438. rojstni dan lipicanca

438. rojstni dan lipicanca (foto: Sibil Slejko) Sibil Slejko
17. 5. 2018 | Promocijsko sporočilo

Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije bodo v nedeljo, 20. maja, nastopili na Dnevu lipicanca. Vrhunec privlačnega celodnevnega praznovanja bo predstava na hipodromu ob 15. uri.

Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije bodo v nedeljo, 20. maja, glavne zvezde Dneva lipicanca, s katerim bodo praznovali 438. rojstni dan lipicanca in Kobilarne Lipica.  

Vrhunec privlačnega, pestrega in sproščenega programa bo predstava najlepših lipicancev in konjeniških gostov, ki se bo začela ob 15. uri na lipiškem hipodromu.

19. maja bo namreč minilo 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa. S tem je postavil temelj današnje kobilarne v Lipici, ta dan pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj.

V nedeljo, 20. maja, se bo praznovanje začelo že ob 9. uri s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov, ki se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji vpreg. Obiskovalci bodo lahko spoznali igriva lipicanska žrebeta, sledile bodo predstavitve sedlanja in podkovanja lipicanskih konj, medtem ko bodo otroke pritegnile ustvarjalne delavnice in spoznavanje ponijev.

Nepozabna doživetja za družine bodo vožnje s kočijo po najlepših skritih kotičkih lipiškega posestva, obiskovalci pa bodo lahko spoznali življenje čudovitih belih konj tudi na vodenih ogledih kobilarne.

 

V predstavi bodo nastopili najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji. Očarali bodo s svojo lepoto, prijaznim značajem, eleganco in figurami klasičnega dresurnega jahanja. Navdušili bodo s spektakularno vožnjo vpreg in kot najboljši partnerji mladih jahačev, ponosni mogočni žrebci iz Lipice pa bodo najbolj pritegnili s spektakularnimi skoki šole nad zemljo.

Ganljiv zaključek praznovanja bodo pripravila najmlajša letošnja žrebeta - največji dragulji Kobilarne Lipica - ko bodo v spremstvu svojih mater prišla na hipodrom. Pestro celodnevno dogajanje bosta v lipiškem parku spremljala glasba v živo in mamljiva kulinarična ponudba z žara.

V soboto, 19. maja, bo znotraj ograj Kobilarne Lipica tudi otroško razposajeno. Na prostem bosta prvič izvedeni finalni tekmi ŠKL med dvema ognjema in ŠKL Tee ball. Poskrbljeno bo tudi za bogat spremljevalni program in različne ustvarjalne delavnice.

Značke: Lipica