BIH: Bančna uslužbenka javno priznala, da so bila posojila v švicarskih frankih sistemska prevara!

BIH: Bančna uslužbenka javno priznala, da so bila posojila v švicarskih frankih sistemska prevara! (foto: profimedia) profimedia
3. 11. 2017

Iz Združenja Frank so sporočili, da jim je uspelo pridobiti prvo overjeno izjavo nekdanje bančne uslužbenke Hypo banke (danes Addiko banke) iz Bosne in Hercegovine, ki na trženje kreditnih pogodb v švicarskih frankih meče nelepo luč.

Nekdanja bančna uslužbenka naj bi pod moralno in kazensko odgovornostjo tako priznala, da je od svojih nadrejenih odgovornih oseb v banki dobila izrecna navodila, kako naj potrošnikom priporoča najem kredita z valutno klavzulo v CHF.

"Navodilo nadrejenih oseb je bilo: potrošnikom predstavite, da gre za "najugodnejše" kredite in da je švicarski frank ena najstabilnejših svetovnih valut. S tem pa je banka posojilojemalce premišljeno zavajala, da ta produkt ne predstavlja tveganja rasti tečaja," so v združenju še zapisali v javnem obvestilu medijem.

Bančna uslužbenka je v skladu z navodili nadrejenih v Hypo banki (danes Addiko banki), potrošnikom poudarjala, da potrošniški kredit z valutno klavzulo v CHF omogoča najnižjo obrestno mero v primerjavi z drugimi krediti, kar je bil dodatni razlog za sklepanje tovrstnih kreditnih pogodb. Bančna uslužbenka pa naj bi potrdila tudi, da je Hypo banka (danes Addiko banka) v BiH zavestno in namensko kreirala 1 do 2 odstotka nižjo spremenljivo obrestno mero za CHF kredite v primerjavi z ostalimi krediti, da bi se tako zavedlo potrošnike in jih prepričalo k najemu "najugodnejšega" kredita v CHF.

"Novi pomembni dokazi iz Bosne in Hercegovine samo potrjujejo to, kar v Združenju Frank že več kot dve leti opozarjamo: da je šlo v Sloveniji za enak način trženja kreditov z valutno klavzulo v CHF kot v celotni Vzhodni Evropi. Priznanje iz kroga bančnih uslužbencev potrjuje dejstvo, da gre za premišljeno in sistemsko pripravljeno prevaro bank, z namenom ustvarjanja ekstra dobičkov. Predvsem tuje banke so v Sloveniji te kredite tržile pod nadzorom regulatorja Banke Slovenije, ne ozirajoč se na neomejeno tveganje in škodo na strani posojilojemalcev in njihovih družin," so zapisali v Združenju Frank in izpostavili, da so do sedaj v sodnih postopkih na slovenskih sodiščih že pričali bančni uslužbenci, da potrošnike niso seznanjali o dejanski nevarnosti valutne klavzule v CHF in da jim niso pojasnili ekonomskih posledic, ki izhajajo iz tečajnih tveganj.

"Iz navedenega lahko zaključimo, da uprave bank svojih uslužbencev namerno niso ustrezno poučile o teh tveganjih, kar je posledično privedlo do tako velikega števila zavedenih in oškodovanih posojilojemalcev v Sloveniji, t.j. kar 16.000 njih."

V Združenju Frank so se v javnem pismu še zahvalili tistim bančnim uslužbencem, ki zmorejo pogum in pričajo o dejanskem načinu trženja teh kreditov, ter istočasno pozivajo tudi ostale bančne uslužbence, da spregovorijo o navodilih, ki so jih prejeli od svojih nadrejenih za trženje tovrstnih kreditov: "Posebej pozivamo, da se nam oglasijo ljudje, ki niso več zaposleni na bankah in z resnico ne bi ogrozili svojih delovnih mest v banki. Prosimo za vaš pogum, skupaj sledimo zgledu gospe iz Bosne in Hercegovine. Skupaj zmoremo, z resnico po pravico!"

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri