9 decembrskih in januarskih filmskih poslastic

9 decembrskih in januarskih filmskih poslastic (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2015

V prazničnem decembru in dolgem januarju se nam obeta kar nekaj zanimivih filmskih novosti.

Pa začnimo!

Kot prvi se bo na aktualni vikend lestvici znašel ...

PARKELJ (KRAMPUS)

ŽE V KINU!

Razkritje temačne plati praznikov, ko namesto Božička mračna darila prinese demonski Parkelj

Prava poslastica za vse, ki ste dodobra naveličani klišejskih božičnih filmov, iz katerih se kar cedi od pocukranosti. Z njimi bo opravila grozljivka Parkelj, ki nas bo opomnila, da svarila staršev pred maščevalnimi mitološkimi bitji nikakor niso iz trte izvita.

Božični duh je tista neotipljiva in hkrati nepogrešljiva sestavina praznikov. Žal pa mladi Max po prihodu sorodnikov ugotovi, da njegova sprta družina v tem pogledu ni najbolj vzorna. Ko razprtije dosežejo vrelišče in se mu vsi posmehujejo zaradi naivnega verovanja v Božička, v besu strga svoje pismo želja. Kmalu se nad dom zgrne strašanski snežni metež, ki družino odreže od sveta. Ker so obrnili hrbet Božiču, so namreč obudili starodavnega duha, ki s sveto jezo kaznuje vse tiste, ki so bili poredni. Namesto Božička bo tako letos prišel nekdo drug ... nekdo s kopiti in darili, zaradi katerih bodo v boju za življenje kričali na vse grlo.

*Parkelj se je v prvem vikendu predvajanja povzpel na prvo mesto najbolj gledanih filmov pri nas.

OB MORJU (BY THE SEA)

10. december

Zakonca Jolie-Pitt v intimnem portretu razmerja v krizi

Desetletje po usodnem filmu Gospod in gospa Smith, pri katerem so preskočile iskrice med Angelino Jolie in Bradom Pittom, se dvojec v skupnem projektu vrača na velika platna. Tokrat je vajeti v svoje roke vzela Angelina, ki je kot scenaristka, režiserka in glavna igralka ustvarila rahločutno umetniško delo, ki raziskuje univerzalno tematiko izgube.

Ljubezenska drama sledi zgodbi ameriškega zakonskega para, ki prispe v mirno in slikovito francosko obalno mesto. Na prvi pogled je Roland nasilnež in pijanec, ki se egocentrično osredotoča le na ponovni zagon pisateljske kariere, medtem ko je bivša plesalka Vanessa videti kot hladna nečimrnica in ljudomrznica. Resnica pa ni tako preprosta ... Četudi se še vedno ljubita, sta zakonca izgubljena v začaranem krogu žalovanja, v katerem oba hudo trpita in posledično trpinčita tudi drug drugega. Šele ko začneta voajersko preučevati življenja lokalnih prebivalcev in turistov, se postopoma soočata z lastnimi nerazrešenimi problemi.

*Angelina in Brad sta film posnela na njunih medenih tednih, in sicer na malteškem otoku Gozo.

VSI NA JUG (BABYSITTING 2 / ALL GONE SOUTH)

17. december

Odbita komedija, ki spominja na Prekrokano noč po francosko, vas bo sigurno spravila v židano voljo!

V drugem delu francoske uspešnice se bo klapa prijateljev, ki vedno deluje kot magnet za norčave prigode, odpravila v vročo Brazilijo. Tam se bodo ponovno znašli v vlogi varuške, le da bo tokrat šefovega težavnega sina zamenjala betežna in ostarela babica.

Popotovanje v Amazonijo se prične, ko zaljubljenca Sonia in Franck povabita prijatelje, da se jima pridružijo v luksuznem hotelu, ki ga upravlja Soniin oče Alain. Ker se slednji izkaže za povsem umirjeno in ekološko usmerjeno destinacijo, se druščini razblinijo sanje o divjih zabavah, senzualnih užitkih in brazilski vročici. Zato Sam vzame stvari v svoje roke in moški del ekipe prijavi na ekskurzijo v deževni gozd, kamor v svojem slogu na skrivaj povabi še dve brhki dekleti. Za dodatno popestritev poskrbi tudi Alain, ki fantom v varstvo preda svojo betežno in ostarelo mamo. Ko se skupina iz izleta ne vrne, v hotelu organizirajo neuspešno iskalno akcijo. Naslednje jutro pa najdejo GoPro kamero, s katero je Alex beležil vse trenutke potovanja. Le kaj bodo razkrili posnetki?

*Način snemanja je posrečena kombinacija »najdenih posnetkov« in odvijanja zgodbe v realnem času.

SESTRI (SISTERS)

24. december

Amy Poehler in Tina Fey pripravljata poslednjo zabavo, na kateri preprosto ne smete manjkati!

