Bohem ob 15. obletnici izida prvenca na turnejo On=Jaz!

Bohem ob 15. obletnici izida prvenca na turnejo On=Jaz! (foto: Miha Dolenc) Miha Dolenc
3. 4. 2019

Bohem letos praznujejo 15 let od izida prve plošče, na kateri sta izšla njihova najbolj prepoznavna hita On je jaz in 9. junij. Ob tej priložnosti bodo prvič in tudi zadnjič v karieri album Življenje ni zločin v soboto, 13. aprila v sklopu 20. Orto Festa odigrali v celoti. Ob tej priložnosti pa so Bohem izdali tudi novi videospot za novi single Moja dežela.

Brez metafor, naravnost in direktno pa se  dežela poklonijo naši domovini, ki so jo v sklopu koncertov že večkrat prepotovali. Raznolikost in barvitost naše dežele jih tako navdušuje, da so prepričani, da nikoli ni preveč pesmi, ki bi jo opevale. V skladbi v novi skladbi Moja so, kot že večkrat v preteklosti, glavno besedo prevzela godala. Bohem pravijo, da je bila to premišljena odločitev, saj so hoteli obuditi zvok, ki je zaznamoval njihov prvenec ter tudi na ta način proslaviti obletnico izida prve plošče. 

Videospot za skladbo so posneli na kar 14 različnih lokacijah širom Slovenije, kraški veter, ki ga omenjajo v pesmi, pa jim pri tem ni prav nič prizanesel. "Ne, res ne. Zunaj okoli 4 stopinje, burja na polno, mi pa v samih srajcah. Brrr," zmrazi Manco, ki v videospotu igra na violino. "Vse je enkrat prvič", ples vseh članov komentira kitarist in avtor skladbe Simon. "Ja, prvič sem napisal zelo direktno besedilo in prvič smo se učili plesati.", doda prvi glas skupine Matic. 

Kako jim je ples šel od nog, pa si poglejte v videu.

SKUPINA BOHEM NA ORTO FESTU V SOBOTO, 13. APRILA V SKLOPU 15. OBLETNICE SKUPINE IN 20. OBLETNICE ORTO FESTA

Slovenska skupina Bohem bodo v sklopu turneje On=Jaz na že 20. Orto Festu v Ljubljani v soboto, 13. aprila ob 21.30 obeležili 15. obletnico izida svojega odličnega prvenca Življenje ni zločin, na katerem so skladbe Kraljica sanj (duet z Laro Baruco), Deveti junij, Boem, Kri in seveda njihova največja uspešnica On je jaz, ki so še danes del rednega repertoarja radijskih postaj in domačih glasbenih list rock zanesenjakov. Poleg omenjene plošče bodo predstavili uspešnice z ostalih plošč in povsem nove pesmi: Romanca, Dan za vas, December, Nihče iz Vesolja, Manifest ljubezni, Kič, Polja mladi let, Najboljši par in še tri novejše skladbe, ki so izšle kot singli v zadnjih 2 letih, med njimi tudi povsem novo pesem Moja dežela.

Prvič in zadnjič v karieri bodo zaigrali vseh 10 skladb s prvenca V CELOTI. To, da bodo na tem koncertu tudi končno v živo slišali tudi skladbe Dnevi grmenja, Strah, Noč s teboj, Ko bi bilo in druge, predstavlja za vse oboževalce skupine in ostale ljubitelje melodičnega rocka neprecenljivo in edinstveno priložnost. Koncert v sklopu Orto Festa pa je otvoritveni koncert v sklopu turneje ob 15. obletnici delovanja z naslovom ON=JAZ.

Praznovanje 15. obletnice izida prvenca Življenje ni zločin pa bodo začinili tudi s povsem novim singlom Moja dežela, ki izide 20. marca na prvi pomladni dan in je njihovo posvetilo Sloveniji in glasbenim koreninam.

Skupina Bohem je prvi pravi preboj na slovensko glasbeno sceno naredila leta 2004, ko je luč sveta zagledal prvenec Življenje ni zločin. Najuspešnejši singli s te plošče Kraljica sanj, Deveti junij, Kri, Boem in On je jaz ostajajo najprepoznavnejši koncertni pečati skupine, ki je glasbo nadgradila z odličnimi videospoti. 

Deveti junij, videospot danes mednarodno priznanega režiserja Mitje Okorna, je definitivno postavil skupino na glasbeni zemljevid Slovenije. Kot takrat edini slovenski izvajalci so dobili možnost, da videospot posnamejo v vizualno čudoviti Ljubljanski Operi (kjer so snemali tudi operni pop velikani Il Divo). Kot zanimivost, Deveti junij je bila zadnja pesem, ki so jo posneli in pravijo: "Do takrat smo imeli le devet pesmi in potrebovali smo še eno, ki bo postavila piko na i.« Matic se naloge ni ustrašil in se pod časovnim pritiskom lotil zahtevne naloge. Inspiracijo je črpal dobesedno iz svojega življenja, zato je skladbo poimenoval kar po svojem rojstnem dnevu. Pesem še danes predstavlja enega vrhuncev v karieri in na koncertih. Videospot za skladbo On je jaz pod taktirko režiserja Jureta Matjažiča pa je njihov najuspešnejši spot in ima na portalu Youtube že več kot 1.300.000 ogledov!

Snemanja desetih avtorskih pesmi, ki so kasneje pristale na prvencu, so začeli snemati leta 2002 in končali konec leta 2003 v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu pod producentsko taktirko Boštjana Podlesnika z uradnim izidom 26. 1. 2004. Bogate godalne aranžmaje z v živo posnetimi godali v sodelovanju s pevskim zborom Karantanija, s poudarkom na velikih refrenih in spevnih melodijah, so črpali iz svoje mladosti in okolja, iz katerega prihajajo. Pesmi še danes, po 15. letih enako učinkujejo na poslušalce, in se mlajših generacij dotikajo na enak način kot daljnega leta 2004, kar da njihovi glasbi še dodatno težo.

 

Priporočamo