8 Francozov na silvestrovo ostalo ujetih 50 metrov nad tlemi

8 Francozov na silvestrovo ostalo ujetih 50 metrov nad tlemi (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 1. 2019

Osem Francozov je silvestrsko noč preživelo 50 metrov nad tlemi, potem ko se je zaradi tehnične napake pokvaril eden od orjaških vrtiljakov v zabaviščnem parku v francoskem Rennesu. Gasilci so ujete ljudi, med katerimi je bilo pet mladoletnikov, reševali devet ur.

Vožnja z vrtiljakom BomberMaxxx, ki je sestavljen iz 52 metrov dolge železne roke, na obeh koncih pa so sedišča, bi morala trajati samo nekaj minut. Vendar pa se je po besedah lastnika zabaviščnega parka Alexandra Thinela v ponedeljek okoli 20.30 zlomil nov del vrtiljaka in se zablokiral.

"Gre za tehnično napako, ki se ni zgodila še nikoli. K sreči ni predstavljala nevarnosti za stranke. Edina težava je bila, kako jih spraviti dol," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Gasilci so večkrat neuspešno poskušali rešiti ujete ljudi, vendar pa je bila 30-metrska lestev prekratka. Nato so poklicali helikopter, a so potrebovali več ur, da so pripravili vse potrebno za reševanje. Prvi potnik je bil na tleh ob 4. uri, zadnji pa ob 6.

"Bilo je dolgo, mrzlo in strašljivo," je povedal 23-letni Antoine, ki je bil med ujetimi. 47-letni Nicholas pa je dejal, da bo naslednje novo leto pričakal doma ob šampanjcu in piškotih.