Češnjo na torti spektakularnega filmskega leta predstavlja komedija SESTRI, polna nostalgije in nabritega humorja. Na čelu slednje sta namreč zasidrani komedijantki Amy Poehler in Tina Fey, ki sta že v njunih prejšnjih filmih in kot trikratni voditeljici podelitev nagrad zlati globusi dokazali, da je kemija med njima neustavljivo nalezljiva.

Maura je mlajša in vedno popolna sestra, ki ji gre odraslo življenje krasno od rok. Kate pa je navkljub materinstvu enako divja in neodgovorna kot v mladosti. Ko se vrneta v njuno rodno mesto, sestri zaprepadeno ugotovita, da sta starša na skrivaj prodala družinsko hišo! Vse je že dogovorjeno in pripravljeno, le še njuno sobo je treba izprazniti. Maura in Kate se zakopljeta v delo, med katerim pa se jima utrne genialna ideja. Da bi se za vsaj en večer vrnili na pota stare slave, se bosta od svojega doma poslovili z žurko v pravem srednješolskem slogu. S pomočjo družbenih omrežij poiščeta bivše sošolce, nakupita enormne količine alkohola in okrasita hišo. Vse je nared za poslednjo zabavo, ki pa se bo sprevrgla v katarzično katastrofo, kakršno so otopeli in vsega naveličani odrasli pravzaprav krvavo potrebovali!

*Tina Fey in Amy Poehler sta moči na velikem platnu prvič združili leta 2004 v filmu Zlobna dekleta, naslednjič pa leta 2008 v komediji Najeta mama.

PESEM MORJA (SONG OF THE SEA)

13. december v KINODVORU; 31. december na rednih sporedih

Ena najlepših animacij vseh časov, ki bo v kinodvorane vrnila izgubljeno čarobnost

Tomm Moore nas je z uspešnico Skrivnost iz Kellsa pred petimi leti prvič popeljal v magičen svet irske mitologije, sedaj pa bo naša kino platna ponovno prelil v nič manj kot čudež animacije v ročni tehniki akvarela ... PESEM MORJA je ganljiva pripoved, ki skoraj pozabljene pripovedke mojstrsko prepleta z motivom sodobne družine. S tem to izjemno delo redke veličine vrača moč zgodbam ter ustvarja nežen svet, poln čudes, za katerega si boste po ogledu želeli, da bi resnično obstajal.

Deček Ben živi v svetilniku na samotnem irskem otoku z očetom, nosečo mamo in psom Cujem. Neke noči mama skrivnostno izgine, za njo pa ostane le mala dojenčica Saoirse. Ta si na svoj šesti rojstni dan nadane belo tjulnjo kožo in se odpravi do morja. Vso premraženo jo na obali najde babica, ki oba otroka odpelje v mesto, kjer bosta na varnem. Ko Ben svoji sestrici končno nameni nekaj pozornosti, spozna, da je Saorise zadnji selkie – bitje iz materinih pripovedk, ki je na kopnem človek, v morju pa se spremeni v tjulnja. Obenem je edina, ki lahko s svojo pesmijo osvobodi vilince, ki jih je v skale začarala sovja čarovnica Mancha. Da bi pomagal sestrici se Ben poda na razburljivo popotovanje v izginjajoč svet starodavnih legend in magije.

*Oba Moorova filma, Skrivnost iz Kellsa in Pesem morja, sta si prislužila prestižno nominacijo Ameriške akademije za oskarja za najboljši animirani film.

DANSKO DEKLE (THE DANISH GIRL)

7. januar

Biografska drama, polna srčnosti, hrepenenja in človečnosti, ki so jo kritiki že razglasili za izjemen kinematografski mejnik

Če je edinstveni Eddie Redmayne tudi vas osupnil s svojim portretom fizika Stephena Hawkinga, se pripravite, da vam bo v filmu DANSKO DEKLE za vedno ukradel srce. Z neopisljivo senzibilnostjo in eleganco se bo namreč preobrazil v pionirko transseksualnosti – Lili Elbe.

Einar in Gerda Wegener sta umetnika, ki živita v slikovitem Kopenhagnu. Njun srečen zakon nekega dne zamaje povsem nedolžna prošnja, ki sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda namreč prepriča svojega moža, da ji pozira v ženski obleki. Einar v tistem trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo. Ko zakonca nadaljujeta igro in njegov alter ego Lili odpeljeta v javnost, se ti občutki le še stopnjujejo. Kmalu se Einar vse pogosteje obrača k Lili – tako v oblačenju in gestikulaciji kot tudi v razmišljanju. Ker naletita na neodobravanje družbe, zakonca svojo domovino zamenjata za bolj avantgarden Pariz. Tam Gerdina kariera vzcveti, njun zakon pa z veliko mero napora in bolečine prehaja v drugačno obliko. Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine brezmejne podpore. Z vzajemno pomočjo bosta zakonca našla pogum, da se oba preobrazita vsak v svoj pravi jaz, ki ga nosita globoko v srcu.

