4. Poletna plesna šola v Ljubjani

4. Poletna plesna šola v Ljubjani (foto: JSKD press) JSKD press
26. 6. 2019

V ponedeljek, 1. julija 2019, svoja vrata odpira 4. Poletna plesna šola (PPŠ), ki v začetku počitnic vabi plesalce na delavnice pod vodstvom priznanih domačih in tujih plesnih strokovnjakov.

PPŠ vključuje številne plesne zvrsti za različne generacije in ni namenjena le izkušenim plesalcem, temveč se lahko delavnicam pridružijo tudi popolni začetniki. PPŠ tako ni le promocija plesa kot umetniške zvrsti, temveč tudi zdravega načina življenja, katerega temelj je gibanje. Potekala bo od ponedeljka, 1. julija, do sobote, 6. julija, na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Poletna plesna šola v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je odlična priložnost za plesalce z različnimi nivoji znanja in izkušenj, da aktivno stopijo v poletje. Program PPŠ je namreč zasnovan tako, da se lahko vanjo vključijo tako plesalci z bogatim predznanjem kot tudi popolni začetniki, ki jih mika svet giba in plesa. Pozornost je posvečena tudi mlajšim plesalcem, saj PPŠ ponuja kar nekaj delavnic za otroke, stare okoli deset let, vabljeni pa so tako dekleta kot fantje.

Nabor plesnih vsebin je izjemno raznolik: klasični balet, sodobni ples, modern, kontaktna improvizacija, joga, flamenko, afriški ples in številne delavnice drugih plesnih zvrsti. Plesalci se lahko seznanijo z osnovami izbrane zvrsti ali nadgradijo svoje znanje, posebne delavnice so namenjene tudi plesnim učiteljem in koreografom.

Baletni del PPŠ je pripravljen v sodelovanju z Višjo baletno šolo, ki deluje v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Tako se bodo kot mentorji klasičnega baleta na vseh stopnjah predstavili priznani baletni pedagogi in plesalci: Ana Klašnja, Rita Pollacchi in Szilard Macher.

Program kontaktne improvizacije že drugo leto zapored poteka v sodelovanju z Društvom Moave v okviru projekta Dance in the City. 

Poleg programa baleta in kontaktne improvizacije pa bodo na PPŠ kot mentorji sodelovali še številni priznani plesni strokovnjaki iz Slovenije in tujine: kot pedagogi za sodobni ples Ida Hellsten (Švedska), Mickael Marso Riviere (Francija, Anglija), Marija Slavec (Slovenija, Izrael) in Alicia Ocadiz (Mehika), Maša Kagao Knez bo vodila delavnice sodobnega afto plesa, Matjaž Farič pa koreografsko delavnico.

Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 1. julija, do petka, 5. julija, v Športni dvorani Tabor, Stari mestni elektrarni in na Konservatoriju za glasbo in balet . V soboto, 6. julija, bo v Stari mestni elektrarni zaključna prireditev s prikazom naučenega.

Prav tako bo ves teden poleg rednega programa potekal večerni program plesnih predstav, predavanj, druženj in plesnih jamov.

  

Poletna plesna šola – Summer Dance School – SDS 2019 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ima bogato zgodovino, ki sega v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Konec devetdesetih je šola zamrla, leta 2016 pa je ponovno zaživela v polni ustvarjalnosti. Iz šole, ki je potekala med leti 1979 in 1997, so zrasla pomembna imena slovenske plesne scene, na primer Jurij Konjar, Maja Delak, Rosana Hribar, Gregor Luštek…

S tovrstnim izobraževanjem želi JSKD ponuditi aktualne plesne vsebine in povezati plesalce in plesna društva v razgibano mednarodno plesno skupnost.

Priporočamo