Boštjan Nachbar in Seku Mady Conde odpotovala v nekdanja žarišča ebole

30. 5. 2016

Boštjan »Boki« Nachbar in Seku Mady Conde sta z ekipo UNICEF-a Slovenija danes prispela v Gvinejo. V okviru kampanje #EmergencyLessons, ki ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah, bosta obiskala tamkajšnje šole.

»Marsikomu se izobraževanje zdi samoumevno, v kriznih razmerah pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Pri zajezitvi ebole in v obdobju po krizi je izobraževanje v Gvineji odigralo eno od ključnih vlog,« je povedal priljubljeni košarkar in Nacionalni ambasador kampanje Boštjan Nachbar, ki bo skupaj s Sekujem Madyjem Condejem iz nekdanjih žarišč ebole v Gvineji ozaveščal o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah.

»Zgodbe otrok, ki so preživeli travmatične izkušnje, ki jih ne bi smel doživeti noben otrok, bomo postavili v ospredje in si prizadevali, da bodo bolj vidne in slišane kot doslej,« je povedal Seku, ki ima z Gvinejo prav posebno vez, saj tam živijo nekateri njegovi sorodniki.

»Moje otroštvo bi bilo povsem drugačno, če se očetu Gvinejcu in mami Slovenki ne bi rodil in z njima odraščal v Sloveniji,« je prepričan Seku.

V Gvineji je 6.220 otrok zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oz. skrbnika, 230 jih je preživelo okužbo, 519 jih je boj z njo izgubilo.

»Otrokom v kriznih razmerah šola pomeni varen prostor ter občutek normalnosti in rutine. Tam imajo svoje prijatelje, podporo jim nudijo tudi učitelji. Vse to pri otrocih gradi upanje v boljšo prihodnost, saj se lažje in hitreje soočijo s težavami,« dodaja Boštjan, ki je pred dvema letoma že posodil svoj obraz UNICEF-ovi kampanji za otroke s kriznih žarišč. Svoje izkušnje s terena bosta Boštjan in Seku objavljala na družbenih omrežjih in na www.si.emergencylessons.eu.