Bogata praznična bera knjižnih novosti! Tudi podarjamo!

Bogata praznična bera knjižnih novosti! Tudi podarjamo! (foto: knjige) knjige
25. 4. 2015

Slovenske knjigarne so te dni bogatejše še za dva romana, dve napeti kriminalki, ena odlično kuharica, knjigo iskrenih pričevanj Mance Košir, zbirki kolumen ene najbolj vplivnih žensk na svetu Oprah in kar tri knjige za mlade.

Med knjižnimi novostmi, ki bi si zaslužile priti na vašo počitniško listo branj, boste našli ...

knjige

Katalonski pisatelj, prevajalec in novinar Jordi Puntí se je javnosti že predstavil s kar tremi zbirkami kratkih zgodb, Izgubljeni kovčki  pa so njegov prvi roman. Zanj je prejel več pomembnih katalonskih literarnih nagrad, kar je gotovo le znak več, da bo knjigo vredno vzeti v roke.

  • Christof, Christophe, Christopher in Cristòfol so bratje, a se med seboj ne poznajo. Sinovi skrivnostnega očeta Gabriela Delacruza in različnih mater živijo v Frankfurtu, Parizu, Londonu in Barceloni. Nekega dne, ko očeta uradno razglasijo za pogrešanega, se polbratje prvič srečajo. Čeprav že dve desetletji ne vedo ničesar o njem, se krištofi odločijo, da ga bodo poiskali. Čaka jih neverjetno vznemirljivo, zabavno, a tudi boleče potovanje.

Ameriška pisateljica Gayle Forman je z romanom Če ostanem v hipu osvojila bralce po vsem svetu, dobro pa so ga sprejeli tudi literarni kritiki. Zanj je prejela nagradi NAIBA Book of the Year (2009) in Indie Choice Honor Award (2010). Pretresljiva in topla zgodba, ki z bralcem ostaja še dolgo po tem, ko odloži knjigo, je zaživela tudi na filmskem platnu.

  • Zadnje, česar se sedemnajstletna čelistka Mia spomni, je, da je v avtu s svojo družino. Ne ve za nesrečo. Spomni se le tega, kar se je zgodilo zatem – ko je opazovala svoje lastno poškodovano telo, ki so ga reševalci vlekli iz razbitin. Trudi se, da bi dojela, kaj se dogaja, kaj je izgubila in strašno odločitev, ki jo mora sprejeti. Bo sledila očetu, mami in bratcu ali bo zbrala moč, da nadaljuje tam, kjer se je zanje vse končalo? Pretresljiva zgodba, ki pusti pečat.

Nekaj kratkočasnic

V sklopu zbirke Oddih je izšel roman Jojo Moyes, avtorico uspešnice Ob tebi, velike zgodbe o tetraplegiku in njegovi negovalki. Roman Skupaj bo kot nalašč za popestritev deževnih prazničnih popoldnevov.

  • Predstavljajte si, da ste mati samohranilka, ki skuša s pospravljanjem po hišah in strežbo v gostilni preživljati tričlansko družino (plus psa). Na starejšega sina se v šoli spravljajo vrstniki, mlajši, za matematiko nadarjeni hčeri pa ne morete omogočiti šolanja. Konec sveta? Pa ne za Jess Thomas, iznajdljivo optimistko, ki je za svoja otroka pripravljena premagati vse ovire. Ko Jess izve za matematično tekmovanje na Škotskem, zagleda v denarni nagradi možnost za konec družinskih finančnih težav. Medtem ko razmišlja, kako naj svojo družinico spravi na drugi konec države, ji pot prekriža Ed Nicholls, nadležni milijonar, pri katerem Jess občasno pospravlja hišo – in tu se zgodba šele zares zaplete.

Legendarne pisateljice kriminalk Agathe Christie vam verjetno ni potrebno prav posebej predstavljati. Številni boste zato z veseljem posegli po prevodu njene knjige Skrivnost okrasne zaponke.

  • Tisto jutro je Hercule Poirot odšel na pregled k svojem zobozdravniku, kar je zanj pomenilo nadvse neprijeten opravek. Še isto popoldne so zobozdravnika našli mrtvega v njegovi ordinaciji. Vse je kazalo na samomor. Toda Poirot ni bil prepričan, da je bilo res tako, saj ga je, ko je odhajal iz ordinacije, zmotilo nekaj sicer povsem vsakdanjega: pri ženski, ki je prav pred ordinacijo izstopala iz avta, je njegovo pozornost vzbudila okrasna zaponka, ki se ji je odtrgala s čevlja.

Naj na tem mestu kar takoj povemo, da prvi triler čilsko – ameriške pisateljice Isabel Allende, Ripper, tudi podarjamo, zato bodite pozorni na naše objave na facebook strani Govori.se!

