Biografska zgodovinska drama Najtemnejša ura - v kinu že januarja!

Biografska zgodovinska drama Najtemnejša ura - v kinu že januarja! (foto: Karantanija Cinemas) Karantanija Cinemas
29. 9. 2017

Gary Oldman bo nastopil v vlogi Winstona Churchilla. Igralcu že zdaj napovedujejo oskarja.

Pred nami je navdihujoča resnična zgodba umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novo pečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo (Hitler je do junija 1940 osvojil že polovico Evrope), je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Že v svojem prvem govoru kot premier je 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil »ničesar razen krvi, truda, solz in potu«. Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago »za katerokoli ceno«. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem.

V glavni vlogi enega najpomembnejših Britancev vseh časov bo nastopil Gary Oldman , ki mu nekateri za odlično odigrano vlogo, ki se dobesedno zlije s karizmo in značajem politika, že zdaj napovedujejo oskarja.

Biografska zgodovinska drama NAJTEMENEJŠA URA bo v naših kinematografih na sporedu 11. januarja 2018.

O zgodbi:

Winston Churchill (Gary Oldman) je bil pred začetkom 2. svetovne vojne član britanskega parlamenta. Veljal je za odločnega in tudi duhovitega politika, vendar je bilo zaradi njegove starosti malo verjetno, da bo postal kandidat za predsednika vlade. Šlo je za obdobje, v katerem je bila situacija v Evropi izjemno zaostrena – na obali Francije je brez možnosti pobega obtičalo na tisoče vojakov zavezniških sil, Evropa je klonila v bojih z okupatorjem. Churchill je svoj mandat nastopil 10. maja 1940, star 65 let.

Njegovi prvi veliki nalogi sta bili evakuacija premaganega ekspedicijskega korpusa iz Dunkerqueja in obramba pred invazijo. Kmalu po nastopu mandata, je soočen z dilemo: skleniti mirovno pogodbo z nacistično Nemčijo ali se podati v (brezupen) boj. Njegovih odločitev mnogokrat niso podpirali niti člani stranke, katere član je bil, niti kralj George VI, ki je takrat vladal Veliki Britaniji.

Ob podpori svoje žene Clemmie (Kristen Scott Thomas), s katero je bil poročen 31 let, in neumorne tajnice Elizabeth Layton (Lily James) je znal skozi pronicljive politične govore navdihniti svoje ljudstvo, da se postavi za svoje ideale in svobodo.