Biografska drama Velike oči o eni najbolj nezaslišanih prevar v zgodovini umetnosti

30. 1. 2015

Svojevrstni režiser Tim Burton z Velikimi očmi na velika platna prinaša neverjetno zgodbo o eni od najbolj nezaslišanih prevar v zgodovini umetnosti: v poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih je slikar Walter Keane dosegel nesluten uspeh in s svojimi enigmatičnimi podobami suhic z ogromnimi očmi do temeljev spremenil komercializacijo popularne umetnosti. Toda bizarna in pretresljiva resnica je počasi prilezla na dan: Walter slik dejansko ni ustvaril sam, temveč njegova žena Margaret.

Jasno postane, da sta Keanova živela v obsežni laži in z njo preslepila ves svet. Zgodba Velikih oči – preveč neverjetna, da ne bi bila resnična – se vrti okoli Margaretinega prebujanja v umetnico, neznanskega uspeha njenih slik in njenega burnega odnosa z njenim možem, ki se je kitil z njenim delom in tako dosegel mednaroden sloves.

Burton je režiral po scenariju prejemnikov zlatega globusa Scotta Alexandra in Larryja Karaszewskega; poleg teh treh je film producirala Lynette Howell. Igrajo še Danny Huston, Krysten Ritter, Jason Schwartzman, Terence Stamp in Jon Polito. Trikrat za oskarja nominirani Bruno Delbonnel je direktor fotografije, scenarist oskarjevec Rick Heinrichs, kostumi pa so delo trikratne oskarjevke Colleen Atwood. Glasbo je zložil Burtonov dvorni skladatelj Danny Elfman.

Nekaj besed o igralcih filma Velike oči

  • AMY ADAMS (Margaret Keane), ki se v filmu Velike oči že petič poteguje za bafto in je za vlogo že prejela zlati globus, smo nazadnje videli v dramah American Hustle (z vlogo se je potegovala za bafto in že v peto za oskarja, prejela pa je zlati globus) in HER. Trenutno snema Batman vs. Superman, v katerem ponavlja vlogo Louis Lane iz Man of Steel, zf triler Story of Your Life in Object of Beauty po romanu Steva Martina, ki ga tudi producira.

Igrala je še v The Master (nominacije za oskarja, zlati globus in bafto), The Fighter (nominacije za oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), Julie and Julia Nore Ephron, Doubt (nominacija za oskarja), Enchanted (nominacija za zlati globus), Junebug (nominaciji za oskarja in nagrado Ceha filmskih igralcev), Trouble with the Curve, On The Road po romanu Jacka Kerouaca, The Muppets, Night At The Museum 2: Battle at The Smithsonian, Sunshine Cleaning, Charlie Wilson's War, Miss Pettigrew Lives for a Day in Catch Me If You Can.

  • CHRISTOPH WALTZ (Walter Keane) je prejel oskarja za Django Unchained (dobil je še zlati globus in bafto) in Inglourious Basterds (poleg nagrade Ceha filmskih igralcev, zlatega globusa, bafte in nagrade v Cannesu). Videli oziroma slišali smo ga v The Zero Theorem, Epic, Carnage, The Three Musketeers, Water for Elephants, The Green Hornet... Nedavno smo ga gledali v Horrible Bosses 2, kmalu pa ga bomo v Chadwickovem Tulip Fever in Yatesovem Tarzanu.

Waltzeva kariera na evropskih malih zaslonih, odrih in filmskih platnih se razteza čez tri desetletja: Gun-Shy, Falling Rocks, Ordinary Decent Criminal, The Beast, Berlin Blues in Angst je le nekaj filmskih naslovov. Na TV je igral v nagrajenih filmih Der Tanz mit dem Teufel – Die Entfuhrung des Richard Oetker in Dienstrese – Was fur eine Nacht Dienstrese. Za vlogo v filmi Du Bist Nicht Allein – Die Roy Black Story je prejel kopico bavarskih in nemških televizijskih nagrad.

Za operno hišo Vlaamse v Antwerpu je režiral svojo prvo opero Der Rosenkavarlier.

  • DANNY HUSTON (Dick Nolan) se vrača s serijo Magic City, ki mu je že prinesla nominacijo za zlati globus; na TV je igral še v seriji John Adams in filmu You Don't Know Jack, na velikih platnih pa v Hitchcock, Wrath Of the Titans, Stolen, Two Jacks, Boxing Day (oba slednja po Tolstojevih delih), Ivans Xtc, The Congress, Birth, The Aviator, The Constant Gardener, Marie Antoinette, The Kingdom, X-Men Origins: Wolverine, The Conspirator, Edge Of Darkness... V kinematografe prihaja v Libertador Alberta Arvela Mendoze.

Je tudi scenarist, režiser in producent. Režijski krst je prestal z Mr. North, v katerem igrajo Anthony Edwards, Robert Mitchum in njegova sestra Anjelica Huston.

  • KRYSTEN RITTER (Dee-Ann) smo nazadnje videli v Listen Up Phillip in jo na velikih platnih pričakujemo v Search Party in v režijskem prvencu Jaka Hoffmana Asthma. Igrala je v Refuge, Vamps, Killing Bono, She's Out of My League, Confessions of a Shopaholic, What Happens in Vegas, 27 Dresses, L!fe Happens (tudi soscenaristka in sorežiserka)...

Prek svojega podjetja Silent Machine Entertainment pripravlja več TV projektov – ustvarila je humoristično nanizanko Back On the Farm, sicer pa smo jo na malih zaslonih videli v serijah Don't Trust the B---- in Apartment 23, Breaking Bad, Gravity, Gossip Girl, Gilmore Girls in Veronica Mars – igrala je tudi v filmu, ki je nastal po slednji.

Kariero je začela kot manekenka, oblikuje oblačila in obutev in je članica rokovske skupine Ex Vivian.

  • TERENCE STAMP (John Canaday) je vsekakor najbolj znan kot drag queen iz avstralske uspešnice Priscilla, Queen of the Desert (nominacije za nagrado Avstralskega filmskega inštituta, bafto, zlati globus...) in iz Soderberghove kriminalke The Limey. Nase je opozoril v priredbi Melvillove novele Billy Budd (nominacija za oskarja in bafto ter zlati globus za novinca), videli pa smo ga še v The Collector, Superman, Superman II, Far from the Madding Crowd, Beltenebros, Legal Eagles, Wall Street, Adjustment Bureau, Get Smart, Valkyrie...

Trenutno igra ob Vanessi Redgrave v Unfinished Song.

Nekaj besed o ustvarjalcih filma

  • TIM BURTON (režija, producent) je s svojo kultno klasiko The Nightmare Before Christmas pomagal na novo oživiti t.i. »stop motion« animacijo in žanr obogatil še z za oskarja in bafto nominiranima Corpse Bride in Frankenweenie. Produciral je James and the Giant Peach in 9. Ostali mejniki njegovega filmskega ustvarjanja so igrani Alice in Wonderland (dva oskarja; navrgel je prek milijardo dolarjev po vsem svetu), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (zlati globus za najboljši film), Big Fish (nominacija za bafto za režijo) in Ed Wood (dva oskarja, zlati globus in dve nominaciji za bafto).

Začel je pri Disneyju, kjer je zrežiral kratke risane filme Vincent, Hansel and Gretel in Frankenweenie, nato pa si pridobil privržene oboževalce z edinstvenimi filmi, kot so njegov celovečerni prvenec in nepričakovano uspešna komedija Pee-wee's Big Adventure, nadvse inventivni Beetlejuice, akcijska uspešnica Batman in njeno nadaljevanje Batman Returns. Za njegov najbolj priljubljeni film velja romantična domišljijska pripoved Edward Scissorhands, ki jo je režiral, spisal in produciral in pri kateri je tudi začel nadvse plodno sodelovanje z igralcem Johnnyjem Deppom.

Režiral je tudi Dark Shadows, Charlie and the Chocolate Factory, Sleepy Hollow, Planet of the Apes, Mars Attacks! in dva video spota za skupino The Killers, produciral pa Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Cabin Boy in Batman Forever.

Njegovo navdušenje nad umetnostjo je vrhunec doseglo s knjigo The Art of Tim Burton osebnih in projektnih stvaritev, v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti pa so odprli obsežno razstavo njegovih del, ki je prepotovala dober kos sveta. Pred tem je Burton že izdal ilustrirano serijo poezije The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories.

  • SCOTT ALEXANDER in LARRY KARASZEWSKI (scenarij, producenta) sta svoj prvi scenarij spisala v zadnjem letniku študija, zaslovela pa sta po nenavadnih biografskih filmih z neverjetnimi junaki.

Z Burtonom sta prvič sodelovala pri njegovem kritiško priznanem Ed Wood, s katerim sta se potegovala za nagrado Ceha scenaristov, sledil pa je The People vs. Larry Flynt (zlati globus, posebna nagrada Ceha scenaristov za državljanske pravice in svoboščine) in postmoderni Man On The Moon o življenju Andyja Kaufmana. Vsi ti scenariji so, vključno z Velikimi očmi, izšli tudi v obliki knjig.

Sicer je njuna ustvarjalnost nadvse eklektična: med njunimi scenariji so priredba 1408 Stephena Kinga, Auto Focus, komedija Screwed, ki sta jo tudi režirala, pa družinski Problem Child, Problem Child 2, Agent Cody Banks, prihajajoča film Goosebumps in miniserija American Crime Story: The People V. O.J. Simpson; pripravljata že biografijo Johna McAfeeja.

Karaszewski se je najprej udinjal kot filmski kritik in je spisal in režiral satirično oddajo Beyond Our Control, Alexander pa je začel pri nizkoproračunskih grozljivkah kot glasbeni urednik in nato režiral za MTV in Nickelodeon. Spisal je seriji Tales From the Crypt in Monsters; slednjo je tudi režiral.

Priporočamo