Ana Moura - marca v Gallusovi dvorani

Ana Moura - marca v Gallusovi dvorani (foto: profimedia) profimedia
22. 2. 2015

V Slovenijo prihaja Ana Moura, dobitnica grammyja, platinasti albumi, glas, ki lahko vsako pesem spremeni v fado in z njo osvoji poslušalca.

35-letna zvezdnica še kar najprej uživa sadove zadnjega albuma Desfado (2012), nagrajenega z grammyjem za najboljši album leta, ki ga je posnela v sodelovanju z znamenitim Herbiejem Hancockom.

Čeprav njen fado temelji na tradiciji, je bil ves čas »fado sveta«, saj je njena uspešna pot prežeta s sodelovanji in srečanji z največjimi glasbenimi zvezdami. Tako je že leta 2005 delovala (v dveh skladbah) in tudi nastopila z Rolling Stones, na koncertu v Parizu leta 2009 pa jo je med nastopom presenetil Prince, s katerim sta izvedla dve fado skladbi. Slovi po tem, da lahko katero koli pesem spremeni v fado in si jo prisvoji. To je bila tudi ideja albuma Desfado, ki sta ga zasnovala z vodjo skupine Deolinda (pred dvema letoma je razprodala Linhartovo dvorano), Pedrom da Silva Martinsom. Ideja je bila namreč, da različni glasbeniki njene generacije, ki ne igrajo fada, zanjo napišejo skladbe.

Mourini albumi so praviloma platinasti, prejela je tudi najvišje mogoče nagrade na Portugalskem. V svetu je po popularnosti izvajalcev fada tik ob Marizi in je tako kot ona nastopila v najznamenitejših dvoranah sveta, pri nas pa se je leta 2012 predstavila na Festivalu Lent.

Zdaj je napočil čas tudi za Gallusovo dvorano.

Kdaj? Nedelja, 8. marca 2015.

Ana Moura, glas; Ângelo Freire, portugalska kitara; Pedro Soares, akustična kitara; André Moreira, kontrabas; Joao Gomes, klaviature; Mário Costa, bobni, tolkala

Priporočamo