Bahrajnska princesa navdušena nad vasico Slapnik in lokalno kulinariko

Bahrajnska princesa navdušena nad vasico Slapnik in lokalno kulinariko (foto: STA/Rosana Rijavec) STA/Rosana Rijavec
Vir: STA
13. 4. 2019

Goriška Brda je danes obiskala bahrajnska princesa šejka Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa. V okviru krajšega zasebnega obiska si je danes ogledala tudi vasico Slapnik, kjer bodo snemali mednarodni šov z obnavljanjem vasi. Navdušena je bila krajem, okoljem in ljudmi, ki jih je srečala, in se želi sem še vračati.

Bahrainsko princeso je presenetilo predvsem, da so jo kljub temu, da je prišla prvič v Slovenijo, domačini takoj povabili k sebi domov. Ponudili so ji doma pripravljeno hrano iz lokalnega okolja, predvsem pa je prvič pokušala vino. Na domačiji Tomaža Prinčiča iz Kozane so ji ponudili pravo briško rebulo.

Navdušena je bila tudi nad Slapnikom in po ogledu je dejala, da želi v kraj in Goriška Brda pripeljati investitorje. Predvsem pa si želi tradicionalno in lokalno pridelano hrano, ki jo je jedla v Sloveniji, predstaviti tudi drugim.

"Tukaj v Goriških Brdih so mi povedali še za dve takšni vasici, kot je Slapnik, zato sem to informacijo takoj sporočila nekaj zainteresiranim vlagateljem. To je namreč zaklad, ki ga je drugje težko dobiti," je povedala po sprehodu po Slapniku.

Arhitekt Alessio Prinčič je na novinarski konferenci povedal, da Slapnik ni le neka posebna vas, pač pa je kraj s svojo identiteto. "Zato je nekaj posebnega, je pa takšnih krajev v Brdih precej."

Obnova vasi bo potekala pod budnim očesom zavoda za kulturno dediščino, saj si med snemanjem šova ne želijo uničiti tega posebnega čara vasi. Zaradi tega, ker nimajo privolitve še vseh lastnikov, da bodo prodali svoje hiše in nepremičnine v Slapniku, načrtujejo začetek snemanja šova verjetno šele prihodnje leto.

"Še prej bo potrebno pripraviti vse, da bodo lahko tekmovalcu tu zaživeli in se lahko samooskrbno preživeli. Urediti bo potrebno kmetijske površine in zasaditi nekaj vrtnin, pripraviti ves teren in stanovanjske razmere za tekmovalce," je povedal sodelavec vodje projekta Ernest Škrjanec.

Šejko bodo danes odpeljali na praznik rebule in oljčnega olja v Višnjevik, v nedeljo pa si bo ogledala še zgornjo Vipavsko dolino ter kasneje še Kobilarno Lipica. V ponedeljek bo odpotovala, obenem pa je danes že napovedala, da se že letošnje poletje vrača v Goriška Brda, s seboj pa bo pripeljala strokovnjaka za hrano in vino. 

Priporočamo