Barman Tomaž Fartek odhaja na SP v mešanju brezalkoholnih koktajlov na Češko

12. 5. 2017

Tomaž Fartek, profesionalni barman, iz Mengša, koktajli so postali način njegovega življenja. Zanj je koktajl kot pravljica v življenju, ki si jo piše vsak posameznik, saj je vsakdo drugačen, svojevrsten, edinstven, unikaten ...

V letu 2017 je 3. najboljši barman v Sloveniji, ki se ukvarja s profesionalnim mešanjem koktajlov.

V gostinstvu in barmanstvu je že vrsto let, ima poseben talent za pripravo in mešanje raznovrstnih koktajlov, ter tudi že veliko let pridobljenih izkušenj s tem. Redno spremlja najnovejše novosti iz tega področja in se udeležuje različnih tekmovanj v pripravi koktajlov tako po Sloveniji, kot predvsem tudi po tujini. Prejel je tudi že vrsto odličij, ki krasijo police v njegovem lastnem koktajl baru (Pr'Fartku) nad Mengšem, ki te dni ravno praznuje 4. obletnico uspešnega delovanja.

Za kandidata na Svetovno prvenstvo v mešanju brezalkoholnih koktajlov, ki bo potekalo od 14. do 18. junija letos na Češkem v Pragi, ga je predlagalo Društvo barmanov Slovenije, predsednik g. Aleš Ogrin in ostali člani društva. Velika zahvala gre barmanu Roku Dobnikarju in barmanu Miru Petrevčiču ter barmanki Dragi Kepeš, ki so svoje znanje delili z njim pri pripravi tovrstnega koktajla.

fartekZa prijavo na to Svetovno prvenstvo je bilo potrebno napisati recepturo, ki je ustrezala mednarodnim navodilom in predpisom International Barman Association, kategorija je brezalkoholno z obvezno uporabo njihove blagovne znamke Mattoni. Tomaž je sestavil izvrstno recepturo, koktajl za katerim stoji in verjame, da je zmagovalni​, z imenom Mattoni Dreams, ki vsebuje pire pasijonke, sirup karamele, sveže stisnjen limetin sok, ananasov sok in obvezna uporaba mineralne vode Mattoni. Koktajl je izrazitega in posebnega vonja in okusa, vse sestavine pa skupaj podajo poseben čar, v posebnem kozarcu na leseni deski, za dekoracijo pa rezina ananasa, lupinica pomaranče, limonina trava in cvet orhideje.

Tomaž Fartek se je s poslano recepturo svojega koktajla uvrstil v finale Svetovnega prvenstva kot edini izbrani barman iz Slovenije, izbrala pa ga je strokovna komisija iz Češke, in bo tako Slovenijo zastopal na Svetovnem prvenstvu v mešanju brezalkoholnih koktajlov na Češkem v Pragi od 14. do 18. junija na Mattoni Grand Drink 2017.

Poleg priprave recepture koktajla in fotografiranja je moral Tomaž posneti tudi predstavitveni video, ki se bo vrtel v ozadju njegovega nastopa. V videu Tomaž predstavi sebe, lepo pokrajino Slovenijo, pogled na čudovite alpe in na svoj koktajl bar. Predstavi pripravo samega koktajla z vsemi sestavinami in kako natoči sestavine v kozarec, ki izhaja ravno iz Češke in postavitev na leseni deski iz naravnega orehovega lesa iz Slovenije. Koncept, vse od priprave, zgodbe in izvedbe koktajla je zelo dodelano.

Dogodek bodo mediji prenašali v živo, pri čemer pričakujejo tudi do 5 milijonov gledalcev.

Finale tekmovanja bo potekalo na odru na glavnem trgu v Pragi, ob spremljavi glasbenih bendov in napovedovalcev, kjer bi se znalo nabrati tudi do 15.000 obiskovalcev/gledalcev.

Tomažev slogan:

  • "Uživam v mešanju koktajlov, sedaj grem na Svetovno prvenstvo med najboljše barmane, da se še kaj dodatnega naučim in dosežem čimboljši rezultat."