90 mladih evropskih programerjev se bo pomerilo na računalniški olimpijadi v Mariboru

90 mladih evropskih programerjev se bo pomerilo na računalniški olimpijadi v Mariboru (foto: Nebojša Tejić, STA) Nebojša Tejić, STA
27. 8. 2019

V Mariboru se je pred dnevi svečano odprlo tretje Evropske juniorske računalniške olimpijade (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI), ki bo potekala do 29. avgusta. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) se bo na olimpijadi v znanju in spretnostih računalniškega programiranja med seboj pomerilo 90 mladih programerjev iz 24 evropskih držav, starih do 15,5 leta.

»Veliko ljudi je trdo delalo za to olimpijado in najprej bi se torej rad zahvalil vsem tistim, ki so tako uspešno organizirali ta dogodek. Pri olimpijadi ne gre le za končni uspeh. Če zmagate, bo to seveda enkratno, vendar ne gre samo za zmago. Gre za srečanja, gre za sklepanje prijateljstev in spoznavanje sovrstnikov. Pomembno je, da ste se tu srečali kot nacionalne ekipe. In kot nacionalne ekipe se boste za nekaj dni posvetili olimpijadi in reševanju problemov s področja računalništva,« je na svečanem odprtju prisotne nagovoril dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. »V imenu slovenske vlade vas pozdravljam v Sloveniji in Mariboru. Prepričan sem, da bo Maribor odličen gostitelj.«

»Priprave in sodelovanje na tekmovanjih v programiranju so najboljša oblika usposabljanja za bodoče visoko usposobljene računalniške programerje. Poleg tega, da mlade že v zgodnji mladosti pripravljamo na svetovna tekmovanja, je naš cilj tudi spodbuditi čim več mladih Evropejcev, da vstopijo na področje programiranja,« je dejal dr. Krassimir Manev, ustanovitelj in predsednik Evropske juniorske računalniške olimpijade. »Vsi skupaj želimo, da bi bil rezultat sodelovanja najmlajših pri programiranju naslednji korak k enemu najpomembnejših in najbolj zabavnih poklicev danes in v prihodnosti. Upamo tudi, da bodo na tej poti sklenili nova prijateljstva.«

Tudi druženje in spoznavanje Slovenije je pomembno

Celotno dogajanje olimpijade EJOI traja sedem dni, poleg samega tekmovanja pa potekajo tudi različne obtekmovalne dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije, družabni dogodki in ogledi nekaterih naravnih znamenitosti Slovenije. Samo tekmovanje bo potekalo dva tekmovalna dneva in je individualno. Tekmovalci bodo morali vsak tekmovalni dan v štirih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja.

Izmenjava izkušenj

Tekmovanje mentorjem in opazovalcem ponuja možnost izmenjave mnenj o področjih računalništva, informatike in informacijskih tehnologij v različnih državah, prav tako pa se lahko pogovorijo o različnih učnih načrtih, izmenjajo učna gradiva in izkušnje ter delijo svoje poglede na novosti na zgoraj omenjenih področjih.

Priložnost za promocijo računalniškega programiranja

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je poznavanje programiranja močno deficitarno. Na ZOTKS, ki je glavni organizator olimpijade in računalniških tekmovanj v Sloveniji, se že vrsto let trudijo, da bi ta del računalništva – programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja – ponovno dobil večjo veljavo in pravo mesto tudi v našem šolskem učnem programu. Osnovna, temeljna znanja računalništva bi morala biti učencem posredovana že v osnovni in srednji šoli, saj ta vzpostavljajo način razmišljanja, ki ga pri drugih predmetih ne morejo pridobiti. Z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka bo ZOTKS prispevala k dvigu priljubljenosti tega področja, hkrati pa s tekmovanjem izkoristila priložnost za dodatno promocijo programiranja, računalništva in poznavanja informacijskih tehnologij pri nas.

Letošnjo olimpijado organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. ZOTKS je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področjih znanosti, naravoslovja in tehnike. Namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.

Olimpijada bo potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, podprla pa so jo tudi podjetja KRKA, ELES, Marand in COSYLAB.

Zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo medalj bo 28. avgusta ob 18.00 v dvorani II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, Maribor).

   

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področjih kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.