Čista nula, čista vest na Maturantski paradi 2019

16. 5. 2019

V petek, 17. maja, se Zavod Varna pot s svojimi aktivnostmi ponovno udeležuje že 19. tradicionalne Maturantske parade®, kjer bodo maturanti iz vseh regij Slovenije v centru Ljubljane podirali nov Guinnessov rekord v plesanju največje četvorke na eni lokaciji.

Njihove preventivne vsebine in akcija Čista nula, čista vest bodo dogodku doprinesle noto družbene odgovornosti ter spodbujanja varne mobilnosti. Tudi s tokratno akcijo želijo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem pripomorejo k uresničevanju Vizije NIČ – nič smrtnih žrtev in hudo poškodovanih na naših cestah.

Na zborovanju mladih ne bodo žugali, pač pa zagovarjali filozofijo »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!« Tako bodo z njihovo udeležbo na prireditvi spodbujali primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da se s parade v avto ali na kolo usedejo z 0,0 oziroma, da poiščejo alternativno obliko prevoza (npr. taksi ali mestni avtobusni prevoz).

Organizator Urška Pro in Slovenske železnice udeležencem iz vse Slovenije omogoča, da se bodo lahko na dogodek pripeljali z vlakom Slovenskih železnic s povratno vozovnico po polovični ceni, zato udeležence in starše pozivajo k uporabi te možnosti, če bodo pili
alkohol.

Zakaj Čista nula, čista vest?

 • Najpoglavitnejša vzroka najhujših prometnih nesreč (PN) v RS sta še vedno HITROST in
  ALKOHOL (po zakonodaji je hitrost PRIMARNI vzrok za PN, alkohol SEKUNDARNI).
 • Če želimo narediti korak naprej in k EU Viziji NIČ, se moramo lotiti obeh problemov.
 • Alkohol skozi desetletja ostaja najpogostejši vzrok za nastanek najhujših PN – cca.
  30% smrtnih nesreč (najmanj 2.000 ljudi) in 17% hudo telesno poškodovanih (najmanj 49.000 ljudi).
 • Približno vsaka deseta PN nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri
  nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.
 • Povprečna stopnja alkoholiziranost povzročitelja v PN s smrtnim izidom je 1,45 promila, s
  hudimi telesnimi poškodbami pa 1,35 promila (Vir: Policija).
 • V letu 2018 se je pripetilo 1.490 PN, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec.
 • Največ PN so pod vplivom alkohola povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti (328 PN). Prav tako so povzročitelji iz omenjene starostne skupine povzročili največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženci umrli – skupaj 6 umrlih in 36 hudo telesno poškodovanih (Vir: AVP).
 • Alkohol se v povezavi s cestnim prometom najpogosteje pojavlja v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ob koncih tedna (petkih, sobotah), še posebej med mladimi.

Zavod Varna pot je 6. novembra 2018 ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek poslali POBUDO za spremembo zakonodaje, ki bi opredelila, da se alkohol in druge prepovedane substance v cestnem prometu obravnavajo kot PRIMARNI vzrok za nastanek PN.

• Povod za pobudo: visok odstotek hudih prometnih nesreč
• S tako zakonodajo bi odpravili dva najhujša vzroka PN (alkohol in hitrost)
• Spremembo zakonodaje podpirajo Zdravniška zbornica Slovenije in Zbornica
kliničnih psihologov in Policija
• Na družbeni ravni gre za sporočilnost in generalno prevencijo, kaj je sprejemljivo in kaj ne, prevzem odgovornosti storilca ter vpliv na vzgojo v vrtcih, šolah, avtošolah, v družinah
• Gre za razumevanje vzroka prometne nesreče (npr. v nasprotno smer vozil ZARADI
alkohola)

Priporočamo