Bregovič, Alen in Tifa družno: "Koncert skupine Bijelo dugme v Ljubljani definitivno bo!"

Bregovič, Alen in Tifa družno: "Koncert skupine Bijelo dugme v Ljubljani definitivno bo!" (foto: Bijelo dugme) Bijelo dugme
12. 1. 2018

O legendarni skupini Bijelo dugme je bilo po novoletnem koncertu v Budvi marsikaj napisanega v medijih v celotni regiji. Tudi na osnovi tega je prišlo do neresničnih informacij in namigovanj, da koncerta v ljubljanski Dvorani Stožice 9. marca naj ne bi bilo. Na to so se člani skupine, Goran, Tifa in Alen odzvali, demantirali neresničnost teh informacij in nam obljubili nepozaben koncert.

Samo za slovenske oboževalke in oboževalce se je oglasil eden od obeh pevcev Tifa in dejal: »Dragi moji Slovenci, po božičnih in novoletnih praznikih, je Bijelo dugme spet v zagonu in komaj čakamo, da pridemo k vam, v Ljubljano 9. marca v Dvorano Stožice, kjer bomo z več kot 30 glasbeniki, zborom, tamburaši in orkestrom Gorana Bregovića peli najlepše pesmi skupine Bijelo dugme in upam, da boste skupaj z nami uživali na koncertu. In kot pravi ime turneje: Kdor ne ponori, ta ni normalen! Imam vas zelo rad, Tifa.«

Alen Islamović pa je za občinstvo v Sloveniji pred dnevi dejal: »Drage Slovenke in Slovenci, srečno novo leto! 9. marca bo Bijelo dugme prišlo v ljubljansko Dvorano Stožice, kjer bomo imeli enega svojih najlepših koncertov. Z nami bo godalni orkester, zbor, tamburaši, na odru bo skupaj več kot 30 glasbenikov. Uživali boste skupaj z nami na tem prekrasnem koncertu. Rad vas ima Alen! Vidimo se!«

Goran Bregović, gonilna sila skupine Bijelo dugme od njenih začetkov, je prav posebej za Slovenijo tudi komentiral neutemeljena namigovanja nekaterih tujih in slovenskih medijev: »Pozdrav vsem v Sloveniji. Bijelo dugme bo 9. marca v Areni Stožice odigralo svoj veliki koncert. Z nami bodo zbor, godalci, tamburaši in z njimi bomo izvedli skoraj vse iz svojega repertoarja iz vseh obdobij. Pridite, noro bo!

Marca 2018 Bijelo dugme nadaljujejo turnejo v Ljubljani, na Dunaju in v Amsterdamu.

Bijelo dugme je danes aktivno bolj kot kadarkoli. V preteklem letu je najbolj popularna skupina iz nekdanje Jugoslavije koncertirala po celem svetu. Za sabo imajo razprodane koncerte v Londonu, Chicagu, New Jerseyu, Sydneyju, Perthu, Melbournu, Istanbulu, Stuttgartu, Münchnu, Sofiji, Zagrebu, Skopju ..., ob koncu leta pa so navdušili nepregledno množico v črnogorskem letovišču Budva.

Pred slovenskim koncertom v ljubljanski Areni Stožice smo postavili nekaj vprašanj Goranu Bregoviću.

Intervju z Goranom

Goran, regionalna in svetovna turneja skupine Bijelo dugme je več kot uspešna. Doslej ste napolnili vse dvorane in organizatorji si želijo dodatne termine. Kako to pojasnjujete – gre za nostalgijo za nekimi starimi časi ali je to želja po dobri zabavi?

»Dvomim, da gre za nostalgijo, saj je večina občinstva mladega. Tako kot sem si jaz zaželel igrati pesmi skupine Bijelo dugme, tako jih občinstvo hoče slišati. Verjetno imamo isti razlog. Poleg tega ne gre za »pokojno« glasbo, zdaj pa »povampirjeno«. To je glasba za izvajanje, poslušanje, večina izvajalcev iz naših prostorov ima v repertoarju pesmi Dugmeta, zato predvidevam, da jih vsi radi izvajajo in poslušajo.«

Pred nekaj leti ste izjavili, da vam ustreza, da se pesmi Dugmeta izvajajo tudi s trobentami. Kako vam zveni Bijelo dugme na trobentah? Ste takrat predstavljali, da bo Bijelo dugme lahko tako zvenelo v prihodnosti?

»Če se ozrete samo na tri zadnje najuspešnejše pesmi Dugmeta, so to Lipe cvatu s plošče, na kateri je pel Tifa, potem Hajdemo u planine in Đurđevdan. Lipe cvatu so posnete z orkestrom narodnih inštrumentov iz Skopja, Hajdemo u planine z računalnikom in pevci, Đurđevdan pa s trubači Bakija Bakića. To ni nič novega, večina pesmi Dugmeta, ki sem jih napisal in so še vedno aktualne, so povezane s tradicijo, a verjetno mi je s časom postala bližja energija trobent, ki so močnejša artiljerija od električnih kitar in lahko si povsem naravno predstavljam, da če ne bi Bijelo dugme nehalo delovati, bi nastopali v takšni obliki, kot to počnemo danes. Ker se je Bijelo dugme vedno premikalo naprej, dvomim, da bi Bijelo dugme vedno ostalo isto.«

Obstaja možnost, da bomo slišali tudi kakšne nove pesmi Dugmeta? Kaj lahko pričakujemo od ljubljanskega koncerta 9. 3. 2018?

»Trenutno mislim, da Dugme ne potrebuje novih pesmi, zaželel sem si igrati stare. Veselim se koncerta v Ljubljani, to bo naš največji koncert v Sloveniji doslej. Prihajamo z velikim 30-članskim orkestrom. V programu bodo vse tiste ljubezenske in vesele pesmi, ki jih ljudje radi poslušajo in pojejo.«

Marca se vidimo!

V Ljubljani nam bodo Goran Bregović, Alen in Tifa, ob spremljavi velikega 30-članskega orkestra v petek, 9. marca 2018 v Dvorani Stožice priredili nepozabno doživetje. V en glas bomo peli pesmi, kot so Ima neka tajna veza, Sanjao sam nočas da te nemam, Ne spavaj mala moja, Ružica si bila, Đurđevdan, Lipe cvatu, Doživjeti stotu, Hajdemo u planine, Tako ti je mala moja kad ljubi bosanac, Napile se ulice, Svi marš na ples in mnoge druge, že ponarodele pesmi.

Sloves Gorana Bregovića po vsem svetu privablja stare in nove oboževalce skupine, ki se je s svojim značilnim glasbenim slogom zasidrala v srca mnogih generacij.

Ne zamudite tega največjega koncerta skupine Bijelo dugme v Sloveniji doslej, 9. marca 2018 v Dvorani Stožice v Ljubljani! Vstopnice so že na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola.

Priporočamo