8. Festival čokolade uspešno »pod streho«

8. Festival čokolade uspešno »pod streho« (foto: Festival čokolade Press) Festival čokolade Press
16. 4. 2019

8. festival čokolade je pod streho in kljub slabi vremenski napovedi se je izkazalo, da čokolada zares sprošča hormon sreče in riše nasmehe na obraze. In vsa ta sreča je tokrat odpihnila tudi dež.

Radovljica še danes, dan po Festivalu čokolade, diha s čokolado. Čeprav so čokoladnice pospravile razstavne prostore, prireditveni oder se podira, Radovljica se počasi vrača v vsakdanjik. Z mislimi pa smo že pri naslednjem festivalu čokolade, ki bo med 17. in 19. aprilom 2020.

Trije festivalski dnevi so letos v prvi vrsti postregli s čokolado in čokoladnimi slaščicami, hkrati pa še s pestrim programom na vseh sedmih lokacijah.

Vurnikov trg s Hišo eksperimentov, kuharskimi šovi in kuharskimi delavnicami za otroke ter izborom najboljše praline po izboru obiskovalcev. Pa prostor pred Grajskim dvorom najprej z adrenalinskim spustom po vrvi z jamarji, s Čokoladnim ruby bingom, poslikavo obraza in 360° potepom po čokoladni Radovljici. Park s pestro čokoladno ponudbo, Okusi Radol'ce, 12 koncerti, lokostrelskim kotičkom, Mini Planico, cirkuškimi delavnicami in predstavami. Pa krožišče pred mestom s čokoladno zofo, ki vas pospremi v staro mestno jedro z bogato ponudbo čokolade. Vse do trga pred cerkvijo s ponudbo čokoladnih slaščic in napovedjo festivala Okusi piva, ki v Radovljico prihaja 1. junija. Graščina je bila tudi letos prizorišče butične čokoladne ponudbe in delavnic s Čebelarskim muzejem.

Ko se danes sprehajamo po teh lokacijah, lahko sklenemo, da je bil tudi tokratni festival uspešen. Da so vse novosti naletele na izjemno dober odziv obiskovalcev: tako Čokoladni ruby bingo, v katerem se je z ruby čokoladnimi tablicami v igri tombole pomerilo ogromno zadovoljnih obiskovalcev. Pa tudi spust po vrvi, peskovnik v parku in ulične igre in kuharske delavnice za otroke.

Na festivalu smo predstavili še medeno dogodivščino, ki bo od maja naprej nov turistični produkt destinacije Radol'ca. Gre za orientacijsko pustolovščino po Radovljici, v kateri obiskovalci lahko spoznajo življenje in delo čebel ter medovite rastline ter pot zaključijo v Čebelarskem muzeju.

Uspešna novost je festivalski kozarec, ki ga je Festivalu čokolade letos podarilo podjetje Skaza. V želji po zmanjševanju odpadkov smo skupaj s tem uspešnim velenjskim podjetjem Skaza ustvarili zgodbo, ki je dodatni korak do še bolj okoljsko prijaznega dogajanja.

Da je povezovanje ključ do uspešnih zgodb, priča še obisk ekipe Turizma Miren Kostanjevica, z županom in krajani ter organizatorji Praznika špargljev. Predstavili so svoj program in pripravili kuharski šov, organizatorji festivala čokolade pa bodo vrnili obisk na prazniku špargljev, ki bo med 12. in 14. aprilom potekal v Orehovljah.

Čeprav festival čokolade vsako leto ponudi kar nekaj novosti, organizatorji ugotavljamo, da nekatere, že utečene točke festivala enostavno morajo ostati del dogajanja. Tako kuharski šovi, koncerti, čokoladne delavnice, aktivnosti za otroke, modna revija, Okusi Radol'ce, poslikava obraza, cirkuške predstave…

Že tretje leto zapored smo izbrali najboljšo pralino festivala. Še pred festivalom jo je izbrala strokovna komisija, ki je izmed 5 prijavljenih pralin na prvo mesto postavila pralino Honey Bunny čokoladnice Lucifer, na drugo Peachy Sunshine čokoladnice Tramontana in na tretje kraško pralino čokoladnice Rustika. Letos smo se odločili, da najbolje 3 ocenjene praline ocenijo še obiskovalci in vrstni red se je nekoliko premešal: prva je kraška pralina, druga Honey Bunny in tretja Peachy Sunshine. Izmed vseh, ki so glasovali, smo izžrebali obiskovalca, ki se bo s kuharskim chefom Urošem Štefelinom iz Vile Podvin lahko učil kuharskih veščin.

Da je radovljiški festival čokolade zares edini pravi festival čokolade dokazuje ponudba, ki je zares le čokoladna, pa tudi velik obisk iz cele Slovenije in tujine. V treh dneh je festival obiskalo ogromno domačih obiskovalcev, pa tudi organiziranih skupin iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Bosne in Hercegovine in Srbije, ter veliko ostalih tujih turistov, ki v tem času dopustujejo v Sloveniji.

Prepoznavnost festivala so prepoznali nekateri pokrovitelji, ki so dodali svoj prispevek festivalu. Občina Radovljica festivalu že ves čas stoji ob strani, letos so festival podprli še: Zavarovalnica Triglav, ASP Lesce, Komunala Radovljica, Skaza, Lesnina XXXL in skupina Elektro Gorenjska. Na tem mestu se vsem pokroviteljem in vsem, ki nam pomagajo pri organizaciji festivala iskreno zahvaljujemo.

Seveda pa festivala čokolade ne bi bilo brez manjših družinskih čokoladnic, programskih izvajalcev in obiskovalcev. Zato lepo vabljeni na 9. Festival čokolade v Radovljico, med 17. in 19. aprilom 2020.

Čokoladni pozdrav iz Radovljice!

Nataša Mikelj, direktorica Turizma in kulture Radovljica