#Beerbulli podprlo 536 Slovencev z rekordnimi 30.345 evri!

#Beerbulli podprlo 536 Slovencev z rekordnimi 30.345 evri! (foto: Matej Špehar Press) Matej Špehar Press
5. 4. 2017

Matej Špehar je s projektom Beer Bulli prepričal 536 Slovencev, ki ga je na Adrifundu podprlo z rekordnimi 30.345 evri. Projekt oživitve 30 let zapuščenega kombija ni bil le uspešen, celo dvakrat je presegel pričakovani znesek. Špehar bo kultni, skoraj 60 let star Volkswagnov "hippie van", ki je nekaj desetletij ležal v rečni strugi Rižane, skupaj z ekipo spremenil v pivnico na kolesih.

Četudi je sprva ideja delovala kot misija nemogoče, očitno v Sloveniji še živi duh tovarištva in želja pomagati prijatelju. Špehar je lansko poletje v reki našel skoraj popolnoma uničeni Volkswagnov "hippie van", brez lastnika, motorja in koles. Najdba je odmevala najprej v krogih ljubiteljev starodobnikov, saj imajo tovrstni kombiji kultni status, njihove cene pa dosegajo vrtoglave višine, ko pa se je na YouTubu pojavil klip reševanja "Saving Private Bulli", je kombi na spletu postal prava zvezda. Toda redkokdaj se zgodi, da se "lajki" na Facebooku spremenijo v dejansko podporo. Špehar je za ta fenomen uporabil prispodobo reševanja mačka, ki se je skoraj utopil v kanalizaciji. Legendarni Bulli, kot so včasih imenovali te kombije, ki so sinonim za surfarje in hipije, je ljudem prirasel k srcu. Tako zelo, da so dejansko odprli lastne denarnice in postali njegovi delni lastniki.

Projekt na crowdfunding platformi Adrifund, neke vrste slovenskem "kickstarterju" kjer je svoja sredstva za video parodijo na Donalda Trumpa uspešno zbiral tudi Klemen Slakonja, je zbral preko 30.000 evrov podpore, kar dvojno številko od sprva predvidene.

Špeharjeva ekipa ne počiva na lovorikah. Zgodovinski trenutek začetka restavracije je simbolno začela botrica projekta in to zelo konkretno - prijela je za kotno brusilko in naredila prvi rez. Nina Pušlar, ki je tudi sama finančno podprla projekt pa ni edina znana Slovenka, ki je postala "solastnica" kombija. Med podporniki najdemo tudi Ano Mario Mitić, Petra Polesa, Rebeko Dremelj, Jano Morelj, Tina Vodopivca, Jureta Seška, Ronija Kordeža – Hada, Roberta Pečnika Peča.

beerbulli

Kombi, ki bo prenovljen v stilu šestdesetih let prejšnjega stoletja in bo še vedno avtomobil, ki bo ustrezal standardom sodobne tehnike in varnosti, se bo vrnil že poleti, predvidoma v začetku avgusta. V njegovi notranjosti bodo sodi piva, ki bodo preko pip na boku zagotovo popestrili marsikatero poroko, piknik, rojstni dan ali poslovno zabavo. Preko Adrifunda je njegov najem rezerviralo in plačalo že preko 100 žejnih.

P.S.

Delo na Bulliju medtem že intenzivno poteka ;)