Boštjan Nachbar: »Počaščen sem, da so me šolarji v Gvineji tako lepo sprejeli in sem lahko igral z njimi.«

7. 6. 2016

Boštjan Nachbar, Seku Mady Conde in Nejc Oblak so se z ekipo UNICEF-a Slovenija vrnili iz Gvineje, kjer so obiskali šole in prisluhnili zgodbam otrok v državi, ki je med njihovim obiskom razglasila uraden konec epidemije ebole. Rdeča nit potovanja v okviru kampanje #EmergencyLessons je bilo izobraževanje, ki je za otroke v kriznih razmerah tako pomembno kot hrana in zdravila.

Epidemija ebole je v Gvineji za sabo pustila več kot 2.500 mrtvih, od tega 519 otrok, številni so izgubili enega ali oba starša oz. skrbnika. Ekipa je obiskala osnovno šolo, ki so jo med epidemijo pogumno odprli, vendar zaradi učinkovitih preventivnih ukrepov (obvezno merjenje telesne temperature in umivanje rok) med učenci niso zabeležili niti ene okužbe s to smrtonosno boleznijo. Ob pomoči UNICEF-a so lani v Gvineji vzpostavili radijske postaje v lokalnem jeziku, ki so s programom skrbele za ozaveščenost ljudi o preventivi in zajezitvi ebole ter posredovale učno snov milijonom otrok, ki so zapustili šolske klopi.

Ekipa je obiskala tudi dom 12-letnega Almamyja, ki je zaradi ebole izgubil mamo, babico in dve teti. Zdaj zanj skrbita oče in starejši brat.

»Tukajšnji šolarji so neverjetno pogumni. Ob vseh težavah jih je prizadela še ebola, izguba staršev ... Presenetljivo je, da si želijo ostati v šoli, imajo prijatelje. Pričakoval sem več žalosti, obupa. Pa tega ni videti,« je povedal Seku Mady Conde. Šola namreč poleg zaščite otrokom v kriznih razmerah nudi tudi psihosocialno oporo, prijatelje in upanje v boljšo prihodnost. Pomemben pa je tudi občutek normalnosti in rutine, ki otrokom pomaga, da se lažje in hitreje soočijo s težavami. Boštjan Nachbar je med obiskom izkoristil povezovalno-terapevtsko moč športa in v šoli organiziral tekmovanje v metanju na koš. »Prenašanje znanja mlajšim generacijam je občutek, ki te napolni s posebno energijo. Počaščen sem bil, da so me šolarji tako lepo sprejeli in sem lahko igral z njimi. Ti otroci nimajo veliko, vendar znajo najti zadovoljstvo v drobnih stvareh. To je za vse nas pomembna življenjska lekcija,« je povedal Nachbar. Jeseni bo ambasador mladih pri kampanji, Nejc Oblak, obiskal šole v Sloveniji in skupaj z učenci obudil zgodbe gvinejskih otrok.

»Gvinejo zapuščam z optimizmom in s spomini na nasmejane otroške obraze. Verjamem, da se državi, vsaj kar se ebole tiče, obetajo boljši časi. Počaščen sem, da sem lahko spoznal ljudi, ki s svojo predanostjo vsak dan pomagajo na terenu - to so pravi heroji,« je povedal Nachbar.

Več o kampanji #EmergencyLessons na www.si.emergencylessons.eu