Brutnskopija: Nevednost, neznanje in ekstremizem – gre za nas?

Brutnskopija: Nevednost, neznanje in ekstremizem – gre za nas? (foto: Modrijanova knjigarna) Modrijanova knjigarna
20. 4. 2015

V okviru Dnevov Modrijanove knjige v Modrijanovi knjigarni na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani bo v torek, 21. aprila ob 18. uri, tokratna Brutnskopija na temo 'Nevednost, neznanje in ekstremizem – gre za nas?' gostila dr. Primoža Šterbenca, dr. Andraža Terška in dr. Tončija Kuzmanića.

»V kakšnem medsebojnem odnosu sta izobraževanje in državljanstvo? Ali ni prav danes nujno velikopotezno spodbujati humanistične kulture, da bi bilo naše izobraževanje kos problemom, ki se v našem času porajajo v zvezi s sožitjem in državljanskimi pravicami,« zapiše Umberto Galimberti v svoji knjigi Miti našega časa (pri založbi Modrijan je pravkar izšla v ponatisu skupaj s knjigo Grozljivi gost: nihilizem in mladi).

Deli se poudarjeno osredotočata na mlade, vključene v izobraževalne procese in na trg (ne)dela. Galimberti v Mitih v nadaljevanju zapiše: »Filozofsko humanistična vzgoja je danes nujnejša kot kdajkoli ... kot pogoj za uspešno skupno življenje v vedno bolj večnarodnih družbah, v katerih bo brez široke, kritične in zato strpne kulture vedno težje živeti skupaj, če bomo ostali ujeti v obrambo lastnih posebnosti.«Kaj torej reflektirata Galimbertijevii knjigi? Kako gledati na status učitelja pred učečimi in na politiko poučevanja, v navezavi na Platona ali Aristotela? Smo okovani z nazadnjaško politiko izobraževanja? Smo družba neznanja in nevednosti? V kakšni povezavi so ta vprašanja z ekstremi in ekstremizmi? Kako smo kulturno (ne)opredeljeni, kakšen smisel ima javno izrekanje pričakovanj glede kulture in omike? Zakaj smo nepolitični?! ...

O filozofskih izzivih časa se bodo v tretji izvedbi Brutnskopije pogovarjali dr. Primož Šterbenc, sociolog religije, strokovnjak za mednarodne odnose in odličen poznavalec političnih razmer v muslimanskem svetu, dr. Andraž Teršek, pravni filozof in publicist, ter dr. Tonči Kuzmanić, publicist in politolog, ki se ukvarja s politiko, antipolitiko, političnimi ekstremizmi, postsocializmom in novimi družbenimi gibanji. Dr. Kuzmanić je v letu 2009 skupaj s somišljeniki začel projekt alternativne mišljenjske oblike izobraževanja Likej, v katerem izven okvirov univerze pomaga zainteresiranim ljudem k pluralnemu in političnemu mišljenju ter debatiranju.

Ne spreglejte tudi!

Noč knjige 2015 v Modrijanovi knjigarni in razglasitev deseterice nominirancev za nagrado kresnik 2015

  • Četrtek, 23. april, ob 19. uri

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, se bo prevesil v »noč knjige«, ki jo bodo v ljubljanski Modrijanovi knjigarni pričakali še posebej slovesno. 23. april je namreč tudi dan, ko časnik Delo objavi seznam desetih najboljših slovenskih romanov minulega leta, nominiranih za nagrado Kresnik, edino slovensko nagrado za roman. Razglasitev deseterice za 25. nagrado Kresnik bo v Modrijanovi knjigarni ob 19. uri, pridružilo se jim bo več pisateljic in pisateljev, nagrajencev in nominirancev ter avtorjev najopaznejših romanov, ki so izšli leta 2014. V času »Dnevov Modrijanove knjige 2015« je na ogled tudi razstava knjig vseh 24 dosedanjih lavreatov.