70 let Levstikovih nagrad: znana so letošnja nominirana dela

70 let Levstikovih nagrad: znana so letošnja nominirana dela (foto: profimedia) profimedia
30. 5. 2019

Levstikova nagrada je bila prva založniška nagrada v povojnem obdobju. Mladinska knjiga jo je prvič podelila pred 70 leti, leta 1949, z namenom, da bi spodbujala slovenske književnike, slikarje in znanstvenike k ustvarjanju za mlade bralce.

Levstikova nagradaStrokovni komisiji sta že razglasili letošnjih pet nominirancev za izvirno leposlovje in pet za izvirno ilustracijo, nagrajenca bosta znana 13. junija. Takrat bodo razglasili tudi prejemnika Levstkove nagrade za življenjsko delo na področju leposlovja in ilustracije ter simbolno odkrili njuni plošči pod Levstikovimi arkadami (pred Konzorcijem).

70-letnico Levstikovih nagrad bodo zaokrožili s svečano podelitvijo nagrad v Gostilni pri Koširju.

NOMINIRANA DELA ZA LEVSTIKOVO NAGRADO 2019 ZA IZVIRNO LEPOSLOVJE ZA OTROKE IN MLADINO:

 • ČRNA VRANA Janje Vidmar
 • NISEM SMRKLJA Nataše Konc Lorenzutti z ilustracijami Ane Zavadlav
 • Zbirka TRIO GOLAZNIKUS Andreja E. Skubica z ilustracijami Tanje Komadina
 • ŠNOFIJEVA DRUŠČINA 3: HEROJSKI HOLOGRAM, PREFRIGANI PALČEK IN BESNI BARABIN
 • Boštjana Gorenca - Pižame z ilustracijami Mateja de Cecca
 • DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler

NOMINIRANA DELA ZA LEVSTIKOVO NAGRADO 2019 ZA IZVIRNE KNJIŽNE ILUSTRACIJE ZA OTROKE IN MLADINO:

 • PRVOTNOST Ferija Lainščka z ilustracijami Jureta Engelsbergerja
 • MEDVED Z MIŠKO NA RAMI Miroslava Košute z ilustracijami Maše Kozjek
 • DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler
 • BUTALCI Frana Milčinskega z ilustracijami Petra Škerla
 • ČRIČEK IN TEMAČNI OBČUTEK Toona Tellegena (v prevodu Staše Pavlović) z ilustracijami Ane Zavadlav

UTEMELJITVI:

Nominirance za Levstikovo nagrado 2019 za izvirne leposlovje za otroke in mladino je med 28 deli izbrala strokovna žirija: Tjaša Koprivec Vuga, pesnica, pisateljica in urednica leposlovja, dr. Peter Svetina, pesnik, pisatelj, prevajalec, literarni zgodovinar in profesor na Univerzi v Celovcu, in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi Založbi.

Predsednica žirije Tjaša Koprivec Vuga je v utemeljitvi zapisala:

»Silovita naracija Črne vrane podrži usode proti nebu, da vzvalovijo kot žareče plošče –  občuteno drsenje romaneskne resnice zaplameni v intimno ter  nazadnje izgovori zloslutne ognje kolektivnega imaginarija. Imaginarija, ki se pogoltno hrani s totalitarizmom, kolonizacijo in  neutešljivim sovražnim govorom. Humanistični prispevek, ki prižiga rdeče luči alarma in drami iz hromečega malodušja.

V živo(pisno) tkivo ugnezdena izpoved nesmrklje Polone, ki se pomenkuje z okni, razkošno joče, brž vzljubi majhne reči in se zmore dostojanstveno zazreti v oči njegovega zlobnega veličanstva, je tankočutno odstrtje pristnega doživetja mladega življenja. Ganljivo.

Tris, ki si prek rame oprta neukročeno svojeglavost nekoč prav mogoče proslule trojice, z življenjskega vlak(c)a zre v zaobljene zavoje in v čvrstem pobratimstvu klesti

po odvečnem – Trio Golaznikus kuje verodostojen slovar v lumparije namočenega prijateljstva. Privito in nabrito. Po famoznem švigu v vesolje, ki nepovratno prečeše planetarni trdi disk, nas odpahne med taborniško zelenjad in zajedljivega palčka, pa kmalu nato na viteški turnir, kjer (pogojno) slavita distančni žgečkalnik in prvovrstni javor. Blesteči situacijski prekuci in opojni besedni izumki Šnofijeve druščine 3 izzovejo smeh, ki kulminira v mitraljezno drdranje. Tristo kosmatih klorofilov!

