4. festival železnodobnega življenja in kulinarike

4. festival železnodobnega življenja in kulinarike (foto: Praznik situl Press) Praznik situl Press
19. 6. 2019

800 do 400 let pred našim štetjem, v času stare grške civilizacije, je na širšem območju Novega mesta obstajalo eno najpomembnejših središč srednje Evrope. Bogata in razvita kultura je poznana predvsem po situlah, ki danes predstavljajo najvišji in najpomembnejši umetniški izraz prazgodovine Evrope.

Novo mesto zanesljivo vstopa na nacionalni in mednarodni zemljevid dogodkov in prireditev, ki v mesto prinašajo živahen utrip, razvoj turizma in prijetno vzdušje za vse občane in obiskovalce. 

Praznik situl, četrti po vrsti, predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled. Festival železnodobnega življenja in kulinarike bo potekal  v Novem mestu na Glavnem trgu med 17.00 in 24.00 uro. Na ogled bodo različne starodavne obrti, kulinarične delavnice za odrasle in otroke, animacije različnih borilnih veščin ter izbrana ponudba hrane in pijače. Osrednji dogodek bo odhod trgovske karavane iz knežjega mesta. Prikazana bodo takratna oblačila in oprema, mistična glasba, ples in utrip železnodobnega življenja. Praznovanje bo obogatilo strokovno vodstvo po bogati arheološki dediščini, ki jo hrani Dolenjski muzej Novo mesto, in večerni koncert glasbe s pridihom železnodobnega časa.

Med najpomembnejše najdbe časa starejše železne dobe, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura, sodijo bronaste, figuralno okrašene situle. Prav iz Novega mesta izvira skoraj četrtina vseh doslej znanih. Zato po teh izrednih umetniških stvaritvah železne dobe Novo mesto poimenujemo mesto situl. Situle so bronaste posode za shranjevanje in serviranje pijač. Izdelane so iz tanke, sijoče kovine in okrašene z mitskimi in herojskimi prizori. Bogata in živopisna situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času ne poznamo pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Bogato okrašene bronaste situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje. Iz njih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina.

Slikovna situlska pripoved je dopolnjevala življenjske zgodbe pokojnikov, sočasno pa jih je povezovala s heroji in bogovi grško-etruščanskega sveta, ki je mitološko tvoril enoten evropski prostor. Omikan grški »svet« je srednjeevropskim »barbarom«, kot so jih imenovali tedanji grški pisci, predstavljal ideal in svetel zgled, ki so ga poizkušali po najboljših močeh posnemati, se z njim povezovati in poenotiti.

  • Situlski spomeniki Novega mesta nedvomno sodijo v zakladnico svetovne kulturne dediščine in so nepogrešljiv prispevek Dolenjske pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora.

Program festivala:

  • od 17.00

Tržnica - prikaz starodavnih obrti in izdelkov
Gostinska ponudba s pridihom železnodobne kulinarike in napitkov

  • 17.00 – 21.00

Železnodobna kuhinja – delavnica za odrasle
Preizkus spretnosti v streljanju z lokom
Delavnice za otroke
            Lonček skuhaj
            Izdelava miniaturnih situl
            Izdelava usnjenih zapestnic
            Poslikava obraza

  • 18.00 – 20.00

Osrednji program s pozdravnim nagovorom in predstavitvijo prazgodovinskega dogajanja tržnica z rokodelskimi izdelki, delavnice, glasba, ples, boji z ročkami

  • 20.00 – 21.00

Odrska uprizoritev s glasbo in plesom

  • 21.00 – 23.00

Koncert skupine Beer Belly, ki izvaja tradicionalno irsko, škotsko in keltsko glasbo

  • 22.00

Stalna arheološka razstava v Dolenjskem muzeju – vodstvo po situlskih spomenikih

  
Organizacija: Dolenjski muzej Novo mesto in Zavod Novo mesto

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri