Bata Živojinović se je poslovil star 82 let!

Bata Živojinović (foto: revija Nova) revija Nova
23. 5. 2016

Največji srbski igralec Velimir Bata Živojinović je umrl v beograjski bolnišnici v nedeljo zvečer. Bata, ki je bil znan tako v Srbiji kot v nekdanji Jugoslaviji, je zaigral je v več kot 280 filmih in televizijskih serijah.

  • "Na Kitajskem kot podjetnik pije pivo Valter. Grenko. V Jugoslaviji kot opozicijski politik žaluje za predsednikom. Na Palah ne brani več Sarajeva, zdaj je borec neke druge gverile. V Slovenijo je prišel kot igralec," so pred skoraj desetletjem zapisali v velikem intervjuju z Batom v slovenskem Playboyu.

Iz intervjuja povzemamo:

Prvič je bil ranjen v Bitki na Neretvi. Bilo je prepozno, da bi se začel učiti tujih jezikov. Ni imel časa. Jezika Orsona Wellsa in Richarda Burtona ni mogel razumeti. Namesto mednarodne kariere ga je leta 1972 čakal Valter. Obranil je Sarajevo. Tito, veliki fan vesternov, je končno lahko zamenjal svojega najljubšega junaka. Nič več: »Pazi, Billy, ubiće te!«, ampak vsejugoslovanska identifikacija. Sestrska Kitajska je lekcijo takoj osvojila, Valter Bata pa je korakal naprej. Načrtno in sistematično. Brez izjeme.

Od partizanskih epov prek šašavih komedij do črnega vala. In nazaj. V vedno hitrejšem ritmu. Leta 1980 so sirene zatulile maršalu v slovo, Bata pa je igral v sedmih filmih. Naslednje leto v dvanajstih. Bilo je prepozno, da bi sestopil s platna kinodvorane. Ko je začel izgubljati kondicijo junaka partizanskega epa, je junija 1989 na Gazimestanu zarohnel novopečeni predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević: »Ako ne znamo da radimo, bar znamo da se bijemo.«

Čas se je ponovno zavrtel v ritmu partizanske ofenzive. Bata je postal politik. Član glavnega odbora Socialistične stranke Srbije, ki ji iz haaškega zapora tudi danes predseduje Milošević. Kakor da bi končno pogledal iz filma in našel vzporeden smisel. Kmalu je spet stal nad Sarajevom, tokrat ne kot Valter, ampak kot igralec v srbski vojni komediji. Rane tankovskega paradiranja si je zacelil s pogledom na lepo golo spremljevalko. Načrtno in sistematično. Brez izjeme.

V parlamentu je prvi hotel, da iz jugoslovanske zastave izrežejo peterokrako zvezdo, a predlog ni bil sprejet. Tudi če bi mu uspelo pogledati skozi nastalo odprtino, ne bi razumel. Bilo je prepozno, da bi se začel učiti tujih jezikov. Ni imel časa. Film ga je vzel in nikdar več spustil.

Preberite si celoten intervju na Playboy.si