9. festival Godibodi 2016: 9 glasbenih novitet in 10 prizorišč po vsej Sloveniji!

26. 4. 2016

Letošnja, 9. po vrsti izdaja festivala slovenske avtorske glasbe Godibodi, bo v sodelovanju z Ustvarjalnim poljem Celinka.si ponovno predstavil svežo in kakovostno glasbo.

V času festivala bo luč sveta ugledalo 9 novih albumov. Žanrsko so to zelo raznolike pripovedi, saj bomo na odrih od Nove Gorice do Maribora ujeli marsikaj, od pristnega bluesa, do zelo intimističnih glasbenih spogledovanj z glasbo oddaljenih dežel. Glavno prizorišče festivala bo v prvem tednu junija Letni vrt Hostla Celica v Ljubljani

Pred festivalom bo pri Ustvarjalnem polju Celinka, enem od dveh producentov festivala Godibodi, izšel tudi 102. album. Z njimi bo založba sklenila poglavje, brez katerega si dobre slovenske glasbe v zadnjem desetletju ne moremo predstavljati in naznanila obdobje novih, okolju in času prijaznejših nosilcev zvoka. Nove izdaje bodo tako dostopne na platformah, ki prevzemajo primat v glasbeni industriji, ob tem pa se bodo glasbeniki javnosti predstavljali tudi z izvirnimi komunikacijskimi prijemi, ki bodo nosili vse in še več informacij od onih, ki se navadno znajdejo na ovitkih albumov.

In kaj prinaša letošnja, že 9. izdaja festivala Godibodi?

Spremljevalni dogodki festivala Godibodi, ti bodo v celoti potekali v ljubljanskem Hostlu Celica, se bodo začeli že 24. maja, z odprtjem fotografske razstave Godibodi 2015, fotografa Bojana Stepančiča in koncertom skupine Divje jezero. Zasedba, ki je lani spomladi pri založbi Celinka izdala svoj prvenec Mestni Vrvež, bo uvodnemu večeru letošnjega festivala dala zelo prepoznaven glasbeni podpis, navdahnjen z vsem, kar so na globalno glasbeno polje dobrega zasejali Allman Brothers band in njim sorodni glasbeni velikani.

Zadnji majski dan se bo na istem prizorišču zgodila promocija novega albuma kantavtorice Simone, ki smo je v poldrugem desetletju dolgi karieri spoznavali pod različnimi imeni, med njimi je največ pozornosti poželo Aynee. Preobratom v imenu so sledile tudi preobrazbe glasbenega sloga, ki pa niso bile zgolj to, bile so obdobja zorenja v to, kar je Simona danes: zanimiva kantavtorica in vsestranska performerka.

V juniju pa bo Godibodi zaživel s polno močjo. Malemu odru v Hostlu celica se bo pridružil še veliki, pod nebom tamkajšnjega letnega vrta, dogajanje pa se bo takrat razširilo tudi po koproducentskih odrih po Sloveniji.

Prvi dan junija bomo na malem odru slišali premierno predstavitev albuma vokalnega kvinteta Petzapet. V zasedbi petih vokalistov izstopa trojica, ki smo jo doslej spoznavali skozi različna, bolj in manj samostojna (so)delovanja: to so Aleš Hadalin, Metod Banko in Petra Trobec. Poleg njih sta v zasedbi še Neža Peterle in Tomaž Maher, skupni imenovalec in smer skupnega ustvarjanja zanimive druščine pa je redkeje obravnavani del slovenske ljudske glasbe.

Drugi dan junija bo oživel veliki oder in z njim glavni program festivala Godibodi. Oder na letnem vrtu Hostla Celica si bosta najprej delila delila ElaBanda in Zamee.

Ajdovske zasedbe ElaBanda poznavalcem glasbe ni več potrebno posebej predstavljati, saj so od leta 2007, ko so izdali miniaturni album Postaja 03 in se z eno od treh pesmi na njej uvrstili na kompilacijo Val 08 – Imamo dobro glasbo, dostojno zaznamovali koncertna prizorišča zahodno in vhodno od nanoške planote. Svoj drugi album, ki bo premiero doživel na festivalu Godibodi, so izdali konec leta 2015.