*Režiser Tom Hooper je prejel oskarja za zgodovinsko dramo Kraljev govor, njegov film Nesrečniki pa si je dve leti kasneje prislužil 8 oskarjevskih nominacij ter na koncu osvojil tri kipce.

SVAKA POD KRINKO (RIDE ALONG 2)

14. januar

Zmagovalni komedijantski duet je nazaj in v polni pripravljenosti na napeto akcijo, ki bo razgibala vse mišice, še posebej trebušne.

Kako hitro se stvari obrnejo ... Še avgusta je Ice Cube v biografski drami Straight Outta Compton z ostrimi rimami udrihal čez policiste, zdaj pa se bo že drugič zapored pridružil njihovim vrstam v akcijski komediji SVAKA POD KRINKO. Njegov partner bo ponovno nerodni Kevin Hart, s katerim bosta tokrat globoko pod krinko skušala zrušiti vodjo drogeraškega kartela.

Odkar smo se nazadnje videli, je Ben uspešno diplomiral na policijski akademiji, postal član atlantske policijske postaje in nadaljeval s sanjarjenjem o detektivski karieri. Medtem ko se z Jamesom še vedno ne razumeta najbolje, pa toliko bolj cveti njegova zveza z Jamesovo sestro Angelo, saj zaljubljenca pospešeno organizirata poročno slavje. In čeprav je veliki dan že tik pred vrati, policijski načelnik pošlje bodoča svaka v Miami. Njuna naloga je raziskati nečedne posle nevarnega kartela, ki s svojo drogo neumorno zalaga tudi Atlanto. Ker gre za res velik primer, morata Ben in James združiti moči tudi s tamkajšnjim policijskim oddelkom, kjer dela privlačna detektivka Maya Cruz.

* Za dodatno dozo smeha bo v vlogi hekerja poskrbel igralec Ken Jeong (Prekrokana noč).

VELIKA POTEZA (THE BIG SHORT)

21. januar

Eden najpomembnejših filmov našega časa, ki vas bo v isti sapi nasmejal, užalostil in razbesnel do obisti!

Svetovna gospodarska kriza, zlom bančnega sistema, nepremičninski balon ... Besede, ki našemu planetu vladajo že vse od leta 2008, a jih docela razumejo le redki. Režiser Adam McKay bo temu odločno naredil konec s filmsko adaptacijo zares neverjetne RESNIČNE ZGODBE in knjižne uspešnice Michaela Lewisa, ob ogledu katere se boste zabavali, razjezili in kot najpomembnejše – INFORMIRALI.

Leta 2005 so štirje obstranci videli, česar velike banke, mediji in vladni nadzorniki niso želeli — da grozi zlom svetovnega gospodarstva. Njihova drzna stava proti bankam oziroma ameriški ekonomiji jih je popeljala globoko v mračno drobovje sodobnega bančništva, kjer niso smeli verjeti nikomur in ničemur ... Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling in Brad Pitt tvorijo četverico velikih igralskih imen, ki bo dobesedno slekla težko razumljivo bančno izrazoslovje ter brez usmiljenja posvetila luč na pogubne posledice človeškega pohlepa in neumnosti.

*Za lažje razumevanje zapletenih bančnih izrazov je režiser v film vključil tudi inserte, v katerih nastopajo zvezdniki sodobne popkulture.

OČKA PROTI FOTRU (DADDY'S HOME)

28. januar

Ko se v neizprosnem očetovskem dvoboju soočita divji Wahlberg in rahločutni Ferrell

V ringu komedije OČKA PROTI FOTRU bosta svoje moči pomerila Mark Wahlberg kot neodgovoren in odsoten oče ter Will Ferrell kot razumevajoč in ljubeč očim. Da bi osvojila naklonjenost družinskih članov, se bosta očeta posluževala še tako umazanih trikov, kot so podkupovanje otrok z denarjem in drastično prehitevanje s praznovanjem božiča.

Brad si je vedno želel postati oče. Po poroki s Sarah so se mu te sanje končno uresničile, saj je postal očim njenima otrokoma. Sedaj se na vse pretege trudi, da bi izpolnil svoje življenjsko poslanstvo in postal najboljši očim vseh časov. Povsem mirno in razumevajoče se sooča s kapricami svojih krušnih otrok, neumorno bere knjige z nasveti in počasi zavzema vedno bolj pomembno vlogo v njunem življenju. Ko kaže, da sta ga Megan in Dylan naposled le sprejela, pa se v mesto vrne njun pravi očka. Dusty je popolno nasprotje mirnega Brada. Je pravi dedec, ki z izžarevanjem samozavesti in nevarnosti ženskam šibi kolena. Njegova vrnitev povsem poruši že tako občutljivo družinsko ravnovesje in prisili Brada, da se spusti v neizprosen očetovski dvoboj za naklonjenost otrok in nenazadnje tudi soproge.

* V filmu Ferrell naroči Wahlbergu, naj si obleče majico. Tovrstno prošnjo je postavnemu igralcu izrekel že Steve Carell v komediji Zmenek (2009).