Amira Medunjanin oktobra v v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Amira Medunjanin oktobra v v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (foto: Amira Medunjanin - Damar) Amira Medunjanin - Damar
14. 6. 2017

Amira Medunjanin, vrhunska interpretka čutnih ljubezenskih skladb, bo 17. oktobra nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Glasbenica bo na odru skupaj s spremljevalno ekipo, ki jo sestavljajo Ante Gelo (jazz kitarist, prejemnih številnih nagrad Porin za igranje kitare ter ustvarjanje glasbe), Bojan Zulfikarpašić (uspešen jazz pianist, ki med drugim ustvarja v Franciji) in Amar Češnjar (bobnar, ki je snemal in nastopal tudi z legendo bosanske pop glasbe, Dino Merlinom) predstavila skladbe aktualnega albuma »Damar«, ki je izšel ob koncu leta 2016 pri založbi Aquarius Records.

Sevdah je opevan ljubezenski žar, hrepenenje, žalost, globoko ukoreninjena v tradicijo Bosne in Hercegovine in tudi celotne regije. V sebi nosi iskreno in univerzalno sporočilo, saj je jezik ljubezni povsod enak. Amira Medunjanin s svojo interpretacijo skladbam vdihne dušo, ki združuje različne svetove: kulturne, umetniške in čustvene.

Priljubljen pisatelj Aleksander Hemon je v predgovoru albuma »Damar« zapisal:

  • »Največji kompliment izvajalca je občutek 'da poje iz duše', in prav to Amiri uspeva!«

Vrhunska zasedba bo na odru priljubljenega koncertnega odra obiskovalce popeljala na valovih življenjske strasti s skladbami ('Moj dilbere', 'Kad ja pođoh na Bentbašu' in druge), ki jih bo na prvič predstavila prav v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

O AMIRI MEDUNJANIN IN ALBUMU »DAMAR«

Amira Medunjanin je izjemno cenjena umetnica, ki živi v Sarajevu. Izjemna vokalistka in interpretka čutnih ljubezenskih pesmi, sevdah, že drugič prihaja v Cankarjev dom.

Na svojem prvem nastopu 13. 3. 2015 je poslušalce navdušila s predstavitvijo skladb iz albuma »Silk and Stone«, tokrat pa bo poslušalce popeljala skozi zgodbe aktualnega albuma »Damar«.

Amira s svojo interpretacijo tradicionalne glasbe iz različnih regij sveta osvaja srca poslušalcev na nekonvencionalen način. S sodelavci, vrhunskimi glasbeniki išče vedno nove moduse kako tradicionalnemu zvoku, staremu tudi več sto let, dodati magičnost, dodano vrednost za današnjega poslušalca.

»Damar« je življenjska sila, strast za življenjem v vsakem njegovem vzdihu ali na kratko, Damar je razlika med 'biti živ' in 'živeti'.

»Pravijo da se s tem rodiš, da ga imaš ali pa ne. Jaz pa mislim, da ga vsi nosimo v sebi, le prava ljubezen ga mora obuditi,« je povedala Amira Medunjanin.

Prav to je drugi istoimenski singl iz Amirinega petega samostojnega albuma: pesem o iskanju najlepšega občutka, ki poživlja in ki nas drži pokonci – pesem o ljubezni.

»Damar« je praznovanje življenjske strasti in zbiranje lepih občutkov, o katerih Amira prepeva na zadnjem albumu.

Kot življenjska sila in utrip, ki iz globin vodi do izvora na površino, tako album »Damar« prinaša 'utrip Amirinega srca' in predstavlja glasbenico kot žilo prevodnico, iz katere prihajajo najlepše pesmi iz davnin, ki so svoj ponovni izvir našle v »Damarju«, dostopne poslušalcem, željnim edinstvene Amirine interpretacije.

Besedila Marije Karaula Krznarić je uglasbil Boško Jović, Bojan Zulfirkarpašić je s svojim aranžmajem in virtuozno klavirsko izvedbo skladbam vdihnil življenje.

Priporočamo