Ali Žerdin in Veno Taufer na Škrabčevi domačiji o Francetu Bučarju

Ali Žerdin in Veno Taufer na Škrabčevi domačiji o Francetu Bučarju (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
15. 4. 2016

O Francetu Bučarju se bosta nekaj tednov pred 25. obletnico osamosvojitve pogovarjala pesnik, dramatik, prevajalec in esejist Veno Taufer, sicer sopotnik Franceta Bučarja v obdobju demokratizacije, in avtor knjige Ali Žerdin, novinar in urednik.

Ali Žerdin se je kot novinar s Francetom Bučarjem prvič pogovarjal sredi osemdesetih let, ko je imel njegov portretiranec še status državnega sovražnika številka 1. Veno Taufer je v tistem obdobju s Francetom Bučarjem sodeloval pri snovanju »pisateljske ustave«. Poti profesorja Bučarja, Vena Tauferja in Alija Žerdina so se križale v Odboru za varstvo človekovih pravic leta 1988, ko so vsi trije sedeli v kolegiju tega civilnodružbenega gibanja. Profesor Bučar je bil najstarejši član kolegija, Veno Taufer nekje vmes, Ali Žerdin pa najmlajši. Profesor Bučar in Veno Taufer sta leta 1989 sodelovala pri pisanju Majniške deklaracije, trinajst let pozneje pa je bil Taufer med podporniki Bučarjeve predsedniške kandidature.

Veno Taufer, letnik 1933, je na Filozofski fakulteti diplomiral iz primerjalne književnosti. V obdobju demokratizacije je bil eden najvidnejših članov Društva slovenskih pisateljev. Med letoma 2011 in 2014 je DSP tudi vodil. Ali Žerdin je leta 2012 na FDV doktoriral iz sociologije, kot novinar in urednik pa je delal za Radio Študent, Mladino in Dnevnik, od leta 2010 pa ureja Sobotno prilogo časnika Delo.

Oba, Taufer in Žerdin, sta delovanje profesorja Bučarja spremljala s svojega zornega kota. Oba sta imela privilegij, da sta to počela z neposredne bližine – Taufer tudi kot sodelavec profesorja Bučarja pri pisanju ustave, Žerdin kot kronist zadnjih treh desetletij.

INFO o dogodku!

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije:

  • v sredo, 20. aprila 2016, ob 19.00
  • na predstavitev knjige Alija Žerdina o dr. Francetu Bučarju.