9. februar - dan varne rabe interneta!

9. februar - dan varne rabe interneta! (foto: profimedia) profimedia
9. 2. 2016

Danes, 9. februarja, praznujemo Dan varne rabe interneta pod sloganom »Prispevaj k prijaznejšemu internetu tudi ti!«

Uporabniki interneta lahko veliko prispevamo k temu, da je internet prijaznejši do vseh. Vsi uporabniki interneta bi morali spoštovati tako svojo zasebnost kot tudi zasebnost drugih in skrbeti, da je internet prijazno okolje za vse uporabnike, od najmlajših do najstarejših.

Na številnih slovenskih šolah v mesecu februarju, ki ga že več let obeležujemo kot mesec varne rabe interneta, potekajo različne aktivnosti, s katerimi učence in dijake osveščajo o prijazni in varni rabi interneta in mobilnih naprav.

V ta namen so na slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI pripravili spletni paket gradiv za delo z učenci, ki ga je naročilo več kot 215 šol. Prav tako so pripravili plakat za osnovne in srednje šole, s katerim skušajo mlade opozoriti na posledice pošiljanja razgaljenih slik. Plakat mlade spodbuja k premisleku, preden pošljejo takšno fotografijo ter jih poziva, da naj rečejo sekstingu ne.

Praznovanju meseca varne rabe interneta se je pridružila RTV Slovenija, ki bo začela s predvajanjem izobraževalnih risank Ovce.sk, ki mlade osveščajo glede varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Na točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI so letos posebno pozornost posvetili tudi učiteljem in ravnateljem. Pripravili so dva nova priročnika, ki bosta v pomoč pri reševanju težav pri uporabi interneta in mobilnih naprav, s katerimi se na šolah srečujejo. Prvi priročnik je namenjen učiteljem in obravnava medvrstniško nasilje na spletu. Drug priročnik, z naslovom Problematika spletne varnosti v šolah – smernice za vodstva šol, pa je namenjen vodstvom šol. V njem dr. Benjamin Lesjak z Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe Maribor obravnava problematiko odzivanja šol v primeru spletnih incidentov in svetuje, kako v teh primerih ravnati. Priročnika bosta še v februarju dosegljiva na spletni strani www.safe.si.

Dr. Benjamin Lesjak je svojo odločitev za pripravo priročnika pojasnil: »Vrsto let že sodelujem s šolami pri projektu Safe.si kot predavatelj za starše in učitelje ter izvajalec delavnic za učence. Ob pogovorih z ravnatelji in učitelji šol pogosto naletim na številna vprašanja s področja varne in odgovorne rabe interneta, kaj storiti, ko gre nekaj narobe. Opažam tudi veliko pripravljenost in željo ravnateljev po ureditvi tega področja. Ravnatelji se morajo zavedati, da zgolj z ukrepom, na primer spremembo internih aktov, omogočijo zgolj formalno ureditev varne in odgovorne rabe interneta. Nato se mora ta ureditev izvajati dan za dnem z izobraževanjem, opominjanjem, promocijo, pogovori z učenci in njihovimi starši.«

Marko Puschner, sodelavec SAFE.SI je povedal: »Za pripravo obeh priročnikov smo se odločili, ker ugotavljamo, da se šole vedno pogosteje ukvarjajo s težavami in problemi, ki jih imajo učenci in dijaki pri uporabi interneta in drugih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Med težavami je največ medvrstniškega nasilja in objavljanja neprimernih vsebin, s čimer pa se šole ne znajo vedno spopasti na pravi način. Oba priročnika jim bosta pri tem v veliko pomoč.«

11. februarja bo v Ljubljani potekal izobraževalni seminar, z naslovom Problematika spletne varnosti v šolah. Na njem se bodo vodstveni delavci šol seznanili s problematiko spletne varnosti na šolah in dobili informacije, kako prepoznati varnostne zaplete in kako se na njih odzvati.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

internet

Projekt Center za varnejši internet izvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

P.S.

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve:

  • Točko osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si z osrednjim portalom www.safe.si, ki že od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Naše aktivnosti so namenjene štirim ciljnim skupinam: otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem (učiteljem, socialnim, mladinskim delavcem ...).
  • Svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo vaše zagate, povezane z uporabo interneta. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. S februarjem 2013 je z delovanjem začela tudi TOM klepetalnica www.e-tom.si, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta. Klepet je na voljo tudi na www.safe.si.
  • Anonimna spletna prijava nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko – posnetkov spolne zlorabe otrok in sovražnega govora. Če na spletu naletite na tovrstne vsebine, jih lahko prijavite na www.spletno-oko.si. Sodelovanje podobnih točk v Evropi se je izkazalo za učinkovit ukrep v boju za zmanjšanje nezakonitih vsebin na internetu. Slovenski uporabniki interneta lahko tako tudi sami z anonimnim poročanjem o obstoju potencialno nezakonitih vsebin prispevate k varnejšemu internetu.