Bazar SILA je spet navdušil

Bazar SILA je spet navdušil (foto: Olga Brezovar) Olga Brezovar
Vir: Lady
16. 12. 2016

Tradicionalni mednarodni dobrodelni bazar SILA je na enem mestu spet ponudil pester nabor unikatnih izdelkov s pridihom mnogih kultur.

Letošnji dogodek je navduševal obiskovalce različnih generacij in okusov, saj so lahko spremljali štiriurni etno-kulturni program, izbirali najrazličnejše pozornosti na omizjih 30 držav, se okrepčali v eksotičnem kulinaričnem kotičku, najmlajši pa so uživali v bogatem otroškem salonu. Bazar je tako po dolgem času zaživel na novi lokaciji v središču prestolnice, v čudovitih dvoranah Grand hotela Union v Ljubljani. Dobrodelna tematika je bila letos posvečena ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja in ki jim bodo ženske SILA razdelile donacije. Letošnji bazar je poleg predsednice združenja Mojce Lah in predsednice odbora za bazar pomagala odpreti priznana slovenska igralka, mamica dveh deklet in humanitarka Ana Dolinar. V svojem ganljivem govoru se je najprej zahvalila ženskam – članicam SILA-IWCL – ki s svojim dolgoletnim delovanjem vplivajo na boljšo družbo. Nato se je dotaknila še pereče tematike.

"Počaščena sem, da sem danes tukaj. Povzročitelji nasilja so v 91 odstotkih moški. Analize stanja vedno znova potrjujejo, da je v naši družbi neenakopravnost med spoloma še vedno prisotna na mnogih področjih. Moški imajo večjo družbeno moč kot ženske. To je dejstvo. In v tem kontekstu je napačno prepričanje, da ima moški pravico kontrolirati žensko, pogosto. In to je problem. Zato se danes obračam na moške! Ker je prav med moškimi grozljivo veliko tišine, kar se tiče tragedije moškega nasilja nad ženskami in otroki. In treba je prekiniti to tišino. Potrebujemo več moških, ki imajo pogum, moč, trdnost, moralno integriteto, da prekinejo to tišino, izzovejo drug drugega, stojijo z ženskami, in ne proti nam. Treba je ustvariti klimo, v kateri je žaljivo, nadlegovalno vedenje do žensk nesprejemljivo, narobe. Začetek konca nasilja nad ženskami in otroki se začne z moškimi!«

  • Za organizacijo bazarja že tradicionalno skrbi žensko združenje SILA – IWCL, ki je bilo ustanovljeno leta 1993. Slovensko mednarodno združenje žensk, ki ustvarja prijeten prostor za druženje tujk, ki se znajdejo v novi državi, se bo v naslednjih letih pridružilo mednarodnim združenjem International Women's Club in se tako povezalo z ženskami po svetu. Prav vsa delujejo z istim namenom: skrbijo za lažjo integracijo tujk v družbo. Združenje SILA – IWCL je skladno z novim nazivom sprejelo tudi nekatere spremembe v svoji podobi. Oranžno barvo in nekdaj prepoznaven znak združenja je zamenjala še živahnejša in še odločnejša podoba v rožnati barvi, ki glasneje opominja na moč in pomen žensk v sodobni družbi.

A. K.