Andrej Šifrer v Kaliforniji z znanimi glasbeniki snema nov cd

14. 4. 2016

Andrej Šifrer v Kaliforniji pri producentu in klaviaturistu Stevu Woodu snema pesmi za njegov 15. album. Z njim bo prihodnje leto obeležil 40-letnico njegovega glasbenega ustvarjanja.

Andrej Šifrer na nastopu v Ameriki, april 2016
Andrej Šifrer in David Clark
Andrej Šifrer in Kenny Loggins
Andrej Šifrer in Nate Wood
Andrej Šifrer in Richie Stakol
Razigrana v selfiju - Andrej Šifrer in Mike Hamilton
Beth in Steve Wood (v sredini), levo njun sin Jimmy z zaročenko Irish (desno), v ozadju Andrej

Novost je, da skladbe vključujejo zbore, pri ustvarjanju pa sodelujejo legende svetovnega slovesa ali pa njihovi najožji sodelavci. Dneve preživlja v studiu, srečal se je s številnimi znanimi glasbeniki, nastopal na koncertih in si kakšnega tudi ogledal.

Čarovnija nastajanja novih pesmi

V studiu ga je obiskal Kenny Loggins, ki ga poznamo med drugim po uspešnicah Footloose, Danger Zone in ki se lahko pohvali z več kot 20 milijoni prodanih plošč. Njegov vokal lahko slišimo tudi v Šifrerjevi pesmi Kora – Ptica iz nebes.

Prijetno srečanje, prvo po 20-letih, je imel Andrej tudi s prijateljem in z občasnim kitaristom v skupini Jacksona Browna Richardom-Richiejem Stakolom. In kako se je Jackson Browne, ki ga Andrej omenja v uspešnici Šum na srcu, spremenil v 20-letih? Po besedah Stakola je v dveh desetletjih iz muhastega zvezdnika postal prijetna in duhovita oseba.

Nekaj dni je v studiu preživel tudi s sinom Steva Wooda, Natom Woodom, jazz glasbenikom nove generacije, ki je na koncernih izredno priljubljen. »Tisti, ki ga poznajo, čisto 'padejo' nanj. Hkrati igra bass in bobne. Lahko rečem, da sem noro vesel, da sem ga imel tri dni v studiu. Nepozabno,« pove Andrej Šifrer.

Kitarist Mike Hamilton, ki je prišel kar z osmimi kitarami, se mu je pridružil pri nastajanju treh novih pesmi. Sicer pa lahko njegovo izjemno igranje kitare spremljamo na treh Šifrerjevih cd-jih: Življenje je drag šport, Čakam in Kdaj si zadnjič kakšno stvar naredil prvič.

Prvič srečanje po več kot desetih letih

Na povabilo Davida Clarka, kitarista iz Los Angelesa, ki obožuje Slovenijo, je užival na koncertu gospel skupine Firm Soundation v znameniti House of Blues v Anaheimu, ki je ob Disneylandu in predstavlja prestižno lokacijo za vsakega izvajalca. David Clark je, v sicer večinoma temnopolti zasedbi, eden redkih belcev, kar pomeni, da se njegov talent ceni v glasbeno najbolj zahtevnih krogih. Prav tako je z Andrejem že večkrat sodeloval, bil je gost na njegovih nastopih pred več kot desetimi leti. Nedolgo nazaj, ko je Andrej potreboval temnopolte glasove za njegovo pesem 'Kje je Leon Lebar?', pa mu je David preskrbel tri 'soul sisters' in vokale so posneli v lokalnem studiu, kar pomeni, da se gospel pevke z Andrejem še sploh niso srečale. A le do te nedelje, ko so si padli v objem kot stari znanci. Sue, Marée in Sandy so se družile z Andrejevo ekipo še dolgo po koncertu, David pa je Andreja povabil na oder in v House of Blues se je slišala slovenska pesem o prijateljstvu.

Šifrer je med drugim nastopal tudi v razprodani dvorani Coach House v južni Kaliforniji kot gost skupine Honk in navdušil tisočglavo množico.

Pevec in avtor pop glasbe Andrej Šifrer je v karieri prodal že več kot pol milijona plošč in ustvaril ponarodele pesmi, med drugim Vse manj je dobrih gostiln, Za prijatelje, Moj oče, Bil sem mlad, Gorska roža, Šum na srcu in Martinov lulček. Odlikujejo ga bogata besedila, ki se zrcalijo v več kot 170 avtorskih pesmih. Svoje albume ponavadi snema izven Slovenije in je kot edini slovenski glasbenik snemal v znamenitem studiu na Abbey Road v Londonu, kjer je snemala skupina The Beatles. Leta 1998 je njegova pesem Za prijatelje postala zmagovalka Slovenke popevke. Je tudi avtor glasbene opreme za eno najbolj gledanih slovenskih TV-nadaljevank, Naša krajevna skupnost. Prihodnje leto bo praznoval 40 let, odkar je izšla njegova prva gramofonska plošča Zobozblues.

Takoj po vrnitvi ima v Sloveniji več nastopov:

  • 21. aprila v Škofji Loki (Sokolski dom)
  • 23. aprila v Lenartu (Dom kulture)
  • 26. aprila v Straži pri Novem mestu (Kulturni dom Straža)
  • 7. maja v Kamnici pri Mariboru (Kulturni dom Kamnica)
  • 20. maja v Mengšu (Harmoniji)
  • 21. maja v Planini pri Ajdovščini
Značke: Andrej Šifrer

Priporočamo