Birdman se bo v naših kinih vrtel kot Nepričakovana odlika nevednosti

23. 2. 2015
Deli

Birdman ali Nepričakovana odlika nevednosti je črna komedija o igralcu, ki je zaslovel v vlogi opevanega super junaka in zdaj z obilo težav na broadwayski oder postavlja gledališko igro. V dnevih, ki vodijo do premiere, se spopada s svojim egom in skuša na novo vzpostaviti svojo družino, svojo kariero in samega sebe.

Riggan Thomson (Michael Keaton) upa, da bo s postavitvijo ambiciozne nove drame na Broadwayu med drugim oživil svojo usihajočo kariero. V mnogih pogledih gre za domala blazen korak – a nekdanji filmski junak si obeta, da mu bo ta kreativni podvig omogočil sloves »pravega« umetnika in da bo vsem – sploh pa sebi – dokazal, da ni zgolj še en odpisan hollywoodski zvezdnik.

Premiera se bliža in Rigganov glavni igralec se med vajami poškoduje v zlovešče nenavadni nezgodi; takoj je treba najti zamenjavo. Na pobudo glavne igralke Lesley (Naomi Watts) in spodbujanje najboljšega prijatelja in producenta Jaka (Zach Galifianakis) Riggan ne ravno z lahkim srcem najame Mika Shinerja (Edward Norton) – nepredvidljivega samovšečneža, ki pa bo v gledališče zajamčeno privabljal trume in poskrbel za dobre kritike. Med pripravami na svoj odrski krst se mora Riggan ukvarjati še s svojim dekletom in soigralko Lauro (Andrea Riseborough), s svojo hčerko Sam (Emma Stone) – še svežo iz centra za zdravljenje odvisnosti – ki je tudi njegova osebna asistentka, pa še z nekdanjo ženo Sylvio (Amy Ryan), ki se vsake toliko prikaže, da stvari spravi v red.

Igrajo še Lindsay Duncan, Merritt Wever, Jeremy Shamos, Bill Camp in Damian Young. Alejandro G. Iñárritu režira po scenariju, ki ga je spisal z Nicolásom Giacobonejem, Alexandrom Dinelarisom, Jr. in Armandom Bojem. Izza kamere so sodelovali še direktor fotografije Emmanuel Lubezki, scenograf Kevin Thompson, montažerja Douglas Crise in Stephen Mirrione ter kostumograf Albert Wolsky. Za glasbeno podlago s tolkali je poskrbel Antonio Sanchez.

Iñárritu pravi, da se je zelo našel v določenih elementih Rigganove zgodbe, predvsem glede minljive narave uspeha in vprašanja pomembnosti. »Želel sem raziskovati bitke z egom; raziskati, kako je – ne glede na to, kako finančno uspešen ali ugleden si – vse skupaj še vedno utvara. Začasno je. Pehaš se za stvarmi, za katere misliš, da jih hočeš, in s tem ljudem omogočaš, da ti dajejo veljavo; ko vse to imaš, pa ugotoviš, da je ta radost nestalna. Riggan je globoko človeški; vidim ga kot nekakšnega don Kihota, pri katerem humor izvira iz nesorazmerij in stalne zmede njegovih vzvišenih ambicij in nizkotne resničnosti, ki ga obdaja. V bistvu je to zgodba o vseh nas.«

O IGRALCIH

Michael Keaton (Riggan) je nase opozoril v uspešni komediji Night Shift in nato igral v Mr. Mom, Johnny Dangerously, The Dream Team, Clean and Sober, Beetlejuice v režji Tima Burtona, s katerim je spet sodeloval pri uspešnicah Batman in Batman Returns. Z vlogo v vojni drami Live from Baghdad se je potegoval za zlati globus; sledili so Game 6, The Last Time, miniserija The Company, njegov režijski prvenec The Merry Gentleman, Post Grad, The Other Guys, Penthouse North in nedavno še v Robocop in Need For Speed.

Glas je posodil liku v Toy Story 3.

Zach Galifianakis (Jake) je začel kot stand up komik in prvo igralsko službo dobil pri humoristični nanizanki Boston Common.

Videli smo ga v franšizi The Hangover, v Due Date, It's Kind Of a Funny Story, Dinner For Schmucks, G-Force, Up In The Air, Into The Wild Seana Penna...

Ob Owenu Wilsonu na velika platna prihaja v You Are Here.

Na TV je igral v Bored to Death in vodil pogovorno oddajo Late World with Zach, pisal je za serijo Dog Bites Man, v kateri je tudi igral, poleg tega pa vodi za emmyja nominirano internetno pogovorno oddajo Between Two Ferns.

Edward Norton (Mike) je igral v filmih, kot so Primal Fear (zlato globus; nominacija za oskarja), Everyone Says I Love You, The People vs. Larry Flynt, American History X (nominacija za oskarja), Fight Club, Frida, Red Dragon, The Italian Job, Down in the Valley, The Kingdom of Heaven, The Illusionist, The Painted Veil, The Incredible Hulk, Stone, The Bourne Legacy... in nazadnje v The Grand Hotel Budapest.

