Bijelo dugme v Stožicah navdušilo 12.000 obiskovalcev!

Bijelo dugme v Stožicah navdušilo 12.000 obiskovalcev! (foto: Darja Štravs Tisu) Darja Štravs Tisu
10. 3. 2018

Veliki, že težko pričakovani koncert skupine Bijelo dugme, ki je bil že nekaj dni prej razprodan, je v Stožicah postavil na noge in spravil k petju 12.000 glavo množico obiskovalcev vseh starosti.

Kot je napovedal »oče« skupine Goran Bregović, so igrali vse svoje uspešnice iz celotne zgodovine skupine, v programu so bile vse ljubezenske pesmi, ki jih ljudje radi poslušajo in pojejo. Tako so Goran Bregović, Alen in Tifa, ob spremljavi velikega orkestra, sestavljenega iz 8 godalcev, 6 tamburašev, 6 pevcev in 12-članskega orkestra Gorana Bregovića, tako kot drugje po svetu, kjer so nastopili v tej zasedbi, bili deležni popolne evforije in navdušenja njihovih oboževalcev, ki so v en glas peli izjemne orkestrske izvedbe že ponarodelih pesmi skupine.

Koncert se je pričel s filmom o skupini Bijelo dugme, sledil pa je njihov nastop, okrepljen s 30-članskim orkestrom. Na njem smo lahko slišali kar 31 pesmi skupine, med njimi Noćas je ko lubenica, Pljuni i zapjevaj Jugoslavija, Doživjeti stotu, Napile se ulice, Svi marš na ples, Nakon svih ovih godina, Loše vino, Ako ima boga, Na zadnjem sjedištu moga auta, Ne spavaj mala moja, Sanjao sam noćas da te nemam, in mnogih drugih velikih uspešnic skupine. Veliki finale je sledil ob bučnem petju in plesu ob pesmih Lipe cvatu, Hajdemo u planine in Đurđevdan, koncert pa se je zaključil z zmagoslavnim bisom 12.000-glave množice, ki je v en glas skandirala »Bijelo dugme!« in »Hočemo još«! Za konec so nam tako Bregović, Alen in Tifa, ob spremljavi velikega 30-članskega orkestra odpeli še pesmi Ima neka tajna veza in Ružica.

Bijelo dugme so tako potrdili svoj legendarni status tudi v Sloveniji, saj so tisti, ki so prvi so snemali v Londonu, prvi so naredili turnejo po športnih dvoranah in stadionih. Njihova svetovna turneja, ki je prirejena za velike arene, se je začela lani novembra, s trikrat razprodano areno Kombank v Beogradu, nadaljevali pa so jo v Londonu, Stuttgartu, Kölnu, Dunaju, Münchnu, Istanbulu, Sofiji, Skopju, Zagrebu ter drugod po Evropi. Za njimi so tudi nastopi v Sydneyu, Perthu in Melbournu, v ZDA v Chicagu, Atlanti in New Jerseyju. Sloves Gorana Bregovića po vsem svetu privablja stare in nove oboževalce skupine, ki se je s svojim značilnim glasbenim slogom zasidrala v srca mnogih generacij.

»To je glasba za izvajanje, poslušanje, večina izvajalcev iz naših prostorov ima v repertoarju pesmi Dugmeta, zato predvidevam, da jih vsi radi izvajajo in poslušajo,« je pred koncertom v Ljubljani dejal Bregović. »... večina pesmi Dugmeta, ki sem jih napisal in so še vedno aktualne, so povezane s tradicijo, a verjetno mi je s časom postala bližja energija trobent, ki so močnejša artiljerija od električnih kitar in lahko si povsem naravno predstavljam, da če ne bi Bijelo dugme nehalo delovati, bi nastopali v takšni obliki, kot to počnemo danes. Ker se je Bijelo dugme vedno premikalo naprej, dvomim, da bi Bijelo dugme vedno ostalo isto.«

Vsi, ki se želite še enkrat ali pa prvič prepričati v neverjetno energijo in kakovost nastopa skupine Bijelo dugme, pa ste vabljeni na njihov naslednji koncert v Sloveniji, ki bo 10. avgusta v Bonifiki v Kopru.

Priporočamo