Premiera: Ana Karenina na odru Drame

Premiera: Ana Karenina na odru Drame (foto: Peter Uhan) Peter Uhan
3. 1. 2016

Ena najznamenitejših ljubezenskih zgodb svetovne literature, Ana Karenina, premierno na odru Drame.

Ana Karenina, velika zgodba o neobvladljivi ljubezni, se bo v sredo, 6. januarja ob 20.00, premierno predstavila na velikem odru ljubljanske Drame. Odrska priredba znamenitega Tolstojevega romana iz leta 1878 v veliki meri ohranja kompleksno romaneskno zgodbo, a režiser Dušan Jovanović na odru vendarle ustvari dramo, ki izzveni izjemno sodobno.

Ljubezen, ki trešči v življenje uglajene plemkinje, soproge in matere Ane Karenine (vlogo bo igrala Polona Juh), je prevelika za družbo in njeno dvojno moralo, za njene rigidne (tudi nepisane) zakone, za njeno ozkosrčnost in neprizanesljivost. Kratkotrajna izpolnitev v nedovoljeni ljubezenski zvezi je »kaznovana« z vsemi mogočimi omejitvami. Ana Karenina izgubi pravico do sina, družba njenega ranga jo zavrne in izobči. Izolacija, prikrajšanost, vsakršni dvomi stopnjujejo njeno nesrečo v agonijo, v kateri vidi en sam izhod.

Ob tej priložnosti bodo dva dni po predstavi pripravili pogovor z režiserjem Dušanom Jovanovićem, drugimi ustvarjalci uprizoritve in dr. Miho Javornikom, rednim profesorjem na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pogovor bo v petek, 8. januarja, ob 20.30 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.

Priporočamo