35. Ex Tempore z razstavo ob 45. obletnici društva likovnikov

35. Ex Tempore z razstavo ob 45. obletnici društva likovnikov (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2015

Društvo likovnikov Ljubljana, ki že 35 let tradicionalno organizira razstavo EX TEMPORE - PODOBA LJUBLJANE v atriju ljubljanske Mestne hiše, praznuje letos 45. obletnico ustanovitve društva, zato bo tokratna razstava še posebej praznična, saj bodo z veliko združeno razstavo obeležili oba jubileja.

Na ogled bo preko petdeset likovnih del, podeljene bodo nagrade in priznanja avtorjem . Ob 45 letnici ustanovitve so ob razstavi izdali tudi katalog razstavljenih slik in avtorjev.

Kot neprofitno društvo ljubiteljske ustvarjalnosti je bilo ustanovljeno leta 1970 pod imenom Društvo likovnih samorastnikov. V svojem največjem razmahu, v osemdesetih letih, je imelo društvo preko 200 članov, trenutno pa jih je 45. Tematske in druge razstave se redno vrstijo v Likovni galeriji na Črnučah, drugače pa veliko pozornost namenjajo likovnemu izobraževanju, ki poteka v obliki tečajev, likovnih šol in sodelovanja z mentorji – akademskimi slikarji in umetnostnimi zgodovinarji ter likovnimi kritiki. Člani delujejo na različnih področjih likovne umetnosti: slikarstvo, grafika, kiparstvo, keramika, lončarstvo, fotografija in video. Zastopane so skorajda vse zvrsti likovne umetnosti, med katerimi pa prevladuje slikarstvo.

Motivni razpon razstavljenih del v okviru široke téme »Podoba Ljubljane« zajema tako panoramske prizore, poglede na Ljubljanico, ulice in trge, kot tudi vpetost mesta v obdajajoče krajinsko okolje, posamezni mestni motivi pa so lahko tudi sestavni deli fantazijskih in abstraktnih kompozicij. Razstava potrjuje, da mestna veduta ostaja zanimiv likovni motiv in izziv, ki omogoča vzpostavitev ustvarjalnega dialoga med izbranim motivom in njegovim likovnim interpretom. Likovno publiko pa vabi na pester, slikovit in poučen likovni sprehod po mestu.

Otvoritveni dogodek: 25.11. 2014 ob 18.00 v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani.