Čista nula, čista vest: Četrtina voznik napihala preveč!

Čista nula, čista vest: Četrtina voznik napihala preveč! (foto: Press) Press
12. 11. 2017

V Zavodu Varna pot so bili v soboto, 11.11. v popoldanskih in nočnih urah aktivni po prireditvah in ulicah po Sloveniji, kjer so v okviru projekta „Čista nula, čista vest" mimoidoče in obiskovalce spodbujali k odgovornosti v prometu in trezni vožnji – zlasti med mladimi.

S svojimi patruljami so obiskali več prireditev po Sloveniji.

"Z možem sva dogovorjena, da ker danes on poskuša vino, jaz vozim. Veva, kako zelo pomembno je, da smo za volanom trezni! Zares pomembno je, da ljudje, ki sedejo za volan, sedejo za volan z glavo in z vedenjem, da je v krvi 0.0. Ob takem veselju, kot ga da Martinovo, ljudje pozabijo, da ima alkohol tudi negativne učinke. In potem, ko se zgodi (nesreča) je prepozno. Zato so akcije kot je ta, pomembne in prave" je na 31. Levstiokovem pohodu od Litije do Čateža dejala 21. Vinska kraljica Maja Žibert, ko je nagovorila pohodnike.

Na Martinovanjih na Čatežu, v Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Kranju, Novem mestu, Trebnjem, Celju in Velenju so moderatorji Zavoda Varna pot med 12. in 24. uro nagovorili preko 3000 predvsem mladih obiskovalcev (voznikov in potnikov) o preventivnih aktivnostih in problematiki alkohola v družbi ter nagradili preko 500 voznikov, ki so se po veseli noči odpravili na pot trezni.

Za nagrado so aktivnim in treznim voznikom izročili alkotest za samotestiranje (za enkratno uporabo) ter promocijske nagrade GENERALI zavarovalnice d.d., Ljubljana ter kupon za brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu.

Aktivnosti so potekale:

 • LJUBLJANA (Ljubljanska vinska pot, ulice v mestnem središču)
 • ČATEŽ (31. pohod od Litije do Čateža)
 • KRANJ (Martinovanje v rovih pod Kranjem (pri izhodu)
 • MARIBOR (Martinovanje na trgu Leona Štuklja)
 • PTUJ (Martinovanje na Ptuju)
 • TREBNJE (po mestnih ulicah)
 • NOVO MESTO (lokacije ob Krki ter mestnem središču)
 • VELENJE (po mestnih ulicah)
 • CELJE (po mestnih ulicah)

V preventivni akciji je aktivno sodelovalo 515 voznikov. Na podlagi mednarodne metodologije so rezultati akcije pokazali:

 • Pri 56 % voznikih je alkotest pokazal rezultat 0,0 mg alkohola/l izdihanega zraka. Če prištejemo zraven še tiste, ki so pihali manj kot 0,24 mg alkohola/l izdihanega zraka (=0,5 promilov), pa se to število poveča na kar 75%!
 • 25% voznikov, ki so sodelovali v akciji, pa je napihalo več kot 0,24 mg/l.

Voznike so pozvali naj bodo vseeno odgovorni in jim ponudili alternative vožnji pod vplivom alkohola. Številni med njimi so se odločili za prevoz nazaj z organiziranimi avtobusi ali taxiji, nekateri so svoje ključe prepustil treznemu prijatelju ali ženi.

Tokratni neslavni rekorder iz Čateža je imel v litru izdihanega zraka 1.16 mg alkohola. Odločil se je, da gre domov z organiziranim avtobusom.

Kaj pa razlika med spoloma?

Tokrat so se ženske izkazale za precej bolj odgovorne voznice, saj je v kar 95 % voznic odšlo domov treznih. Pri moških je ta procent nižji – »le« 62% voznikom je alkotest pokazal dovoljeno vrednost.

Poročilo policije:

Statistika je zajeta od 5. ure 11. 11. 2017 do 5. ure 12. 11. 2017.

V 83 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 6 nesrečah so bili udeleženci lažje poškodovani. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali 1 voznika, zaradi hujših kršitev cestno prometnih predpisov so zasegli 5 vozil.

Priporočamo