Na velika platna prihaja z Motherless Brooklyn, za katerega je spisal scenarij in ga tudi režira, ter risano komedijo Sausage Party.

Režiral je tudi Keeping the Faith in prek svojega podjetja Class 5 Films produciral nekatere od filmov, v katerih je igral, kot tudi dokumentarce By The People: The Election of Barack Obama (en emmy od treh nominacij), My Own Man, The Great Rivers Expedition, Dirty Work...

Podjetje trenutno razvija priredbo dela American Hippopotamus, s podjetjem Plan B Brada Pitta pa miniserijo po knjigi Stephena Ambrosa Undaunted Courage o odpravi Lewisa in Clarka.

Amy Ryan (Sylvia) je pravkar končala s snemanjem treh filmov Monster Trucks z Robom Lowom, Goosebumps z Jackom Blackom in Don Verdean s Samom Rockwellom.

Nazadnje smo jo ob Guyu Pearceu videli v Breathe In, v Devil's Knot in v TV filmu Clear History. V Gone Baby Gone se je potegovala za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev in prejela več drugih prestižnih nagrad. Igrala je še v Win Win, Green Zone, Changeling, Capote, War Of the Worlds, Keane, You Can Count On Me...

Igra tudi v gledališču, na TV pa je bila nepozabna v serijah Holly Flax, The Office, In Treatment in The Wire.

Emma Stone (Sam) spet igra v The Amazing Spiderman 2. Nedavno je zaključila snemanje še nenaslovljenega projekta Camerona Crowa in igra v Magic in the Moonlight Woodyja Allena.

Glas je posodila liku v risanki The Croods in igrala v celovečercih Gangster Squad, Easy A (nominacija za zlati globus) The Help, Crazy, Stupid, Love, Friends With Benefits, Paperman, Marmaduke, Zombieland, Ghosts of Girlfriends Past, The House Bunny...

Naomi Watts (Lesley) se je z vlogo v The Impossible potegovala za oskarja, zlati globus nagrado Ceha filmskih igralcev in druga priznanja. V igri za oskarja, nagrado Ceha filmskih igralcev, bafto in zlati satelit je bila v igri v Iñárritujevi drami 21 Grams.

Trenutno snema Insurgent, nadaljevanje uspešne franšize Divergent, na platna že prihaja ob Benu Stillerju v While We're Young in v St. Vincent ob Melissi McCarthy, sicer pa smo jo videli v Diana, Adore, J. Edgar, Fair Game, You Will Meet a Tall Dark Stranger, Mother and Child in The International.

Wattsova je nase opozorila v kontroverzni drami Davida Lyncha in nato igrala v novi inačici klasike King Kong, v We Don't Live Here Anymore (ki ga je tudi producirala), The Assassination of Richard Nixon, I Heart Huckabee's, The Ring in The Ring 2, Le Divorce, The Painted Veil, Eastern Promises...

O ustvarjalcih

Alejandro G. Iñárritu (režija, scenarij, producent) je prvi režiser mehiškega rodu, ki se je potegoval za oskarja in nagrado Ceha režiserjev in ki je v Cannesu prejel nagrado za režijo. Njegovi štirje filmi – Amores perros, 21 Grams, Babel in Biutiful – so skupaj nabrali 12 nominacij za oskarja, zlati globus za najboljši film in bafto za najboljši tuji film.

Začel je kot radijski gostitelj in nato ustanovil podjetje Z Films, prek katerega je začel pisati, producirati in režirati kratke filme in oglase, in ob tem študiral gledališče. Spisal in režiral je pilotsko epizodo za serijo Detras del dinero z Miguelom Boséjem, nato pa je Z Films počasi preraslo v eno najbolj vplivnih produkcijskih podjetij v Mehiki in na filmsko prizorišče pripeljalo sedem mladih režiserjev.

Trenutno snema The Revenant, ki ga je o romanu Michaela Punka spisal z Markom L. Smithom in v katerem igrajo Leonardo DiCaprio, Tom Hardy in Will Poulter.

Nicolás Giacobone (scenarij) je v rodni Argentini spisal knjigo Algún Cristo; s Pascualom Sistom je spisal scenarij za Océano, ki ga je Sisto režiral, z Armandom Bojem in Alejandrom G. Iñárritujem Biutiful (nominacija za goyo) in z Armandom Bojem The Last Elvis. Trenutno razvija soustvarja in piše serijo 1%.

Alexander Dinelaris, JR. (scenarij) je spisal scenarij za trenutno uspešnico na londonskem West Endu The Bodyguard in prihajajoči muzikal Glorie Estefan On Your Feet!, sicer pa je tudi avtor več gledaliških dram. Nedavno je spisal scenarij za The Year Of The Monarchs in trenutno z Iñarrítujem piše in koproducira serijo 1%.

Armando Bo (scenarij) je kot režiser debitiral z The Last Elvis, ki ga je spisal z Nicolásom Giacobonejem in ki je prejel kopico mednarodnih nagrad. Pred tem je z Giacobonejem in Iñárritujem spisal Biutiful, trenutno pa režira Stand By, za katerega je napisal scenarij.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