Cankar v stripu, najavljamo pa tudi stripovsko-gledališki performans

Cankar v stripu, najavljamo pa tudi stripovsko-gledališki performans (foto: Goran Antley) Goran Antley
17. 11. 2017

»Berite Cankarja, ker je zmeraj aktualen.« - Boris Pahor

S temi besedami je edini še živeči slovenski pisatelj, ki je še doživel Cankarjevo dobo, na pot pospremil projekt CANKAR V STRIPU, največji založniški projekt, ki se umešča v obhajanje Cankarjevega leta 2018.

Cankarjeva obletnica je priložnost, da poskusimo današnjim bralcem, zlasti mladim, sodobno, komunikativno in dinamično približati Cankarjevo delo. Tako kot Boris Pahor so tudi ustvarjalci projekta CANKAR V STRIPU prepričani, da je Cankarjeva literatura še danes presenetljivo aktualna in navdihujoča, da pa Cankar sam nima ustreznega prostora v narodovi zavesti.

CANKAR V STRIPU je plod sodelovanja številnih strokovnjakov, avtorjev in ustanov, je dosežek intenzivnega raziskovanja Cankarjeve dediščine ter timskega dela piscev in ilustratorjev. Tako so nastale drzne in aktualne interpretacije treh Cankarjevih del, ki nastopajo kot čvrsta in povezana celota. Knjige bralcev ne puščajo ravnodušnih, v veliko pomoč pa bodo tudi pedagogom pri približanju in aktualiziranju Cankarjeve literature mladim bralcem in njeni interpretaciji.

Knjige zbirke CANKAR V STRIPU so ustvarili vrhunski avtorji in ilustratorji:

  • Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip Hlapci – ko angeli omagajo.
  • Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.
  • Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico ter ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Zakaj strip? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot stotimi leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost ter povezovanje besede in podobe bodo bralce pritegnili k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.

Prihaja tudi performans!

Vzporedno z nastajanjem stripov in raziskovanjem Cankarjeve dediščine je nastal gledališko-stripovski performans CANKAR STRIP (Pižama, Roza, Gombač), ki bo premierno izveden 20. novembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani ter bo v letu 2018 gostoval po Sloveniji in zamejstvu.

Značke: Cankar strip