar SILA letos s številnimi novostmi! (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Jana
25. 11. 2016

Tradicionalni dobrodelni mednarodni bazar združenja žena diplomatov in gospodarstvenikov iz tujine letos prinaša kopico vznemirljivih novosti.

Kar 23 let je minilo, odkar so članice nevladnega in neprofitnega združenja SILA, ki po novem nosi mednarodno prepoznavno ime SILA-IWCL, pri nas prvič organizirale prodajo različnih izdelkov iz svojih dežel in izkupiček namenile pomoči potrebnim v Sloveniji. Takrat je na manjšem prostoru sodelovalo 13 držav in članice niso niti slutile, kako velik bo postal bazar in kako zelo bo Ljubljančanom in drugim prirasel k srcu. S članicami, ki se že mesece požrtvovalno pripravljajo na ta veliki dogodek, sem se srečala v 13. nadstropju Hotela Lev.

Bazar bo še večje medkulturno doživetje

Toplo me pozdravi Marisa Metua Kogovšek iz Indonezije, predsednica odbora SILA Bazar, ki mi z navdušenjem razloži letošnje novosti: »Letos bo bazar prvič po dolgem času v dvoranah Hotela Union v Ljubljani, in sicer predprazničnega 4. decembra. Poleg bolj elegantne in posebne lokacije bo novo to, da na bazarju ne bo klasičnih stojnic, ampak dekorirana omizja, kar bo omogočilo več prijateljskega komuniciranja med obiskovalci in ženskami iz združenja. Na prodaj bodo tokrat še bolj unikatni in izvirni izdelki iz kar 32 držav, takšni, ki se jih ne da kupiti v trgovinah.« Letos bo na bazarju tudi oder, na katerem bo pester kulturni program, izvem. »Pripravljenih je več kot 20 točk, med drugim boste lahko videli savdskoarabske in irske plese, šolske zbore, pa tudi ples ameriških kavbojev,« še razloži Marisa Metua Kogovšek.

Okusi kuhinj z vseh koncev sveta

V posebnem degustacijskem prostoru bomo letos poskusili že pripravljene jedi z vsega sveta. »Privoščili si boste lahko kosilo ali hrano odnesli s sabo domov. Tam bodo sladice in specialitete kuhinj z vseh koncev in krajev,« pove Metua Kogovškova. In ko v mislih že okušam nevsakdanje dobrote, jo povprašam, ali pogreša kakšno domačo jed iz Indonezije. Razloži mi: »Zahvaljujoč azijskim trgovinam, lahko marsikaj dobim tudi tukaj. Toda če bi morala izbrati jed, ki jo res pogrešam in je tu ne morem pripraviti tako kot v Indoneziji, bi bil to goveji sate v arašidovi omaki z Zahodne Sumatre, ki ima poseben, čudovit okus karija.«

In takšne eksotične specialitete nas bodo pričakale na letošnjem bazarju, na katerega se članice mrzlično pripravljajo že vse od maja. »Priprave so zahtevne in naporne, a ker gre za dober namen in čudovito druženje z obiskovalci, je ves trud na koncu poplačan z občutki, ki se jih ne da opisati z besedami,« sklene Marisa Metua Kogovšek.

Narava bazarja je dobrodelna

Na vseh bazarjih doslej so članice skupno zbrale že 1.300.000 evrov sredstev. Predsednica združenja Sila Mojca Lah pove, da podarijo prav vsa sredstva, ki jih zberejo, toda nikoli ne podarjajo denarja: »Vedno kupimo tisto, kar potrebujejo. Doslej smo že obnovile streho, kupile kuhinjo za brezdomce, kombi za otroke s cerebralno paralizo in mnogo drugih stvari.« Vprašam, ali je tako zaradi slabih izkušenj iz preteklosti. »Ne, nobenih slabih izkušenj ni bilo. Samo na ta način lahko preverimo, zakaj se sredstva porabijo. To smo dolžni donatorjem, članicam in vsem ljudem, ki sredstva prispevajo.«

Letos gre pomoč žrtvam nasilja

Letos so se v združenju SILA-IWCL odločili, da gredo vsa zbrana sredstva institucijam, ki pomagajo ženskam in otrokom, žrtvam nasilja. »Naj gre za domače nasilje, spolno nasilje ali nasilje v vojnah. To so žalostne, pogosto skrite zgodbe. Žalostne so tudi zgodbe otrok ubežnikov, ki bežijo pred vojno,« pove koordinatorka dobrodelnih projektov SILA Bazar Vesna Smole Grobovšek.

Letos bodo zbrana sredstva namenjena Društvu SOS, Društvu za nenasilno komunikacijo, Azilnemu centru za mladoletne begunce, Zavodu Ema in Združenju proti spolnemu zlorabljanju. »Predstavnice posameznih držav, ki sodelujejo na bazarju, so prisluhnile vsakemu projektu in se odločile po vrstnem redu o pomembnosti pomoči. Zdaj nam lahko samo zaželite srečo, da zanje zberemo čim več sredstev. Pomagali bomo s konkretnimi stvarmi, kolikor bo le mogoče,« razkrije svoje upe Vesna Smole Grobovšek.

Izdelki prispejo iz matičnih držav

Nekoč so imele ambasade na voljo več sredstev iz svojih držav, s katerimi so prispevale stvari, ki se prodajajo na bazarju. Zdaj gre v večini za dobro voljo in osebni napor posameznih tujih predstavnikov in njihovih žena, članic SILA-IWCL, pove Jerca Legan Cvikl, podpredsednica združenja. »Gre iz njihovih lastnih virov in zelo se potrudijo, da vse to, kar se bo prodajalo na bazarju, prispe iz njihovih domovin v Slovenijo,« razloži Leganova.

Še en dobrodelen dogodek združenja, ki bo prihodnje leto v Festivalni dvorani tretjič, je ples SILA GALA. Gre za največji mednarodni dobrodelni ples v Sloveniji. Predsednica posebnega odbora Legan Cviklova pove: »V nasprotju z Bazarjem, ki je namenjen najširemu občinstvu, je ta večer le za povabljene – amasadorje, podjetnike, donatorje ter druge predstavnike in partnerje mednarodne skupnosti v Sloveniji. Z gala plesom se zahvalimo vsem, ki sodelujejo z nami skozi leto, in nagovorimo tiste, ki bi lahko v prihodnje. Izkupiček vstopnic gre v dobrodelne namene. Lani smo s sredstvi pomagale brezdomcem v Mariboru.«

Pomoč in prijateljstvo

In kaj pravzaprav združenje SILA-IWCL pomeni ženam politikov, gospodarstvenikov in diplomatov? »Takšno združenje članicam pri nas omogoča, da najdejo svoj prostor v Sloveniji, prijateljice, nove aktivnosti, prostor za druženje, izmenjavo, družbo sebi enakih. Kajti vse, ki se priselijo v novo državo, se srečujejo s podobnimi težavami, iščejo šolo in vrtec za otroke, zanimive dejavnosti, marsikatera tudi svojo poslovno priložnost,« pove Mojca Lah, predsednica združenja. Kar nekaj izmed članic je takih, ki svojo kariero v domovini zamrznejo in se podredijo karieri svojih partnerjev.

Združenje za članice organizira številne kulturne, športne in druge aktivnosti in dogodke, izlete, jezikovne krožke in različna zabavna druženja. Nekdanje članice imajo po tem, ko se vrnejo v svoje države, na združenje SILA-IWCL čudovite spomine. »V društvu se spletejo zelo močne vezi. In naše članice imajo prijateljice po vsem svetu,« sklene Mojca Lah.

Besedilo: Sanja Macur