Balkanski Mahavishnu od Makedonije do Pariza!

1. 2. 2016

Hrvaški jazz fusion violinist MARKO RAMLJAK, poznan po dolgoletnem sodelovanju z Gibonnijem, je izdal svoj tretji album z naslovom MINDSET.

Marko Ramljak se je violino pričel učiti pri devetih letih, klasično izobrazbo pa je kasneje združil z ljubeznijo do kitare in ustvaril svojevrstni slog igranja violine. "Ves čas šolanja violine sem igral klasiko, nekaj pa me je gnalo, da zaigram tisto, česar še nisem slišal. Saj bi odšel v trgovino in to kupil, vendar tega ni bilo, zato sem moral ustvariti sam," je Marko pojasnil svojo vizijo.

S strastjo, ljubeznijo in popolno predanostjo glasbi je kmalu pristal na samem vrhu prominentnih glasbenikov našega področja.

Njegova kariera se je začela leta 1993 v Južni Afriki, ko je kot kitarist nastopal širom Afrike s takrat izjemno popularnim južnoafriškim pevcem Kreesanom. Ramljak je že takrat dobil nadimek "Ramjack". Tistih časov se dobro spominja: "Afrika se me je dotaknila s svojimi izvornimi ritmi in name pustila velik vpliv. Tega ne moreš doživeti tako močno, če nisi med njimi. Nobenih not, samo vibracije občutkov."

Po afriški avanturi se je vrnil v rodni Šibenik, pa tudi k svojem prvem inštrumentu, violini.

Leta 1996 se je pridružil irski folk skupini Secret Life, za katero je napisal tudi skladbo, kjer se mu je pridružil Sean Cannon, frontmen skupine The Dubliners.

Leta 1999 je postal prva violina Gibonnijeve zasedbe. Sodelovanje z Gibonnijem je začel na snemanju albuma "Judi, zviri i beštimje", sledil pa mu je senzacionalni album "Mirakul", kjer je muziciral s Stingovim bobnarjem Manu Katche-jem in basistom Pinom Palladinom. Na albumu je kot violinist pustil velik pečat, zabeležen pa je tudi kot avtor skladbe "Ono nesto". Od takrat naprej prepoznavni zvok njegove violine barva Gibonnijeve pesmi vse do danes.

Ob Gibonnijevih uspehih pa je našel čas tudi za ustvarjanje dveh solo albumov, kjer so se mu pridružili glasbeni prijatelji, kot so Matija Dedić, Damir Šomen, Marijan Brkić in drugi.

V letih delovanja je za najboljšega inštrumentalista prejel štiri nagrade Hrvatske Glazbene Unije "Status".

Tretji album z naslovom Mindset je Ramljakovo avtorsko delo v celoti, z izjemnimi inštrumentalisti njegove skupine (Branimir Gazdik, Maasej Kovačević in Luka Veselinović) ga je posnel v Parizu in novomeškem studiu "RSL". Glasbenikom so se na snemanju pridružili tudi gostje; Vlatko Stefanovski na kitari, Lenart Krečič na saxofonu, Elvis Stanić na harmoniki in tolkalist popularnega francoskega jazz-fusion banda "Sixun" Stephane Edouard, na kar je Marko nadvse ponosen: "Vsi me poznajo z odra ob Gibonniju. V tej zgodbi pa je vsa odgovornost samo na meni. Ko so pristali na to, da se združijo z mojim delom, sem bil počaščen in vesel kot majhen otrok. To kar delam, je moja resnica in edina možna pot, ki jo poznam. Ko se mi nekdo tako velik in inventiven ustvarjalec pridruži, se mi pot razširi in potrdi smisel."

Album prinaša deset skladb, zasnovanih na etno-jazz-rock fusion temeljih s prepoznavnim Markovim rokopisom in igranjem na petstrunsko violino. Glasbeniki so s svojimi virtuoznimi izvedbami v popolnem sorazmerju ustvarili želeno vzdušje tega umetniškega dela, katerega rezultat ni samo izvrstno muziciranje, ampak globoko čustveno doživetje.

Takole pa je Stephan Edouard svoj vtis zapisal na spletu: "Marko s tem albumom raziskuje nove horizonte! Končno izkušnja, v kateri fuzija ni postala konfuzija!!! Živel ta projekt!".

Priporočamo