Bob Dylan prihodnje leto prireja tri koncerte v Avstriji

Bob Dylan prihodnje leto prireja tri koncerte v Avstriji (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 12. 2018

Bob Dylan bo v okviru Nikoli končane turneje (Never Ending Tour) prihodnje leto spet nastopal po Evropi. V tem sklopu bo tri koncerte izvedel v bližnji Avstriji. Legendarni glasbenik in Nobelov nagrajenec za literaturo bo 16. in 17. aprila s svojim bendom gostoval v Koncertni hiši na Dunaju, 19. aprila pa v centru OlympiaWorld v Innsbrucku.

Koncerte po Evropi bo začel 31. marca v Nemčiji, pred Avstrijo pa bo s po tremi koncerti nastopil še v Pragi in Parizu. Za zadnji evropski nastop njegova uradna spletna stran trenutno navaja 14. julij na Irskem.

V Minnesoti rojeni Dylan s pravim imenom Robert Allen Zimmerman je v svoji več kot 50-letni karieri z glasom, kitaro, klavirjem in ustno harmoniko raziskoval ameriško glasbeno tradicijo, od folka, bluesa, countryja do gospela, rock and rolla in rockabillyja, pa tudi irsko folk glasbo in jazz.

Leta 2016 je prejel Nobelovo nagrado za literaturo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, s tem pa dvignil prah tako med umetniško srenjo. Po razglasitvi novice se je sprva zavil v molk. Kasneje je sporočil, da je ob novici "ostal brez besed". Tudi podelitve nagrade se "zaradi drugih obveznosti" ni udeležil, s čimer je poskrbel za novo razburjenje.

Je pa švedski akademiji, ki nagrado podeljuje, poslal svoj govor, v katerem je med drugim zapisal, da mu je v čast, da je bil kot kantavtor postavljen ob bok velikanom literature, ki jih tudi sam izjemno spoštuje, kot so Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus in Ernest Hemingway.

Znan je po skladbah, kot so Like a Rolling Stone, Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin' in Mr. Tambourine Man. Zadnji studijski album, Triplicate, s katerim je objavil priredbe zimzelenih ameriških skladb na treh ploščah, je izdal leta 2017.