RipperKo San Francisco preplavijo nepojasnjeni umori, se Amanda znajde v središču vsega dogajanja. Njen (sicer ločeni) oče je vodja sanfranciškega oddelka za umore, ki hčeri zaupa podrobnosti z različnih prizorišč zločina. Amanda, po duši detektivka, zasvojena s kriminalkami in spletno detektivsko igro Ripper, se loti raziskovanja in kmalu ugotovi, da so umori povezani. S pomočjo soigralcev se spusti v lov na serijskega zločinca, ki iz prvotne razburljive igre preraste v pravo nočno moro, ko izgine še Amandina mama. Tiči za njenim izginotjem zloglasni serijski morilec? Leži mamino življenje v Amandinih rokah?

V navdih in razmislek

Poleg kratkočasnih branj so vam odslej na dosegu roke tudi branja, ki vam bodo dala tudi veliko misliti.

Ena takšnih je gotovo knjiga Mance Košir Darovi minevanja. Manca z njo nadaljuje serijo epistol s knjigo dopisovanj o »poslednjih rečeh«: minevanju, umiranju, majhnih in velikih smrtih.

  • Dopisovalke in dopisovalca, iskreni pričevalci, da včasih srce zaječi, pišejo o svojih bolečinah in trpljenju, o temnih urah duha in brezkrajnih radostih bivanja. Kljub hudemu (samomorilnost, objem smrti, diagnoza rak, rojevanje mrtvega otroka) pa vsa pisma svetlikajo luč upanja in zaupanja.

Tu pa je zdaj tudi knjiga Oprah Winfrey z naslovom Kar zagotovo vem.

  • Oprah, ki je po britanski kraljici morda najbolj znana ženska na svetu in ena najuspešnejših poslovnih oseb v zgodovini, je svoj nepreseženi medijski uspeh dosegla s trdim delom, pametjo, vztrajnostjo in predvsem sočutjem. Svojo izjemno življenjsko zgodbo z vsemi vzponi, padci in spoznanji odstira v tej sijajni knjigi, zbirki kolumn, ki jih je objavljala v svoji reviji O, s katerimi nas nagovori, opogumlja in navduši.

Poučno in mladinsko branje

V zbirki Odisej je izpod peresa Nataše Konc Lorenzutti izšel mladinski roman Lica kot češnje. Lica kot češnje je tudi prvi roman, ki ga je uveljavljena pisateljica Nataša Konc Lorenzutti napisala za mladino.

  • Kristina je dijakinja prvega letnika srednje glasbene šole. Nova šola, dijaški dom in novo življenje jo zelo vznemirjajo. Zaljubi se v sošolca in izkaže se, da je naklonjenost obojestranska. Prvi hip se zdi, da je vse tako, kot mora biti. A Davidovo družinsko življenje je vse kaj drugega kot njeno, in tudi če se sprva zdi, da to na njun odnos ne bo vplivalo, ni tako. Še posebej po pretresljivem razkritju, ki ju še usodneje poveže ...

In potem je tu še Mihec Milijarder razvpitega britanskega komika in pisatelja Davida Walliamsa, ki velja za najbolj priljubljenega avtorja za otroke v Angliji ta hip. Njegove knjige so se zasidrale tudi na vrhovih mednarodnih knjižnih lestvic, za svojega pa so ga takoj vzeli še slovenski bralci – na mah jih je osvojila Babica barabica, ne dvomimo pa, da jim bo všeč tudi nova dogodivščina z Mihcem Milijarderjem. Zabavne ilustracije je narisal Tony Ross, ki ga otroci poznajo po priljubljenem Groznem Gašperju.

  • Mihec je najbogatejši dvanajstletnik na svetu. Ima svojo dirkalo stezo in dirkalni avto, petsto parov športnih copatov, svoj park za skejtanje, vodni tobogan, vse računalniške igrice na svetu in še in še. Ja, ima vse, kar se da kupiti z denarjem, ampak potrebuje le eno: prijatelja. Ko se zdi, da ga celo najde, se stvari resnično zapletejo. Vabljeni v napeto pustolovščino s helikopterji, zmešano kuharico, zlobno učiteljico, letečimi svežoriti in slastnimi čokoladkami!

In nezadnje je tu še nova kuharska knjiga Anat Fritz: Presna kuhinja.

  • Presna kuhinja je trendi, okusna, pa tudi neprekosljivo zdrava. Presne jedi namreč ohranijo vse vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje. Njihova priprava je preprosta, izbira pa pestra: uživali bomo v barvitih smutijih, raznovrstnih solatah, hranljivih juhah in enolončnicah, zelenjavnih testeninah, pestih, namazih in slastnih zdravih slaščicah. 100% vegansko.

Sicer pa si lahko več o knjižnih novostih in z njimi povezanimi dogodki preberete na spletni povezavi www.mladinska.com

Priporočamo