Projekt Indian Balkan Project Nike Solce in Sabine Khan z naslovom Zamee se bo na festivalu Godibodi predstavil z razkošno spremljevalno zasedbo in v enournem glasbenem spustu po glasbenih presečiščih Balkana in Indije. Spajanje razdalj in govoric nosi poslušalca iz enega v drugi svet na presenetljivo lahkoten, neobremenjen način in je – kljub temu, da imamo pogosto opraviti s pesmimi, ki jih nezavedno nosimo v sebi od rojstva – zelo sveže in novo.

3. junija bomo deležni dveh predstav vrhunskih glasbenikov.

Najprej bodo svoj prvenec predstavili Radio Mondo. Zasedba glasbenikov (Jelena Ždrale, Nino De Gleria, Blaž Celarec, Matej Mijatović in Urban Grabenšek), ki jih poznamo iz številnih skupin in projektov, je – kot nakazuje že njihovo ime – svoj glasbeni izraz naravnala zelo široko, razprto med pop in šanson, jazz in še kaj. Nastala je poslušljiva, nežna in slikovitih pripovedi polna glasbena zmes, ki gre hitro v uho in pod kožo

Posebno poglavje letošnjega festivala Godibodi zavzema retrospektiva ustvarjanja Danijela Černeta Mystice. Njegovi začetki segajo v 80-ta leta, a skladb iz obdobja nadvse mladega Mystice na tem koncertu ne gre pričakovati. Bomo pa zato deležni novih priredb del, ki jih je ustvaril v zasedbi Terrafolk in vpogleda v to, kar ga glasbeno poganja v zadnjih letih, ko ga na odrih srečujemo redkeje. Spremljali ga bodo glasbeni sopotniki in prijatelji, kljub znanemu repertoarju pa je tudi zato pričakovati neponovljive variacije na znane (glasbene) teme.

Nazadnje bo veliki oder festivala Godibodi 4. junija pripadel skupinama Ethnotrip in El Kachon. Obe se nam bosta predstavili z novim albumom.

Ethnotrip se navdušujejo nad ljudskim izročilom velikega dela Balkana, Rusije in Anglije, ki se ga lotevajo v enaki meri radovedno in inventivno. Rezultat so priredbe, ki izvirnikom, ne jemljejo nič bistvenega, dodajajo pa jim odtis časa, v katerem so nastale. Zasedba je v začetku letošnjega leta izdala svoj drugi album, ki ga bo v okviru festivala Godibodi v prestolnici predstavila prvič.

Zadnja pa bo na veliki oder stopila dolenjska zasedba El Kachon. Gre za blues rock skupino, ki je nastala leta 2011, pol stoletja zatem, ko so na drugih geografskih širinah in dolžinah vznikali pravki žanra, ki mu Kachoni ostajajo zvesti, kljub temu, da se njihov glasbeni izraz počasi odmika od korenin žanra. S tretjim albumom, prvim v slovenskem jeziku, se postavljajo na zemljevid slovenske avtorske rock glasbe z izdelkom, ki ga je navdahnilo vse, kar smo dobrega slišali od njihovih vzornikov in je uokvirjen s čvrstim produkcijskim pristopom, ki blues zlahka približa mlajšim poslušalcem.

Ljubljansko poglavje letošnjega festival Godibodi bo 7. junija na malem odru Hostla Celice sklenila zasedba Poltrona Express.

Gre za eno redkih slovenskih blues zasedb, katere začetki segajo v leto 2007. Njihov pogled na blues in vse, kar ga je porodilo, je brez filtra, ki bi bistveno nakazoval letnico nastanka njihovih avtorskih skladb. Te zvenijo, kot bi izšle iz nekih drugih, glasbeno bogatejših časov od zdajšnjih in so tudi zato pravo doživetje za vse ljubitelje tega žanra. Na koncertu v okviru festival Godibodi bodo predstavili svoj novi album.

Festival Godibodi se bo letos odvil na rekordnem številu prizorišč po Sloveniji. In čeprav se komu ne zdi, da bi številu 10 lahko nadeli tako mogočen značaj, je za festival, ki predstavlja kakovostno, poslušljivo, a po merilih množičnih medijev manj komercialno glasbo, to velik dosežek.

Mesta, ki bodo letos na simbolen način razvila festivalsko zastavo so: Kranj, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Sežana, Trbovlje, Vrhnika in Žalec.

Program koncertov preverite na www.godibodi.si