Brina v Križankah zadetek v polno

Brina v Križankah zadetek v polno (foto: Brina Festival/Odprta kuhna) Brina Festival/Odprta kuhna
4. 6. 2019

Sobotno družabno dogajanje v prestolnici je zaznamovala prva Brina, ljubljanski festival džina, na kateri se je od poldneva do polnoči zvrstilo več tisoč navdušenih obiskovalk in obiskovalcev.

Ti so se lahko sprehodili med 18 predstavitvenimi prostori in poskusili vrhunske izdelke kar 14 slovenskih destilarjev, enega angleškega in enega irskega, eVino in Fétiche Bar sta predstavila nekatere najboljše svetovne džine, pri dveh ponudnikih pa je bilo mogoče poskusiti celo brezalkoholni džin. Seveda je bila tu tudi kulinarična spremljava, za katero so v Gourmet Ljubljana kuhinji skrbeli trije vrhunski ljubljanski chefi – Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Jakob Pintar iz TaBara in Igor Jagodic iz restavracije Strelec. Po dolgih tednih slabega vremena so toplo sonce, fantastična lokacija, imenitni koktejli, čudovita hrana ter odlična organizacija pričarali enega tistih nepozabnih dogodkov, po katerem so se vsi prisotni spraševali le še: "Kdaj bo naslednja Brina?"

Dogajanje v preddverju Križank se je pričelo natanko ob 12. uri, prvi obiskovalci pa so že pred tem radovedno kukali skozi vhod. Med tistimi, ki so Brino obiskali v zgodnejših urah, je bilo veliko starejših in ena od starejših obiskovalk je dejala: "Zdi se mi čudovito, veste, na džin imam tako lepe spomine, saj smo ga vedno pili na obiskih prijateljev v Veliki Britaniji, pri nas pa do nedavnega nismo imeli na voljo veliko izbire." No, izbire na Brini res ni manjkalo. V festivalskih kozarcih Polaris, ki so jih za blagovno znamko Hrastnik1860 oblikovali in izdelali v Steklarni Hrastnik in ki so bili v soboto glavna zvezda Instagrama, so se iskrili klasični in manj klasični džin toniki z ekskluzivnimi festivalskimi Fever-Tree toniki by eVino, prijetno so zagrenili negroniji in osvežili razigrani fizzi, tu so bili minimalistični, pa konceptualni in naravnost dekadentni džini. Poznavalci se niso mogli upreti češnjevim džinom, džin se je pilo celo s kokosom in v obliki zmrznjenega smutija s svežim mangom. Za dekoracijo sodobni mojstri seveda ne uporabljajo več pisanih dežničkov in plastičnih slamic, temveč naravne sestavine, kot so suhe brinove jagode ali cimetove paličice, različna zelišča, denimo rožmarin ali pehtran, sadje in zelenjavo, na primer kumare, maline, češnje in pomaranče, ter papirnate ali bambusove slamice.

Predvsem na Brini ni manjkalo zanimivih zgodb, saj ima prav vsak džin svojo. "Vsak izdelek, ki je bil prisoten na Brini, resnično pripoveduje unikatno zgodbo, ki se odraža v uporabljenih sestavinah, okusih in aromah, izbiri dekoracije koktejla ter tudi v obliki steklenice in grafični podobi etikete. To niso izdelki masovne produkcije, temveč plod osebne strasti destilarjev, ki prav tako skrivajo izjemno zanimive zgodbe, saj so se na to pot podali vinarji, fotografi, kuharski mojstri, IT-jevci, gospodarstveniki in še bi lahko naštevala. Vesela sem, da smo lahko vse tem izjemnim ljudem in njihovim izdelkom ponudili platformo, ki jim omogoča, da svoje delo predstavijo javnosti," je povedala Alma Kochavy, soustanoviteljica Brine. Vsi destilarji so svojo ljubezen do tega, kar delajo, izkazovali tudi tako, da so obiskovalcem z veseljem in navdušenjem razlagali, kako se naredi najboljši džin martini, katere rastlinice so dodali brinovim jagodam, da so dobili svojo avtentično aromo, katero brezalkoholno pijačo, poleg tonika, še lahko uporabimo za mešanje z džinom in še marsikaj. Za tiste najbolj lačne znanja pa je poskrbel Gašper Čarman iz eVina, ki je na posebni delavnici udeležencem zaupal male skrivnosti velikih mojstrov mešanja pijač.

Druženje ob džinu in brinu je potekalo vse do polnoči, ko je pogled s terase oziroma Pergole razkril še vedno povsem polno preddverje Križank, ki se je izkazalo kot resnično čaroben prostor za tovrstne dogodke in pravi zadetek v polno organizacijske ekipe, ki stoji tudi za Odprto kuhno in Pivo& Burger Festom, ter Turizma Ljubljana, ki je k Brini z blagovno znamko Gourmet Ljubljana pristopil kot partner projekta. "Brina je bila dogodek kultiviranega uživanja v vrhunskih destilarskih izdelkih in dobrotah ljubljanskih chefov. Destilarji so v pogovorih izrazili navdušenje in si bili enotni, da je Brina vsekakor najboljši tovrstni dogodek, na katerem so doslej sodelovali. Menim, da je resnično pokazala kako raznoliko ponudbo džina imamo v Sloveniji in da nas na področju destilarstva čaka še marsikaj vznemirljivega. Sam pa sem izjemno vesel tudi tega, kako izjemno publiko je imela Brina. Še ob koncu dogodka so prav vsi enostavno uživali v čudovitem pomladnem večeru, cel dogodek je minil brez ene same težave, še kozarca sta se menda razbila samo dva, čeprav jih je bilo v uporabi na tisoče. Kozarec Polaris so vsi obiskovalci ob odhodu dobili tudi kot darilo, nekaterim pa je bil Polaris očitno tako všeč, da so si v torbice in nahrbtnike na skrivaj nabrali kar cel komplet," se je ob koncu nasmejal Lior Kochavy, soustanovitelj Brine, in že snoval načrte za naslednjo.