Bob Dylan - ena največjih glasbenih in kulturnih ikon - upihnil 74. svečko na rojstnodnevni torti

24. 5. 2015

24. maja leta 1941 se je v mestu Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota rodil Robert Allen Zimmerman. Deček, ki se je skozi desetletja pod imenom Bob Dylan prelevil v vrhunskega pisca besedil ter enega največjih glasbenikov vseh časov. Deček, ki je zrasel v tako veliko legendo, da so njegove pesmi narekovale tako glasbeni kot tudi kulturni in družbeni tempo 20. stoletja.

Kljub častitljivi starosti pa Dylanova ustvarjalnost še vedno gori z močnim plamenom in nikakor ne pojema, medtem ko neumorno nadaljuje s svojim iskanjem odgovorov v vetru ...

  • Koliko cest prehodi naj mož, da res se v moža naredi? In koliko morij grlica preleti, preden v pesku zaspi? In preden nekdo utiša topovsko cev, kolikokrat naj zagrmi? Odgovor, prijatelj moj, veter pozna, odgovor sam veter pozna. – Izsek pesmi V VETRU, Bob Dylan: Ni še mrak, 2014 (MK, prevod Matej Krajnc)

Bob Dylan, ki neizpodbitno predstavlja živo legendo in enega poslednjih glasbenih velikanov, že vse od svojih začetkov velja za enigmo. Vseskozi ga spremlja pridih skrivnostnosti, ko izza svojega čemernega pogleda povsem nepredvidljivo, skoraj muhasto, spreminja tok glasbene zgodovine.

Za seboj ima več kot pol stoletja trajajočo kariero, v kateri je nanizal kar 36 studijskih albumov in prodal preko 120 milijonov plošč. Njegov zadnji studijski album Shadows In The Night, ki je izšel februarja letos, je že v prvem tednu osvojil vrh britanske lestvice, s čimer je Dylan postal najstarejši glasbenik, ki se lahko pohvali s 1. mestom na omenjeni lestvici, obenem pa je istočasno obeležil neverjetnih 52 let, odkar si je to čast priboril s svojim prvim albumom – Freewheelin' Bob Dylan iz leta 1963.

Za svoje glasbeno poslanstvo je prejel neštete nagrade, poklone in prestižna priznanja. Če naštejemo le nekatere – že vse od leta 1988 je član Rock'n Roll Dvorane slavnih, revija Rolling Stone ga je proglasila za drugega največjega glasbenika vseh časov, takoj za The Beatli, njegov kultni komad Like A Rolling Stone pa za najboljšo pesem vseh časov. Žirija za prestižnega Pulitzerja ga je kot prvega rockerja počastila za njegov velik prispevek k popularni glasbi in ameriški kulturi, ameriški predsednik Barack Obama pa mu je leta 2012 za njegove zasluge pripel najvišje državno priznanje - medaljo svobode in ob tem izjavil, da ni večjega glasbenika v ameriški glasbi.

Kljub že osvojenemu kultnemu statusu se Dylanu nikakor ne mudi v pokoj. Ponosni dedek devetih vnukov, katerega avto krasi nalepka »Najboljši dedek«, je pri častitljivih 74. letih še vedno na svoji »neskončni turneji«, v sklopu katere zadnjih 27 let v povprečju naniza okoli 100 koncertov letno. Družini koncertnih prizorišč, ki so ga imela čast gostiti, se bo 25. junija pridružila tudi ljubljanska dvorana Stožice, kjer bo s svojim bendom poskrbel za edinstveno glasbeno ekstravaganco.

Čeprav se njegova pregovorna nepredvidljivost odraža tudi v nastopih, si lahko brez kakršnihkoli pomislekov obetamo nepozabno popotovanje skozi njegovo več kot pol stoletja trajajočo kariero, ki je za vedno spremenila svet.

Do takrat pa njegov rojstni dan praznujemo s poslušanjem kultnih uspešnic, ob čemer si želimo, da bi še mnoga leta iskal odgovore v vetru.

Značke: Bob Dylan