Celje FOKUS 2018: Fotografija pomaga razumeti življenje

27. 6. 2018
Deli
Celje FOKUS 2018: Fotografija pomaga razumeti življenje (foto: profimedia)
profimedia

Celje FOKUS 2018 začnemo čez dva dni, v četrtek, 28. junija. Letošnji sklop fotografskih dogodkov, ki v knežjem mestu omogoča druženje različnih generacij fotografov, prinaša osvežitev. Hkrati pa organizatorji Zavoda FOKUS sledijo osnovni zamisli o poudarjanju pomena kreativne avtorske fotografije, ki je v poplavi najrazličnejših podob, s katerimi se soočamo v digitalni dobi, na družbenih omrežjih, toliko bolj ključna. Celje FOKUS pripravljajo že enajst let.

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij. To je osnovna zamisel tudi pri oblikovanju programa, v katerem skušajo obiskovalcem ponuditi drugačna dela, manj opažena v našem prostoru. Poleg galerijske postavitve fotografske razstave Ine Niehoff v Likovnem salonu so se zaradi dobrega lanskega odziva obiskovalcev organizatorji tudi letos odločili za t.i. Art Crawl, v katerem projicirajo fotografije na fasade stavb celjskega mestnega središča. Fotografska delavnica se letos osredotoča na kreativno fotografiranje v studiu, dogajanje pa bodo končali s skupinsko razstavo danes aktualnih fotoknjig in fotozinov.

Fotografsko dogajanje bodo začeli z odprtjem razstave (trying to see) Invisible fireworks nemške ustvarjalke Ine Niehoff. Ta v svojem najnovejšem fotografskem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi. »Fotografija mi pomaga razumeti življenje. Ponuja mi poglede na življenje, ki jih z drugimi čuti ne morem izraziti. Osredotočam se na vizualna opažanja pojavov vsakdanjega življenja v mojem naravnem okolju. Tako spoznavam in bolje razumem odzive ljudi na posamezne situacije v pokrajini, prostorih. Zame je Zemlja bizaren, a hkrati čudovit prostor, poln radovednosti in lepote,« pravi Ina Niehoff.

Art Crawl ponuja večerni sprehod obiskovalcev, ki si bodo serije fotografij ustvarjalcev ogledali kar na mestnih fasadah. Predstavili se bodo skupina Fotosfera, Urška Premik, Nika Furlani, Tomasso Lizul in Muzej novejše zgodovine Celje s fotografijami Josipa Pelikana. Zadnja projekcija bo v Celjskem mladinskem centru.

Fotografsko delavnico kreativne studijske fotografije bo vodil že znani mentor Celje FOKUS Klemen Razinger. Udeležencem bodo predstavili osnove studijske fotografije, seznanili se bodo s studijsko opremo in se preizkusili v fotografiranju na konkretnih primerih. Letošnji Celje FOKUS bodo končali s skupinsko razstavo Fotoknjiga in fotozin, kjer sodeluje skoraj 30 ustvarjalcev. »Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo,« pojasni kuratorka Jasna Jernejšek.

Celje FOKUS 2018 organizira Zavod FOKUS.

Projekt podpirajo:

  • Celjski mladinski center, Klub študentov občine Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Galerija Plevnik – Kronkowska, Mestna občina Celje, Zavod Celeia Celje, Grafika Gracer, Luminus, Studio X.

Fokus