Bliža se najbolj vroči posavski festival Brežice, moje mesto!

1. 6. 2016
Deli

Samo še nekaj dni nas loči, da se brežiške ulice zopet napolnijo z razgreto in nasmejano več tisočglavo množico in glasno pozdravijo poletje! Festival Brežice, moje mesto 2016 že šesto leto zapored vestno pripravlja Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Uvodno glasbeno dogajanje se bo pričelo 24. junija, sredi tedna, ko bo na malem odru pred Mestno hišo gostovala Ditka.

Z nadaljevanjem na glavnem odru, bodo v petkovem večeru na svoj račun najprej prišli večni romantiki, s sedaj že tradicionalnim nastopom domačinke, Nuše Derenda. Letos ji bodo duše obiskovalcev pomagali razvajati Eva Boto, Tomaž Domicelj in Mojmir Sepe. V nadaljevanju bodo sledili bolj poskočni ritmi hrvaške skupine Jinx, ki vas bo s suverenim performansom in izjemnim vokalom Jadranke Bastajić – Yaye, ogrela za sobotno koncertno dogajanje festivala. Sobotni program glavnega odra bo otvorila Alya, do vrhunca pa bo festivalsko vzdušje povzdignila legendarna hrvaška skupina Parni Valjak, s svojimi hiti in melodijami, ki jih pozna mlado in staro.

Kulinarika – nespregledani del festivala

Na Dnevu kruha, vina in salam boste na grajskem dvorišču začutili pristen domač ambient, značilen za naše kraje. Ob zvokih harmonike in narodnozabavnih vižah boste uživali v domačih salamah, siru, slastnem kruhu in daleč naokoli opevanem vinu iz okoliških vinskih kleti. Manjkalo ne bo niti narodnih noš in tradicionalnih plesov, kar bo dogodek napravilo še toliko bolj dinamičen in zanimiv.

Kuhna na ulci, urbani street food projekt, bo poskrbel za pravo kulinarično doživetje ter obiskovalcem ponudil pestro ponudbo hrane, ki jo bodo kuharski mojstri pripravljali kar na ulici; v petek bodo za vaše želodčke poskrbeli lokalni kuharji, v soboto pa vas bodo pogostili uveljavljeni »šefi« od drugod. Odlična hrana bo trdno zagotovilo za dobro počutje na festivalu, zato je Kuhna na ulci postojanka, ki je nikakor ne boste smeli izpustiti.

Kulturno dogajanje na grajskem dvorišču

Na grajskem dvorišču bodo potekale številne kulturne aktivnosti: Grajska tržnica starin bo namenjena predstavitvi, prodaji in izmenjavi starin, z Dnevom muzeja pa bomo počastili življenje in delo akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča ter otvorili letni kino na grajskem dvorišču. Najmlajšim bo tudi letos namenjeno sobotno dopoldne, ko bodo pod senčnimi krošnjami mestnega parka veselo zapeli in zaplesali s Škratom Gvidom, ki pa letos ne bo sam. Na festivalu se mu bo pridružil še Ribič Pepe, ki bo otroke zabaval s svojimi ribiškimi dogodivščinami in zagotovo ugnal tudi kakšno ribiško šalo.

Tek s Primožem Kozmusom, Marš v Bresce in Shooder Jam(a)

Vsi tisti, ki vas navdušujejo nevsakdanji športni izzivi, se boste lahko udeležili edinstvenega, 100 km dolgega pohoda iz Ljubljane v Brežice - Marš v Bresce, ki bo na preizkušnjo postavil vašo vztrajnost in fizično pripravljenost. Morda pa bi želeli svojo športno rutino začiniti z odlično izkušnjo in zanimivo zgodbo, kako ste nekega poletnega dne s Primožem Kozmusom in drugimi vrhunskimi športniki pretekli 3,3 km ali 10 km dolgo stezo? Program festivala se bo zaključil na First Wake Parku, na Borštu, kjer boste obiskovalci festivala svoje »pofestivalsko ravnotežje« preizkušali na SUP in surf deskah, se popeljali s kajakom in wakeboardom, uživali ob slastnih prigrizkih lokalnih ponudnikov ter v senci poležavali ob izbranih ritmih mladih DJev.

Brežice vabijo

Ker festival "Brežice, moje mesto" vsako leto medse pritegne vse več in več obiskovalcev izven Posavja, se tudi turistična ponudba izjemno povečanemu povpraševanju primerno odziva. Ena najpomembnejših turistično obarvanih pridobitev festivala je avtobus, ki iz različnih okoliških destinacij brezplačno pripelje turiste v staro mestno jedro. Prav tako se na festival, ki je eden najbolj prepoznavnih turističnih produktov v tem delu Slovenije, v Brežicah že zgodaj pripravljajo različni lokalni turistični ponudniki, ki se izkazujejo s pripravo zanimivih paketov. Brez zadržkov lahko trdimo, da so Brežice vsekakor postale festivalsko mesto, kar dokazuje tudi nadaljevanje pestrega dogajanja v Brežicah skozi vse poletje.

"S festivalom želimo nedvomno doseči, da tisočera množica, ki Brežice obišče v času festivala, naše mesto vzljubi in se vanj tudi vrača," pravijo organizatorji.

Več o programu letošnjega festivala najdete na: www.bmm.si.