Češki osnovnošolci navdušeni nad proizvodnjo vrečk

29. 11. 2016 | Promocijsko sporočilo

»Super je bilo, da smo lahko sami poskusili pakirati vrečke. Sploh ni tako preprosto, kot je bilo videti, ko smo gospe opazovali pri delu. Vrečke kar bežijo izpod prstov,« je bila po ogledu proizvodnje plastičnih vrečk v Sneberjah pri Ljubljani navdušena Tereza. Tudi njen sošolec Kamil je potrdil, da je »bilo kar težko, ampak je bilo zanimivo, ker smo lahko videli, da je proizvodnja vrečk lahko tudi okolju prijazna«.

Šolarji so med drugim izvedeli, da so lahko biorazgradljive vrečke izdelane tudi iz koruznega škroba.
Češki osnovnošolci so se preizkusili tudi v pakiranju vrečk.

Skupina osnovnošolcev iz čeških mest Brno in Plzeň si je namreč v okviru mednarodnega programa Erasmus+ in projekta Talent Education med nekajdnevno izmenjavo v Sloveniji ogledala proizvodnjo vrečk v podjetju Piskar, ki je eden največjih proizvajalcev polietilenskih (PE) vrečk za uporabo v gospodinjstvih in za odpadke. Za zadnje uporabijo 90 odstotkov reciklirane plastike.

»V procesu proizvodnje vedno nastane odpad in tega predelamo nazaj v vrečke za odpadke. Recikliranega materiala nikoli ne vgrajujemo v vrečke za pakiranje in zamrzovanje živil, tu uporabljamo čiste materiale,« je češkim osnovnošolcem, ki so na obisku pri učencih Osnovne šole Jožeta Moškriča iz ljubljanskih Novih Jarš, pojasnila Romana Piskar, ki skupaj z možem Antonom že 30 let vodi družinsko podjetje. Ker odpadnega materiala nimajo veliko, ga še dokupujejo pri dobaviteljih.

V podjetju že od vsega začetka namenjajo veliko pozornosti skrbi za okolje in ravno okoljska naravnanost je bila tista, zaradi katere je ravnateljica Osnovne šole Jožeta Moškriča Simona Kralj češkim osnovnošolcem predlagala ogled proizvodnje polietilenskih vrečk: »Otrokom želimo pokazati, da lahko količino odpadne plastike, ki sicer velja za enega največjih onesnaževalcev okolja, občutno zmanjšamo, če jo ponovno uporabimo.«

Kakor pravi Romana Piskar, želijo v podjetju šolarje, svoje zaposlene in tudi vse kupce ozaveščati o pomenu ločevanja odpadkov. Med drugim so že več let nepogrešljiv del ene največjih prostovoljnih okoljskih akcij Očistimo Slovenijo, saj za projekt donirajo velike količine vrečk za odpadke, ki jih prostovoljci pobirajo po vsej Sloveniji.

Piskarjevi pa so tudi prvi in edini v Sloveniji, ki izdelujejo biorazgradljive vrečke za organske odpadke. »Izdelamo jih 15 ton na leto, medtem ko je skupna količina vseh vrečk 1000 ton na leto. Pričakujemo, da bo proizvodnja biorazgradljivih vrečk v prihodnjih nekaj letih dosegla četrtino vse naše proizvodnje,« so lahko slišali šolarji. Še posebej navdušeni so bili nad dejstvom, da so lahko biorazgradljive vrečke izdelane iz škroba koruze ali krompirja, lahko pa so izdelane tudi sintetično, in sicer iz mlečne kisline.

Z zanimanjem so prisluhnili tudi temu, da se biorazgradljive vrečke razgradijo v dveh do šestih mesecih: »Razgradnja se začne že drugi dan, če so v vrečki ostanki hrane, saj pod njimi nastane lužica. V skladišču pa brez težav zdržijo tudi leto ali več.«

Podjetje, ki ima že 15 let svoje proizvodne prostore v Sneberjah, vedno prijazno sprejme otroke iz vrtcev in šol. »S široko odprtimi očmi si ogledujejo stroje, na katerih poteka proizvodnja vrečk, z zanimanjem poslušajo in postavljajo številna vprašanja. Tega namreč ne vidijo vsak dan. Najbolj pa so veseli, ko jim damo priložnost, da se preizkusijo v pakiranju vrečk,« je za konec dejala Romana Piskar.

Podjetje Piskar že 30 let proizvaja polietilenske folije in vrečke, v največji meri za odpadke in gospodinjstva. Na letni ravni proizvedejo 1000 ton vrečk. Prvi so ljudem predstavili vrečke za odpadke, navite v role, ki so jih pred sedmimi leti nadgradili z vrečkami za smeti s trakom. Edini v Sloveniji izdelujejo biorazgradljive vrečke, na leto jih proizvedejo 15 ton. Njihove vrečke za smeti so dejansko narejene iz odpadkov – v kar 90 odstotkih za njihovo izdelavo uporabijo reciklirano plastiko. Za večja podjetja polietilenske in biorazgradljive vrečke izdelujejo po naročilu. Družinsko podjetje, po izdelavi vrečk eno največjih pri nas, ki trenutno zaposluje 26 ljudi, svoje izdelke izvaža v devet držav.