36. Festival Radovljica 2018

36. Festival Radovljica 2018 (foto: Festival Radovljica Press) Festival Radovljica Press
26. 5. 2018

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveškem mestu vsako leto v avgustu nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starejši glasbi, a že vrsto let vključuje v svoje sporede tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Na 36. Festivalu Radovljica 2018 se bo med 4. in 21. avgustom zvrstilo deset koncertov. Na njih bo nastopilo 47 umetnikov iz Armenije, Avstrije, Belgije, Danske, Italije, Madžarske, Nemčije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije. Med njimi so svetovno znani ansambli in solisti, tudi vokalni sekstet Singer Pur, tenorist Gerd Türk in orglavec James Johnstone. Repertoar sega od novih rekonstrukcij glasbe 10. stoletja do Maxa Regerja. Kar pet sporedov ali ansamblov je nastalo posebej za festival in trije bodo posvečeni slovenski glasbeni dediščini renesanse, baroka in klasicizma.

Spored festivala dvanajsto leto zapored oblikuje umetniški vodja festivala Domen Marinčič. Organizator je Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, predsednica Marija Kolar.

Na otvoritvenem koncertu bo nastopil vodilni nemški ansambel renesančnih pihal in trobil Capella de la Torre. Pesmi in plesi vikingov, ki jih izvajata Miriam Andersén in Poul Høxbro, nadaljujejo festivalsko tradicijo rekonstrukcij zelo stare glasbe. Po prvih sodobnih izvedbah poznorenesančne glasbe iz kornih knjig ljubljanskega knezoškofa Tomaža Hrena na lanskem festivalu je letos na vrsti maša cesarskega kapelnika Jeana Guyota de Châtelet, ki se je ohranila samo v Ljubljani, in druge skladbe iz starejšega dela Hrenove zbirke v izvedbi desetčlanskega angleškega vokalnega ansambla The Brabant Ensemble. Recital Mikayela Balyana na zgodovinskem klavirju bo povezal Mozartovo in Hummlovo glasbo z deli njunih sodobnikov Pollinija in Dusíka, ki sta dolgo živela v Ljubljani. Na sklepnem koncertu s petimi glasbeniki in tremi plesalci bosta v ospredju zbirki, ki ju je Isaac Posch pred štiristo leti posvetil koroškim in kranjskim deželnim stanovom. Kot nadaljevanje cikla Bachovih objavljenih, a pri nas redko izvajanih zbirk, ki smo ga začeli pred štirimi leti, bomo v Velesovem slišali izbor skladb iz njegove prve publikacije za orgle Clavier-Übung III. Trio Candens Lilium bo predstavil srednjeveške pesmi Carmina Burana v novi luči, daleč od slavne uglasbitve Carla Orffa. Na zgodovinskih godalih s črevnatimi strunami bodo zazveneli kvinteti Schuberta in Boccherinija. Znani nemški tenorist Gerd Türk bo izvajal angleške pesmi, ki jih je navdihnila poezija starogrškega pesnika Anakreonta. Slavni vokalni sekstet Singer Pur bo nastopil z duhovno glasbo nemške romantike.

V sklopu festivala bodo potekali tudi delavnica za pevce in tečaji za kljunasto flavto, orgle in čembalo. Na vse koncerte vozi brezplačni avtobus iz Ljubljane in Kranja.