Čista nula, čista vest: »Ne gre le zate, gre za tvoje sopotnike in vse ostale soudeležence v prometu!"

Čista nula, čista vest: »Ne gre le zate, gre za tvoje sopotnike in vse ostale soudeležence v prometu!" (foto: Zavod Varna pot) Zavod Varna pot
22. 6. 2017

V Zavodu Varna pot pričenjajo s preventivnimi aktivnostmi v okviru akcije Čista nula, čista vest, z namenom spodbujanja primernega odnosa in odgovornosti do alkohola – zlasti med mladimi.

Moderatorji Zavoda Varna pot bodo v treh slovenskih regijah, na 15. različnih lokacijah, seznanjali voznike o pomenu odnosa do alkohola in odgovorne voznike nagradili z alkotesti za enkratno uporabo in sponzorskimi darili.

»Akcija je zasnovana s pozitivnim pristopom, saj nagrajujemo vzorne voznike, ki se zavedajo, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj,« je danes ob predstavitvi akcije poudarila programska vodja Zavoda Varna pot Katja Blatnik.

Poraba alkohola v Sloveniji na prebivalca je še vedno med najvišjimi v Evropi. V letu 2016 je alkohol botroval vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom in vsaki peti prometni nesreči s hudimi poškodbami udeležencev.

  • »V lokalih in na javnih prireditvah se dogaja to, kar potem rezultira v posledicah na cestah. Kot žrtve prometnih nesreč poznamo posledice prometnih nesreč in menimo, da povzročitvi prometne nesreče pod vplivom alkohola ali drugih substanc ne moremo reči nesreča. Gre za trezno odločitev, da piješ alkohol tudi če si voznik/ca in potem pozabiš na to, kaj se lahko zgodi!« - Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Alkohol je v povezavi s preveliko hitrostjo in nepravilno smerjo vožnje eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče.

Petek, 23. junija!

V nočnih lokalih, po prireditvah in ulicah po Sloveniji

Moderatorji Zavoda Varna pot bodo izvedli naslednje aktivnosti:

  • Spodbujanje mladih, da ne pijejo alkohola. V nočnih klubih bodo pri vhodu nagovorili obiskovalce, še posebej voznike in jih spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu. Vsako skupino mladih bodo pozvali, da izbere »odgovornega voznika«, ki bo obljubil, da ne bo pil alkohola oz. da bo trezen, ko bo sedel za volan. Sodelujoče voznike bodo identificirali s posebnimi logotipi, s čimer bodo dokazali svojo obvezo.
  • Povabilo k sodelovanju pri preizkusu alkoholiziranosti! Preden bodo sodelujoči »odgovorni vozniki« (označeni z zapestnico) zapustili gostinski lokal, ga bodo demonstratorji pozvali k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti.
  • Nagrajevanje oseb, ki bodo držale obljubo (ostali trezni)!  V primeru rezultata 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, bodo »odgovornega voznika« pohvalili za držano obljubo, odgovorno ravnanje in odnos v prometu. Nagrajen bo bil s sponzorskim darilom družbeno odgovornih podjetij GENERALI Zavarovalnice in alkotestom za samotestiranje (za enkratno uporabo). V primeru rezultata več kot 0.0 mg alkohola na liter izdihanega zraka pri t.i. »mladem vozniku« ali v primeru, da test pokaže opitost, ga bodo demonstratorji opozorili na zakonska določila in voznika spodbudili, da ne bo vozil in mu bodo predlagali drugačne alternative (Taxi, javni potniški promet) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Največ prometnih nezgod pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo voznice in vozniki, stari med 25 in 34 let, največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženci umrli, pa so povzročili mladi vozniki oz. povzročitelji v starostni skupini med 18. in 24. letom starosti.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja.

V Zavodu Varna pot že deset let s preventivno-izobraževalnimi aktivnostmi izpolnjujejo svoje poslanstvo in ozaveščajo javnost z različnimi preventivnimi akcijami. S projektom Čista nula, čista vest spodbujajo primeren odnos in odgovornost do alkohola zlasti med mladimi ter zmanjšanje števila pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Zavod Varna pot je nevladna organizacija, ki deluje na področju prometne varnosti, nudi pomoč žrtvam prometnih nesreč in s svojimi preventivnimi aktivnostmi želi zavarovati slehernega udeleženca v cestnem prometu. S svojimi programi želijo v slovenskem prostoru dvigniti družbeno in osebno odgovornost ter kulturo v cestnem prometu.