81-letna Jane Fonda aretirana zaradi udeležbe na protestu

81-letna Jane Fonda aretirana zaradi udeležbe na protestu (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2019

Legendarna ameriška igralka Jane Fonda je tudi pri svojih 81-ih letih še kako aktivna.

S svojim delovanjem velja za pravo vzornico. V petek so jo tako prijeli v Washintgonu, kjer je vodila proteste za ohranitev Zemlje in hitro reševanje klimatske krize. Med prijetjem so ji nataknili lisice in jo odpeljali v policijski kombi. Posnetek njenega prijetja se je znašel na Twitterju.

Washingtonska policija je sporočila, da je bilo na protestu aretiranih 16 oseb, ki so jih obtožili za motenje javnega reda in miru. Sicer pa je igralka že prek svoje spletne strani pozvala k akciji in dejala, da jo je k temu spodbudila najstnica Greta Thunberg, 16-letna aktivistka za zaščito okolja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

As @gretathunberg said, “This is a crisis. We have to act like our house is on fire, because it is.” She’s right, just like the young people from Standing Rock, the kids on the islands disappearing under the Pacific and in Houston and Flint and Kern County and so many other places. They’re all right. This is an urgent, major crisis. And they’re asking our help. That’s why @janefonda has moved to Washington, DC. Every Friday for the next 4 months at 11 am ET in front of the US Capitol, Jane will be joined by scientists, movement leaders, experts, activists, Indigenous leaders, and community members to answer the alarm sounded by young people and demand that action by our political leaders be taken to address the climate emergency. Join us for #FireDrillFriday 🔥

A post shared by Fire Drill Fridays (@firedrillfriday) on

Igralka se je za štiri mesece preselila v Washington, ker hoče biti bližje epicentru boja proti klimatskim spremembam. Jane ima za sabo več akcij, saj je že dolgo časa politična aktivistka. Svoje čase je zelo nasprotovala vietnamski vojni. Leta 1972 je obiskala Vietnam in tako sprožila jezo dela ameriške javnosti, ki jo je takrat označil za izdajalko.

.