V mišji dolini so stopinje vsega sveta. Razsipno razdajajoče se in neusmiljeno jemajoče. Hudomušno razigrane in sem ter tja bridko ošiljene. Tako nadrobno odtisnjene. Žlahtne … Oh, kako so žlahtne! Da, Drobtine iz mišje doline so katedrala, a brž potem drobcen vtisk, ki ga bo zdajci zametel sneg. Prav tako kot Življenje …«

Utemeljitev strokovne žirije za Levstikovo nagrado 2019 za izvirne ilustracije, ki so jo sestavljali Jelka Reichman (predsednica), Milan Erič in Pavle Učakar:

»Jure Engelsberger je v knjigi Prvotnost prikazal svoj stripovsko prežeti DNK. Odločna risba, zmehčana v lirično in erotično pripoved, izvrstno dopolnjuje tok zahtevne zgodbe. Intenzivna akcija se nenehno prepleta z ljubezenskimi sanjami.

Alenka Sottler v slikanici Drobtine iz mišje doline zopet dokazuje svojo razkošno ustvarjalnost. Vedno izumlja nove načine upodabljanja in vedno osupne z eleganco duha in slikarske izvedbe.

Maša Kozjek je zelo prijazna dama, tako kot njeni junaki. Medved z miško na rami je mila zver, ki se odlično razume s svojo malo prijateljico. Prav vse ilustracije v knjigi govorijo o tem. Prijazne, bogate, premišljene, a tudi čisto sproščene podobe se popolnoma prilegajo prav takim rimam.

Peter Škerl je izvrsten risar. V Butalcih je dosegel, da jih zdaj vidimo res do konca trapaste. Vsi liki, ki sodelujejo v knjigi, so prav posebni karakterji. Na nosu jim piše vse, saj jih z lahkoto »preberemo«. Tudi situacije med njimi in prizorišča nam čisto na novo izostrijo vtis o Butalcih.

Ana Zavadlav je tenkočutna opazovalka. Tema zgodbe se zrcali v vsakem liku,  v njegovi

govorici telesa in atmosferi. Celotna serija črno-belih ilustracij v knjigi Čriček in temačni občutek nam obarva najfinejše barvne odtenke finih in kompliciranih razpoloženj junakov.«

RAZGLASITEV NAGRAJENCEV

 • Razglasitev letošnjih nagrajencev bo 13. junija ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, večerna slovesnost s podelitvijo nagrad pa ob 19. uri v Gostilni pri Koširju (Tacenska 142) v Ljubljani.

Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije bosta prejela nagrado v višini vsak po 2000 evrov neto, Levstikova nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto. 

   

O LEVSTIKOVIH  NAGRADAH 

Mladinska knjiga podeljuje Levstikove nagrade od leta 1949 (od leta 1989 bienalno). Namenjene so slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne ilustracije za otroke in mladino, ki so bili po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v preteklih dveh letih in so izšli pri Mladinski knjigi.

Ob petdeseti obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad, leta 1999, je Mladinska knjiga uvedla še nagrado za življenjsko delo, ki so jo do sedaj prejeli: Kristina Brenkova, Marlenka Stupica, Kajetan Kovič, Ančka Gošnik Godec, Tone Pavček, Marjanca Jemec Božič, Dane Zajc, Jelka Reichman, Niko Grafenauer, Marjan Manček, Polonca Kovač, Matjaž Schmidt, Svetlana Makarovič, Kostja Gatnik, Neža Maurer, Danijel Demšar, Miroslav Košuta, Zvonko Čoh, Slavko Pregl in Lila Prap.

Ob svoji 70-letnici, leta 2015, se je Mladinska knjiga vsem prejemnikom Levstikovih nagrad za življenjsko delo poklonila s ploščami pod stebriščem knjigarne Konzorcija na Slovenski 29 v Ljubljani, prostor pa poimenovala Levstikove arkade. To je poklon avtorjem, ki so v slovensko kulturno krajino vnesli izjemne knjižne bisere za otroke in mladino. Odtlej dopoldanski razglasitvi Levstkovih nagrajencev sledi še simbolična otvoritev plošč aktualnih prejemnikov Levstikovih nagrad za življenjsko delo.